12 solutii de la Milestone Systems de distantare sociala folosind puterea video

O parte dintre solutiile prezentate mai jos nu vor fi privite favorabil de cei obisnuiti cu teorii ale conspiratiilor si de control al populatiei. Insa, odata cu venirea toamnei, pandemia isi face din nou simtita prezenta si o sa o tot lungim cu diferite valuri daca nu reusim sa implementam cateva solutii care sa ne ajute sa o controlam mai usor.

Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), oamenii ar trebui sa pastreze o distanta minima de 1 metru, iar multe tari pastreaza chiar o distanta de 1,5 metri. In magazine si supermarketuri, un calcul bazat pe 10 metri patrati per persoana ar trebui sa fie folosit pentru a determina numarul maxim de persoane permise inauntru. Cu toate acestea, impunerea si respectarea acestor reguli de distantare fizica nu sunt usoare. Poate fi o provocare, de exemplu, pentru un proprietar de magazin, sa monitorizeze comportamentul tuturor clientilor din magazin. Este o responsabilitate sociala comuna sa respectam aceste reguli si sa ne asiguram ca un al nou val al acestei pandemii nu scapa de sub control.

ELKO Romania propune solutiile de distantare sociala folosind puterea video de la Milestone Systems, liderul mondial al sistemelor de gestionare a imaginilor video. In perioada pandemiei, respectarea regulilor de distantare fizica nu este o misiune usoara, intrucat este in natura umana sa ne apropiem si sa interactionam unii cu ceilalti.

Principalele provocari cu care se confrunta guvernele si organizatiile sunt:

 • Care parte a orasului, magazinului sau incintei mele este cea mai aglomerata si in ce moment?
 • Cum ma pot asigura ca magazinul sau cladirea nu se supra-aglomereaza?
 • Cum imi dau seama ca oamenii se apropie prea mult unii de ceilalti?
 • Cum sa le vorbesc oamenilor, evitand confruntarile sau incidentele, la intrarea in magazin?

Milestone Systems raspunde acestor provocari cu ajutorul tehnologiei video.

Tehnologia de tip platforma deschisa

Bazata pe tehnologia tip platforma deschisa furnizata de Milestone XProtect, utilizatorii finali si integratorii pot crea o solutie end-to-end bazata pe comunitatea Milestone. Partenerii comunitatii Milestone furnizeaza solutii inovatoare pentru orice situatie sau nevoie. Acest lucru face o solutie complet scalabila, flexibila si pregatita pentru viitor. Platforma deschisa furnizeaza toate functiile si functionalitatile necesare de care un utilizator ar avea nevoie, in combinatie cu puterea deschiderii catre integrarea cu orice tehnologie, pentru a asista in procesul de distantare sociala. Propunerea Milestone este de a urmari patru stadii prin care platforma deschisa va poate ajuta in gestionarea distantarii sociale.

Prima faza este cunoasterea atenta a situatiei, care presupune detectarea si numararea prin analiza video inteligenta: numararea persoanelor, maparea termica, numararea multimilor, recunoasterea si clasificarea. Al doilea stadiu este confirmarea prin platforma deschisa de gestionare video, care presupune urmatoarele: confirmarea vizuala, gestionarea evenimentelor de alarma, automatizarea, afisarea statisticilor si integrarea cu dispozitivele. In etapa a treia se urmareste raspunsul si abordarea potrivita, respectiv gestionarea accesului si adresarea publica prin sistemele audio de adresare publica (PA), semnalistica digitala sau cu ajutorul dronelor si roboticii. Stadiul cel mai important in gestionarea distantarii sociale este controlul, printr-un panou de comanda in timp real, care permite generarea de statistici, rapoarte si cautarea in acestea.

Pentru cunoasterea situatiei se folosesc solutii de detectare si numarare

Cu puterea video, se pot identifica zonele unui magazin, spatiu sau oras care, de obicei, au cea mai mare rata de ocupare, prin crearea de harti termice sau statistici de ocupare bazate pe imaginile captate de camere. Solutiile de analiza video inteligente pot furniza un istoric al acestor informatii sau harti in timp real care ajuta in pregatirea si lansarea masurilor de preventie precum trimiterea personalului pentru montarea de semnalistica digitala sau crearea de notificari audio prin sistemele audio de adresare a publicului.

Gradul de ocupare si heatmap in Xprotect Smart Client

Fig.1: Gradul de ocupare si heatmap in Xprotect Smart Client

Supra-aglomerarea – solutii de numarare a multimilor pentru spatiile publice

Exista un risc de revenire atunci cand restrictiile anti-COVID-19 se vor relaxa gradual. Asadar, in pietele oraselor, pe plaje, in zonele cu atractii turistice sau alte locatii publice populare, nevoile de distantare sociala trebuie respectate pentru o perioada mai lunga de timp. Solutiile de numarare a multimilor bazate pe analize video pot ajuta la alertarea autoritatilor in momentul in care aceste locatii devin prea aglomerate si distantarea sociala nu mai este posibila. Aceste alerte se vor primi in timp real, iar istoricul statisticilor va fi, de asemenea, disponibil.

ELKO Milestone numararea multimii

Fig.2 Numararea multimii in XProtect Smart Client

Supra-aglomerarea si ocuparea – numararea persoanelor in sectoarele de retail si private

In interiorul cladirilor, magazinelor si supermarketurilor, proprietarii si managerii unor facilitati trebuie sa garanteze distantarea sociala. Proprietarii magazinelor sau companiilor vor primi amenzi severe atunci cand nu respecta regulile de distantare sociala. Cu cei 10 metri patrati ca suprafata standard pentru fiecare persoana – este posibila calcularea numarului de persoane pe care il puteti primi inauntru. Prin analize video exacte, de numarare a oamenilor, pot furniza instrumente proactive si usor de folosit care transmit alerte in timp real despre cat de multi oameni sunt inauntru si pot notifica clientii, vizitatorii sau managerii.

Pe langa numarul de oameni din interior, exista si provocarea multimilor. Prin setarea unor instrumente de monitorizare in timp real a ocuparii, bazate pe motorul de numarare de persoane, aglomerarea din interior poate fi evitata sau cel putin se poate transmite o alerta.

ELKO Milestone Numararea oamenilor in 2D

Fig. 3 Numararea oamenilor in 2D

Supra-aglomerarea – detectarea distantei

Deoarece virusurile se raspandesc de la o persoana la alta, este important sa limitam numarul oamenilor care se afla in apropiere unii de ceilalti. Insa, este in regula pentru un parinte sa se plimbe cu copiii sai, asadar alertele de distantare trebuie sa fie flexibile – un sistem de detectare a proximitatii unei multimi poate furniza alerte atunci cand prea multi oameni sunt mult prea apropiati.

ELKO Milestone Detectarea aglomerarii in proximitate

Fig. 4. Detectarea aglomerarii in proximitate

Directie pe un singur sens

Pentru a evita contactul indeaproape si aglomerarile in magazine si supermarketuri, managerii magazinelor pot folosi o detectare pe un singur sens in analizele video, pentru a avertiza clientii si a alerta managerii magazinelor daca cineva se deplaseaza in directia gresita. In acelasi timp, managerii magazinelor obtin informatii si statistici valoroase cu privire la eficienta implementarii rutelor alese pentru magazinul lor. De asemenea, pot avea unele beneficii de pe urma traseului prin magazin si isi pot creste incasarile.

ELKO Milestone Detectarea directiei

Fig. 5 Analize video moderne bazate pe detectarea directiei, colectarea datelor si monitorizarea gradului de ocupare pentru a ajuta comerciantii sa mentina distantarea sociala in magazine

Pentru gestionarea eficienta a situatiei este foarte important modul de abordare a raspunsului si controlul

Cu puterea video furnizata de platforma deschisa, utilizatorii finali pot combina sistemul de detectare cu sisteme de reglementare a accesului. Modulele XProtect Access sau XProtect License Plate Registration (Inregistrarea placutelor de inmatriculare) permit gestionarea accesului pe baza statisticilor sau informatiilor in timp real produse de sistemele de detectare video inteligente. Cu aceste module, deschiderea sau inchiderea usilor, barierelor de drum sau a turnichetelor de intrare devin usoare si eficiente, bazate pe informatii in timp real atunci cand prea multi oameni se afla intr-o anumita zona. Solutia XProtect Access poate fi folosita cu mai multi furnizori globali de control acces.

Combinatia dintre video cu evenimentele de control acces ofera multiple avantaje. De exemplu, permite luarea unor decizii mai bune din partea operatorilor, care verifica vizual identitatea persoanelor ce solicita acces.

Procesele de munca devin mai eficiente, datorita faptului ca operatorii pot gestiona supravegherea video si controlul accesului dintr-o singura interfata la biroul lor sau de la distanta cu XProtect Mobile. Investigatiile post-eveniment se pot face mai detaliat, fara complicatii, deoarece aveti link catre informatiile video de la fiecare eveniment de intrare/ iesire.

XProtect Access

Fig. 6. XProtect Access – gestionarea accesului independent de furnizor

Control acces fara atingere

Pentru a preveni raspandirea virusurilor este important sa reducem contactul fizic cu dispozitivele si suprafetele. Studii curente de la New England Journal of Medicine privind viabilitatea virusul COVID-19 indica faptul ca acesta poate supravietui pana la 72 de ore pe suprafete din inox si plastic. Pe cupru, nu a fost detectat niciun virus viabil dupa 4 ore. Pe carton, nu a fost detectat niciun virus viabil dupa 24 de ore.

Avand in vedere ca majoritatea clantelor si ghidoanelor, cititoarelor de carduri si cititoarelor de amprente sunt fabricate din otel, aluminiu sau metale similare, este o practica buna sa fie folosite sisteme de control acces fara atingere.

Cea mai buna practica este utilizarea sistemelor electronice de deschidere a usilor, motorizate, atunci cand accesul este permis. Alte optiuni ce pot fi luate in considerare ar fi sistemele de recunoastere faciala sau scanare de coduri QR de la un telefon mobil, sau pur si simplu utilizarea aplicatiei XProtect Mobile pentru a deschide usi prin WiFi. Sistemele de control acces integrate in platforma deschisa prin XProtect Access pot fi legate de orice sistem de recunoastere faciala integrat in XProtect pentru a deschide si a bloca usile.

No-Touch Access control with facial recognition

Fig. 7. No-Touch Access control with facial recognition by Anyvision Abraxas

Adresare publica

Dupa detectare si alertare, urmatoarea actiune poate fi automatizata eficient. Puterea tehnologiei platformei deschise ofera o serie de reguli puternice pentru a porni actiuni bazate pe detectia realizata de supra-aglomerare sau ocupare.

Astfel, sunt patru moduri de adresare catre public:

 1. Trimiterea personalului de securitate
 2. Mesaje audio (sisteme PA)
 3. Mesaje vizuale prin video/text (semne digitale)
 4. Altele (drone, robotica)

Pentru a sustine personalul, acestuia i se pot furniza solutii pentru a-si face treaba eficient. Platforma deschisa furnizeaza utilizatorilor:

 • Notificari push ale evenimentelor pe dispozitive mobile
 • Video live si sunet bi-directional pe dispozitive mobile
 • Control acces live pe dispozitive mobile
 • Notificari push video si audio de la dispozitive mobile
 • Asistenta pentru camerele videoi purtate pe corp (body worn camera)
 • Instrumente de gestionare a incidentelor
 • Mesaje audio

Fig. 9 Interfata XProtect Mobile pentru video live si sunet bidirectional, notificari de eveniment si control acces

Platforma deschisa sustine multe tipuri de dispozitive audio. Iar cu ajutorul acestor dispozitive audio, utilizatorii se pot adresa publicului rapid si eficient pe baza detectarii si observatiilor facute. Solutiile audio sunt bi-directionale. Aceasta inseamna ca utilizatorii pot vorbi, dar si asculta multimile dintr-o anumita zona. Sunetul poate fi inregistrat in cazul in care aceste incidente sunt escaladate. Solutia audio contine si optiunea de a reda clipuri audio pre-inregistrate pentru a avertiza sau a instrui multimile de oameni asupra comportamentului lor. Aceste clipuri pot fi declansate manual sau automat, in baza detectarii facute prin solutiile de numarare a multimilor.

Dispozitive audio IP complet integrate cu XProtect

Fig. 10 Dispozitive audio IP complet integrate cu XProtect pentru comunicare bi-directionala si anunturi

Cu ajutorul gestionarii video ca solutie de baza se pot trimite mesaje vizuale prin sistemele de afisare, precum sistemele de semnalare digitala. Platforma XProtect permite utilizatorilor controlarea a ceea ce vor prezenta pe un anumit afisaj cu functia Smart Wall.

Ecran Smart Wall aratand textul de regula activat

Fig. 11 Ecran Smart Wall aratand textul de regula activat

Alte tehnologii de gestionare a distantarii sociale

Pe langa solutiile de distantare sociala, oamenii de afaceri sau guvernele pot lua in considerare si alte posibilitati de gestionare a unei crize in aceasta perioada de pandemie. Robotica si dronele sunt rapide si eficiente si, cel mai important, nu sunt vulnerabile la infectare. In acelasi timp, sistemele de recunoastere faciala pot ajuta la prevenirea unui nou val al pandemiei, deoarece fac investigatiile de contact rapide si usoare odata ce o persoana a fost testata pozitiv intr-o locatie.a

Integrarea dronelor in XProtect Smart Client

Fig. 12 Integrarea dronelor in XProtect Smart Client

Beneficiile implementarii platformei adecvate care se poate adapta la mai multe situatii economiseste timp si bani si face mai usoara solutionarea provocarilor viitoare. Prin puterea platformei deschise utilizatorii acesteia au nevoie doar sa se adapteze si sa se conecteze pentru a integra solutia deja existenta pe platforma lor si sa-si continue activitatea cu resurse video imbunatatite fara a reinvesti intr-o noua platforma video.

Un alt beneficiu al unei platforme deschise este implementarea platformei intr-un sistem existent. Deoarece XProtect suporta mai mult de 8.500 de tipuri de dispozitie, este usor de implementat intr-o instalare existenta. Astfel, afacerile si guvernele pot obtine tehnologia necesara pentru a primi notificari, statistici si cunoasterea situatiei de care au nevoie in aceste vremuri dificile. Comunitatea Milestone Systems ofera in prezent peste 100 de integrari verificate pe Milestone Marketplace, care sunt gata de a fi integrate in platforma deschisa, iar acest numar este in continua crestere.

Solutiile propuse de Milestone Systems si comunitatea partenerilor sai sunt disponibile local prin intermediul retelei de distributie ELKO Romania, iar mai multe detalii puteti solicita printr-un email catre solutii@elko.ro.

Despre Milestone Systems

Milestone Systems este furnizorul de top la nivel global al industriei de platforme IP software deschise pentru management video; tehnologia care ajuta lumea sa fie mai sigura, protejeaza bunurile si creste eficienta afacerilor. Milestone faciliteaza comunitatii pe platforma deschisa sa conduca colaborarea si inovarea in dezvoltare si utilizarea tehnologiei video deschise, cu solutii sigure si accesibile, asa cum s-a  dovedit in peste 150.000 de locatii din intreaga lume. Fondata in 1998, Milestone este o companie autonoma, parte a grupului Canon. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.milestonesys.com.

Leave a Reply