Atentionare! Daca esti tipul de om care vrea sa faca bani online din tepuirea altor persoane NU trebuie sa citesti mai departe. O sa ti se faca rau cand o sa citesti recomandarile! Parol!
Ma tot bate gandul de cateva luni sa incep o serie de articole despre cum poti sa faci bani pe net. Am tot vazut o multime de anunturi la diferite scheme de facut bani online (o gramada de bani dupa cum sunt prezentate) cu foarte putina munca din partea utilizatorului si nu implica decat click-uri pe link-uri si urmarirea de reclame sau prin utilizarea unor URL shortener care te platesc daca iti publici link-urile de la articolele de pe blog/site in social media dupa ce le-ai trecut prin sistemul lor.
Daca ai volum mare de trafic, de ordinul zecilor de mii de vizite/zi poate ca se merita sa-ti stresezi cititorii pe termen scurt. Pe termen lung, insa, daca ai doar contentul pe care il creezi tu si nu ai un site care promoveaza materiale ilegale (filme, torrente) cred ca vei incepe sa-i pierzi pe cititorii fideli.
Sa luam ca exemplu site-ul 990.ro, site care pune la dispozitia celor interesati sa urmareasca filme si seriale online cele mai noi aparitii. La ei se merita sa adauge link-urile prin shorte.st. Au cateva zecii de mii de vizite zilnic iar cei $0.95 primiti pentru fiecare 1000 de vizualizari se transforma intr-o suma buna la final de luna.
Site-urile de tip PTC (paid to click) iti ofera o suma de X centi – difera de la site la site, de la 0.005 dolari per click, pana la 0.02 dolari per click. O astfel de schema NU functioneaza pe termen lung. Cel mai probabil este ca la final de luna dupa ce tragi linie si scazi factura de la curent, valoarea timpului tau pierdut ca sa-i scoti pe cei 10 – 20 de dolari, sa ai o gaura in buget de cel putin 5 – 10 ori mai mare. Nu zic ca nu poti sa strangi ceva banuti de o cola in oras dupa cateva zeci de ore pierdute, zic doar ca nu este rentabil sa incerci sa iti faci din asta o scuza sa nu muncesti.
Daca voi aveti exemple de oameni care au facut bani online utilizand shortenere URL sau cu PTC-uri, va rog sa lasati exemplele voastre in comentarii.
M-am gandit sa fac o serie de interviuri cu diferiti freelanceri care lucreaza pentru site-uri internationale si cu bloggeri care isi castiga painea din advertorialele scrise in incercarea de a va convinge pe voi cei care gasiti acest articol cautand pe net Cum fac bani online ca nu poti sa faci suficienti bani online fara sa muncesti. Sa purcedem cu articolul.
Cum faci bani pe Fiverr
De Fiverr am auzit de la un prieten in urma cu 2 – 3 ani iar dupa ceva perioada de ezitare m-am decis sa-l incerc. Pe scurt, Fiverr iti permite sa vinzi ce stii sa faci pentru un pret pornind de la 5$ si un comision de 20% pentru ei din suma aceea.
Mi-am setat ca target ca un job sa nu dureze mai mult de 10 – 15 minute, atat sunt dispus a lucrez in timpul liber pentru cei 4$ care imi raman asa ca am postat cateva job-uri simple (instalare de WordPress si Joomla – configurarile suplimentare: schimbatul culorilor temei, modificarea unor hashtag-uri, configurarea unei teme ca in demo in cazul in care nu exista un pachet de quick start le-am tarifat extra) si am asteptat. Prima comanda a venit in aproximativ o saptamana si a constat in instalarea unui site pe platforma Joomla.
N-am prea avut timp pentru Fiverr asa ca joburile mele au stat mai mult timp suspendate decat active. De la prima comanda si pana acum am facut 25 de mini joburi – 1 job de 20$ si 24 de 5$, castigand in total 112 dolari. Timpul de lucru pentru toate joburile a fost de aproximativ 8 – 10 ore de munca si au inclus si explicatiile oferite cumparatorului privind utilizarea unui anumit modul / plugin cerut de el.
Banii ii poti retrage foarte rapid utilizand Paypal. Unii dintre cei care lucreaza pe Fiverr au deja mii de joburi indeplinite si au reusit sa stranga bani pentru a-si achita avansul pentru o casa noua sau chiar o casa noua sau si-au achitat imprumuturile facute pentru a urma o facultate.
Sunt o gramada de romani pe Fiverr care fac bani buni din aceste micro-joburi asa ca m-am gandit sa-i iau un interviu unui compatriot care ofera joburi in care deseneaza portrete sau alte elemente, Cristian Rosoi. Ce a iesit puteti sa cititi mai jos. Il puteti gasi dand click pe acest link: http://www.fiverr.com/jackdesign
1) Cand ai intrat prima data in contact cu Fiverr (cum ai auzit de ei, care a fost prima impresie etc.) ?
Am intrat in contact cu Fiverr in octombrie 2012. Am cumparat un curs de la Tudor Mateescu si spunea ca daca vrei poti cumpara articole (pe care sa le postezi pe blog) de pe fiverr.com pentru 5$.
Prima data am fost cumparator. L-am gasit pe un tip care spunea ca imi va scrie 3 articole pentru 5$. Am comandat si a doua zi mi-a trimis articolele plus inca unul bonus. Am ramas wow, ce tare. Dupa aceea am mai cumparat ceva dar nu mai tin minte exact ce anume iar apoi m-am decis sa mi fac si eu un gig pe care sa il vand.
Si am zis ca o sa fac testimoniale video pt 5$. Am inregistrat un filmulet de prezentare, am scris o descriere si am postat gigul. Dupa cateva zile, 2 – 3 zile, am primit prima comanda. Trebuia sa spun ca multumita unei firme am reusit sa obtin o viza si sa studiez in Anglia, eu fiind un indian, cica.
Si mi-am dat seama ca asta ar insemna sa mint oamenii gandindu-ma ca poate chestia cu viza era un scam si am zis ca nu am de ce sa fac asta pentru 5$. Mai ales ca aveam cont cu numele meu cristian.rosoi. Si am zis ca voi face ceea ce imi place pe fiverr si anume sa desenez, asa ca mi am facut alt cont: jackdesign.
2) Cum iti vin clientii? Direct de pe site sau in urma promovarii joburilor pe care le oferi? Daca iti promovezi joburile unde o faci si cu ce rata de succes?
Primul client l-am avut din a doua zi. Am postat primul gig si in urmatoarea zi am avut nu unul, ci trei clienti. Am ramas WOW.
Acum am inceput sa il promovez altfel. Am facut un site, scriu articole, am o pagina de vanzare. Nu stiu ce rata de success am pentru ca nu pot sa vad pe fiverr de unde vin clientii dar cu noul update fiverr 2.0 am vazut ca o sa existe posibilitatea asta. (Nota mea: interviul a fost luat inainte de noul update.) www.artknowhow.com
3) Cum ti s-au parut pana acum clientii? Cer in acelasi tarif mai mult decat oferi tu in anuntul job-ului?
Am avut si clienti normali cu bun simt si clienti dificili. I-am tratat pe toti la fel, adica cu multa rabdare si respect. Cei mai misto clienti sunt cei care comanda muuuuuult. ;)
De exemplu, am desenat o intreaga clasa de copii plus profesorul. A fost super. A fost ideea unui parinte. Pentru serbarea fiicei lui voia sa faca un poster. A fost si amuzant, m-a tinut in priza, copii erau super simpatici si cand i-am vazut desenati chiar erau si mai simpatici.
Dar din pacate, de unul am uitat. De fapt, a uitat sa-mi trimita o poza cu el. Cum am aflat i-am zis ca il desenez repede for free si l-am pus sa il intrebe care e personajul lui de desene favorit ca sa ii mai fac un desen sa nu se supere ca l-am uitat. In fine, s-a terminat totul cu bine.
Iar e super cand ai clienti care comanda mereu de la tine. Se creaza o relatie de parteneriat. De exemplu, unul din clientii mei chiar mi-a zis ca daca am vreodata drum din Florida sa trec pe la el ca imi da toate informatiile de care am nevoie.
Clientii de regula cer ceea ce le promiti ca le oferi. Eu, unul, le-am oferit intotdeauna mai mult: mai multe variante de desen, posibilitatea de a le returna banii in cazul in care nu sunt multumiti.
Momentan am 100% gig rate, practic i-am multumit pe toti. :D
4) Ai avut de-a face cu vreo disputa/feedback negativ pana acum?
Am avut si feedback-uri negative in 2 situatii:
a. asta nu e nimic din ceea ce poti tu face (ceea ce e un feedback constructiv, te ambitioneaza sa faci lucrurile mai bine)
b. este ingrozitor am impresia ca ai folosit filtre nu pare a fi un desen realizat de tine.
Asta a fost singurul feedback cu adevarat negativ si singurul client care nu a fost multumit 100%. Dar ca sa il multumesc i-am trimis varianta vectoriala sa ii demonstrez ca eu am facut desenul si nu am folosit filtre + 3 – 4 variante de desen in plus si i-am dat posibilitatea sa anuleze comanda ca sa isi recupereze banii. Dar nu a facut-o.
5) Ce-i sfatuiesti pe cei care vor sa-si faca acum un cont?
Ii sfatuiesc sa faca ceea ce le place. Sa nu incerce sa vanda iluzii. Sa ofere ceva cu adevarat util. Daca nu ai valoare adaugata nu poti avea succes.
De asemenea, ii sfatuiesc sa invete sa vanda pentru ca asta i-ar ajuta cel mai mult, sa stii cum sa te comporti cu clientii, ce faci in anumite situatii etc.
f) Ai acceptat joburi si in afara platformei Fiverr? Daca da, cum au fost clientii? Au incercat sa te pacaleasca?
Inca nu am primit o astfel de oferta. Deci, nu ma pot pronunta.
Si cu acest raspuns am ajuns la finalul primului articol din aceasta mini-serie.
newparts
Interesant articol nici nu stiam de existenta fiverr si mai ales ca exista romani de succes care fac cu pasiune si cinstit ceea ce fac. Nu poti decat sa-ti scoti palaria in cazul acesta.
Razvan
Sunt destul de multi romani care fac bani din freelancing si care nu asteapta sa le pice valiza cu bani in cap. Cinste lor ca au gasit o modalitate de a se descurca.
clau
Salut! Si eu desenez de la 7 ani putem vorbi pe id meu de messenger? the.clau95 sa imi dai si mie ceva sfaturi de inceput!
Multumesc!
Razvan
Salut!
Toate sfaturile mele sunt puse in articol. Eu nu desenez, ma ocup doar cu copy-ul pentru PercivalComics.