Securitatea cibernetica, transformarea digitala, sprijinul cercetarii in Romania

Axis Communications - Martin Gren - Sebastian Burduja MCID

In ultima saptamana a lunii aprilie a anului 2023 a avut loc intalnirea dintre Martin Gren, co-fondator al companiei Axis Communications si inventatorul camerei video IP, si Sebastian Burduja, Ministru al Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii din Romania.

Au mai participat

  • Dragos Stefan Roibu, Seful de Cabinet al Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii,
  • Anna Arwidi, Regional Director Eastern Europe,
  • Marek Pavlica, Regional Communications Specialist Eastern Europe & CIS,
  • Bogdan Gavril, Training Coordinator and A&E Lead,
  • Marius Potorac-Roman, Account Manager pentru Romania si Republica Moldova.

Printre subiectele cheie ale discutiei s-au numarat transformarea digitala, securitatea cibernetica si know-how-ul pe care Suedia il poate oferi Romaniei in aceasta privinta, precum si resursele si platformele pe care compania Axis le poate pune la dispozitie prin parteneriat public-privat.

Conceptul de Zero Trust, alaturi de aplicarea directivei NIS2, sunt din ce in ce mai importante intr-o lume in care amenintarile digitale devin tot mai sofisticate si in care protectia datelor personale si securitatea cibernetica reprezinta o prioritate in Europa de astazi.

Educatia in domeniul securitatii cibernetice, sustenabilitatii, dar si eticii in business au fost alte subiecte importante abordate in timpul intalnirii, Martin Gren aducand in discutie exemple de bune practici aplicate in tarile nordice. Impreuna cu ministrul Sebastian Burduja, Martin Gren s-a alaturat propunerii de colaborare pentru asigurarea de traininguri inginerilor romani si pentru a le oferi acestora acces la platforma open source Axis, cu ajutorul careia pot fi realizate module software de orice specialist cauta sa raspunda unei nevoie actuale a pietei. Acestea pot fi apoi implementate atat pe plan local, cat si international, reteaua de ingineri si parteneri Axis globala putand fi folosita ca resursa pentru promovarea noilor dezvoltari.

Evolutia tehnologica si procesul de digitalizare implica o serie de responsabilitati comune. Romania inregistreaza progrese vizibile, dar inca avem nevoie sa parcurgem o serie de pasi importanti pentru a indeplini obiectivele programului Decada Digitala 2030. Un ingredient cheie spre atingerea unui nivel ridicat de performanta este cel al colaborarii, de realizare a diferitelor parteneriate strategice care pot conduce la actiuni concrete de dezvoltare”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii.

Reducerea vulnerabilitatilor

Axis Communications este compania care a inventat prima camera IP din lume, AXIS Neteye 200, in anul 1996, si de atunci si pana acum a reusit continuu sa reinveteze industria de securitate si nu numai. Compania foloseste doar standarde deschise, evitand protocoalele proprietare pentru o crestere semnificativa a scalabilitatii, asigurand un mediu etic si o protectie semnificativa a datelor cu caracter privat.

Tehnologia joaca un rol important, vital, in transformarea digitala a unei tari. Prin programul de training al Axis Communications, peste 1,000 de angajati ai companiilor de securitate din Romania au avut acces la cele mai noi tehnologii si solutii din domeniul securitatii. In plus, in cadrul training-urilor noastre, punem un accent deosebit pe securitatea cibernetica, care ar trebui sa reprezinte pentru orice companie elementul primordial al oricarui sistem informatic. Produsele Axis ofera o varietate de functii de securitate, care au rolul de a contracara diferite tipuri de atacuri cibernetice, prevenind accesul neautorizat”, a declarat Martin Gren.

Semnarea firmware-ului este un pas important in securitatea cibernetica, contribuind semnificativ la protejarea datelor si a informatiilor. Firmware-ul Axis este securizat cu ajutorul unei semnaturi digitale, iar procesul se bazeaza pe metoda de criptare cu cheie publica RSA.

Secure Boot este o alta masura de securitate implementata de Axis Communications. Aceasta tehnologie asigura ca sistemul de operare si software-ul rulat pe dispozitivul Axis sunt autentice si nu au fost modificate. Secure Boot este un mecanism de protectie impotriva atacurilor cibernetice care incearca sa modifice sau sa compromita sistemul de operare sau software-urile instalate.

Utilizat in anumite produse Axis, modulul Trusted Platform Module (TPM) este o componenta hardware autonoma care asigura siguranta cheilor criptografice si a certificatelor, chiar si in cazul unei brese de securitate. TPM-ul din produsele Axis este certificat pentru a indeplini cerintele FIPS 140-2 nivel 2 si include autentificarea operatorului bazata pe roluri si dovezi de manipulare.

Leave a Reply