In urma cu cateva zile am primit de la agentia de PR a ZTE (First Connect) unul dintre noile telefoane cu care acest brand reintra pe piata din Romania si ma refer la noul ZTE Nubia Focus 5G (model Z2357N). Noua gama face parte din noua lor strategie ce implica dispozitive cu design atragator, solutii avansate pentru camera si preturi accesibile. Telefonul pe care il testez apare listat pe eMAG la un pret de 1.199,99 lei pentru versiunea Dual SIM, cu 256GB spatiu de stocare, 6GB RAM dedicati + pana la 10GB virtual RAM share-uiti din spatiul de stocare, 5G si culoarea Black.
ZTE Nubia Focus 5G este fratele mai mic al versiunii Nubia Focus PRO 5G. Desi impartasesc acelasi design si o buna parte din caracteristicile tehnice, Nubia Focus 5G este mai mic cu aproximativ 0.12 inch. Este diferenta de marime sesizabila? Probabil ca da daca ai degetele groase ca ale mele.
Design-ul cutiei arata inca de la inceput ca intregul telefon a fost gandit sa atraga privile celorlalti prin utilizarea unui design pentru camera spate supradimensionat ce ocupa mai bine de o treime din spatiul disponibil si, spre deosebire de fratele mai mare, ii lipsesc butonul tactil pentru captura foto ce se afla pe rama din partea dreapta și a treia camera foto. In rest, par sa fie identice din punct de vedere al design-ului.
Spatele modelului negru este acoperit cu un plastic care induce senzatia de sticla și are o rama ce pare a fi dintr-un policarbonat de buna calitate. Telefonul masoara 74.9 x 8.6 x 163.6 mm si se simte solid in mana, pare destul de greu (probabil din cauza bateriei de 5000 mAh) dar este bine distribuita si este usor de manevrat, inclusiv cu o singura mana, mai ales daca ai maini mari cum am eu.
In pachetul de pe eMAG vei gasi o husa din policarbonat, telefonul, incarcatorul telefonului, casti cu fir (se aud decent), manualul de utilizare, garantia si cheita pentru modulul SIM.
Atentie! Este posibil ca in unele variante sa fie disponibila in pachet o folie de protectie pentru ecran in loc de husa din policarbonat (asa am primit eu in pachetul de test).
Ecranul de tip IPS LCD ofera o rezolutie de 1612 x 720, o rata de refresh de 120Hz si prezinta un decupaj de tip bulina in partea centrala ce este destinat camerei frontale. Spre deosebire de Huawei Mate 20 PRO-ul pe care il detin, ecranul pare mai putin luminos in bataia directa a soarelui, fapt pentru care utilizarea este un pic ingreunata in timpul zilelor super insorite. In setari sunt prezente Dark mode, Read mode, Night light, Color temperature iar la Refresh rate vei putea lasa pe Auto, 60 Hz (care este folosita in mod automat de catre telefon pentru a prelungi durata bateriei in perioadele in care acesta este folosit pentru citit / scris mail-uri), 90 Hz care pare sa fie utilizata pentru clipuri si 120 Hz care este utilizata mai ales in timpul jocurilor pentru a face elementele de design mai atragatoare dar care vine la pachet cu un consum mai mare a bateriei.
Nubia Focus 5G este animat de un procesor octa-core Unisoc T760 dezvoltat pe seama procesului de 6nm, cu 4x nuclee Cortex-A55 de 2.0 GHz pentru eficienta energetica si 4x nuclee Cortex-A76 de 2.2 GHz pentru performanta, acelasi procesor folosit de fratele mai mare Nubia Focus PRO 5G. Din punct de vedere a experientei de utilizare, am ramas surprins de cat de fluid se misca in aplicatii consumatoare, cum sunt jocurile, chiar daca raman deschise in background alte aplicatii (probabil sunt salvate in VRAM iar RAM-ul este utilizat pentru aplicatia selectata).
Un dezavantaj pentru unele persoane (Francisc, la tine ma refer), telefonul nu are slot microSD si, din cate am citit, nici modulul 2 de SIM nu are suport pentru microSD. Mie, personal, nu imi trebuie slot-ul, spatiul de stocare intern este suficient de incapator pentru o utilizare intensiva combinata cu o salvare saptamanala / lunara a datelor pe un suport extern.
Butonul de deschidere al telefonului are un dublu rol si este evidentiat acest lucru prin culoarea rosie pe care o are. Pe langa deschidere, acesta este si un scanner de amprente. Mi s-a parut greoaie utilizarea lui pentru ca trebuie sa intorc un pic telefonul pentru a fi sigur ca amprenta este pusa in pozitia potrivita, probabil si pentru ca sunt obisnuit cu cititorul de amprente de la Huawei care este pe ecran. In schimb, dupa ce te obisnuiesti cu amplasarea lui este destul de rapid.
Telefonul beneficiaza de o baterie de 5000 mAh care, teoretic, ar trebui sa duca cel putin 12 ore de utilizare intensa. Nu am putut sa stau atatea ore sa-l butonez incontinuu dar la modul in care l-am folosit (GPS de mai multe ori pe zi, telefonie, scris mail-uri, Youtube, citit articole, stat pe diferite platforme sociale) estimez ca ma tine undeva la aproximativ 10 ore de utilizare. Incarcarea se face pe fir de 33W, ceea ce inseamna ca se incarca in intregime undeva sub 1h si 30 minute, ceea ce este un timp decent, similar cu al altor telefoane aflate la acelasi nivel de pret si aceeasi capacitate precum Samsung Galaxy A54.
La capitolul audio Nubia Focus 5G vine cu un singur difuzor aflat la baza si care un livreaza un sunet destul de puternic dar la care apar diferite distorsiuni in cazul unui volum mai ridicat. Cel mai probabil din cauza constructiei telefonului si nu a calitatii difuzorului.