BUCHAREST GRAPHIC DAYS – Ryszard Kaja: Plakat-Polska – expozitie de afis polonez

BUCHAREST GRAPHIC DAYS

Atelierul de grafică, în parteneriat cu Institutul Polonez din București şi Muzeul Național al Țăranului Român, ne așteaptă începând de astăzi, 15 septembrie 2022, de la ora 18.00, la sala Irina Nicolau, la expoziția de afiș polonez, Ryszard Kaja: Plakat-Polska, în cadrul Bucharest Graphic Days – Ediția I.

Plakat-Polska / Afișe-Polonia

La invitația Galeriei Afișului Polonez din Wrocław, artistul Ryszard Kaja a creat în perioada 2012–2019 o serie excepțională de afișe dedicată diversității geografice și culturale a Poloniei. A rezultat un mod neconvențional de promovare a diferitelor zone și particularități ale Poloniei, evitând orice fel de clișee sau mesaje patetice, dar care comunică cu multă căldură, discret ori cu umor adesea, mândria și atașamentul față de propria țară.

Prin amabilitatea Institutului Polonez la București, ne putem bucura de o selecție consistentă de afișe din această serie, prezentată acum pentru prima dată în România.

Expoziția va fi completată de un workshop de afiș de 3 zile, în perioada 4–6 octombrie, susținut de doi designeri și profesori de la Universitatea de Arte Magdalena Abakanowicz din Poznań, Polonia. Detalii despre atelier și înscriere se găsesc aici.

Expoziția Plakat-Polska deschide evenimentele din cadrul Bucharest Graphic Days

Bucharest Graphic Days – Ediția I, 2022, este un eveniment din România dedicat exclusiv graficii care are ca scop promovarea și consolidarea breslei, interacțiunea în interiorul ei și cu profesioniști din afara țării.

Construit pe colaborarea cu institutele culturale și cu alte organizații culturale din țară, multiplul eveniment are caracter participativ, fiind deschis celor care au un produs grafic de împărțit și discutat cu ceilalți.

Se va desfășura în perioada 1–15 octombrie 2022, cu trei categorii de conținut: EXPOZIȚII, WORKSHOP, TALK. Toate detaliile despre evenimente și programul sunt pe graphicdays.ro

Organizator: Atelierul de Grafică / Graphicfront – București

Inițiator și stre-curator: Ciprian N. Isac

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până la 9 octombrie 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea este închis.

Prețul biletului de intrare: adulți – 12 lei; pensionari – 6 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 3 lei

Parteneri: Institutul Polonez din București, Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Institutul Liszt, Goethe-Institut Bukarest, OAR București, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național al Literaturii Române, Librăriile Cărturești, Asociația Ephemair, Asociația 37, Poster Territory California

Parteneri media: Graphic Front.ro, Radio RFI, Radio România Cultural, revista Zeppelin, revista Igloo, Graphic Arts, feeder.ro, The Institute, PosterTerritory

Artistul Ryszard Kaja (1962–2019)

www.ryszardkaja.pl

Pictor, scenograf, grafician și creator de afișe, Kaja a debutat la răscrucea anilor ‘80/’90, ca scenograf în cadrul celor mai importante teatre de operă și balet din Łódź și Poznań. În anii ‘90 și începutul anilor 2000 a fost unul dintre cei mai renumiți scenografi polonezi. A realizat aproximativ 200 de scenografii pentru cele mai importante scene poloneze, precum Opera Națională din Varșovia, dar și pe multe scene din străinătate.

La apogeul carierei sale teatrale, a început să manifeste interes pentru afiș, de care mai înainte se ocupase doar sporadic. Afișele sale (peste 500 de lucrări) i-au adus foarte repede recunoaștere internațională. În ultimul deceniu, seria de afișe POLSKA a fost apreciată la scară largă, dobândind o popularitate incredibilă și statutul de operă-cult, iar el a intrat în areopagul maeștrilor afișului polonez. (Leszek Jamrozik)

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.invietraditia.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, cult-ura.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.

Leave a Reply