Studiu Institutul Vodafone: 86% dintre romani cred ca fondurile UE sunt un mod eficient de a ajuta tarile europene sa se redreseze

NextGenerationEU in Romania

Vodafone a anuntat ieri rezultatele unei noi cercetari care dezvaluie atitudinile publicului european fata de Mecanismul de redresare și reziliență (RRF). Comandat de Institutul Vodafone si realizat de Kantar, studiul arata un sprijin larg la nivel european fata de acesta.

Rezultatele mentionate mai jos mi se par surprinzatoare si cred ca esantionul ales sau intrebarile puse nu au fost bine selectate. Cred ca respondentii au confundat tipurile de fonduri sau raspunsurile au mers mai mult inspre increderea in UE decat despre mecanism. Este practic imposibil sa ai atat de multi respondenti care sa cunoasca ce inseamna Mecanismul de redresare si rezilienta intr-o tara in care ai 42% analfabeti functionali si in care majoritatea populatiei care nu stie cu se ocupa institutiile UE.

• 85% dintre romani sunt la curent cu Mecanismul de redresare si rezilienta (RRF), potrivit unui nou sondaj al Vodafone Institute si realizat de Kantar, care a cuprins 15.000 de cetateni europeni din 15 tari;
• 86% dintre romanii chestionati cred ca aceasta facilitate este un mod eficient de a ajuta tarile europene sa se redreseze, acesta fiind cel mai mare scor comparativ cu celelalte tari;
• Marea majoritate a romanilor chestionati considera ca schema de ajutor ar trebui sa sustina cu urgenta sectorul de sanatate (96%), sa creeze oportunitati pentru intreprinderile mici (94%) si sa genereze noi locuri de munca (95%) ;
• Trei sferturi dintre cetatenii europeni chestionati cred ca serviciile publice digitale, competentele digitale si accesul la internet broadband sunt aspecte importante pentru redresare. Procentul cetatenilor romani care sunt de aceasta parere depaseste semnificativ media europeana.

Trei din patru persoane participante la sondaj considera ca serviciile publice digitale, competentele digitale si accesul la internet in banda larga sunt aspecte importante pentru redresarea Europei. Procentul cetatenilor romani care sunt de aceasta parere depaseste semnificativ media europeana, 86% considerand importante pentru redresare serviciile publice digitale, 82% – competentele digitale si 79% – accesul la internet in banda larga. Cetatenii romani au acordat cea mai mare importanta comparativ cu alte tari pentru serviciile publice digitale, competentele digitale si adoptia tehnologiilor digitale de catre companii (80%).

In pofida convergentei de opinie intre Comisia Europeana si cetateni, publicul ramane sceptic in ceea ce priveste executia.

Cu 20% din Fondul de Redresare si Rezilienta directionat catre digitalizare, exista o convergenta clara intre prioritatile Comisiei Europene si cetatenii europenii, potrivit acestei noi cercetari. Cu toate acestea:
• 32% dintre romanii chestionati sunt sceptici cu privire la faptul ca toti banii alocati vor ajunge in ariile promise si vor fi directionati, in schimb, catre planuri de salvare pentru diverse industrii, scheme de suport financiar si scheme pentru sustinerea competitivitatii afacerilor;
• Cetatenii din Germania, Grecia, Ungaria si Marea Britanie sunt cei mai sceptici;
• 77% dintre romani cred ca Fondurile de Redresare ar trebui sa aiba anumite conditii de utilizare: 45% au votat pentru conditii stricte, iar 32% sunt de parere ca acestea trebuie sa fie mai flexibile. Evident, detaliile conteaza foarte mult pentru cetateni.

Marea majoritate a romanilor chestionati considera ca schema de ajutor ar trebui sa sustina cu urgenta sectorul de sanatate (96%), sa creeze oportunitati pentru intreprinderile mici (94%) si sa genereze noi locuri de munca (95%). De asemenea, romanii considera urgent in cea mai mare masura comparativ cu celelalte tari suportul pentru educatia digitala (90%), serviciile publice digitale (82%) si accesul la internet in banda larga (79%).

Metodologia studiului

Un sondaj online realizat de Kantar in randul a 15.000 de cetateni din 15 tari europene, incluzand: Cehia, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Spania, Suedia, Marea Britanie. A fost utilizat un esantion de cel putin 1.000 de interviuri pe fiecare tara (15.008 de interviuri in total) si toti participantii au fost cu varste de cel putin 16 ani. Aceasta cercetare a fost efectuata in perioada 7 – 18 decembrie 2020.

Detalii despre Mecanismul de redresare si rezilienta

Mecanismul de redresare și reziliență: elementul central al Instrumentului NextGenerationEU, cu împrumuturi și granturi în valoare de 672,5 miliarde EUR disponibile pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor întreprinse de țările UE. Scopul este de a atenua impactul economic și social al pandemiei de COVID-19 și de a face ca economiile și societățile europene să devină mai durabile, mai reziliente și mai bine pregătite pentru provocările și oportunitățile oferite de tranziția către o economie verde și de tranziția digitală. Statele membre lucrează la planurile lor de redresare și reziliență pentru a accesa fonduri din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (REACT-UE): NextGenerationEU include, de asemenea, 47,5 miliarde EUR pentru REACT-EU. Este vorba despre o nouă inițiativă care continuă și extinde măsurile de răspuns la criză și de remediere a consecințelor crizei prin intermediul Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus și al Inițiativei plus pentru investiții ca reacție la coronavirus. Ea va contribui la o redresare ecologică, digitală și robustă a economiei.

Fondurile vor fi direcționate către
– Fondul european de dezvoltare regională (FEDR)
– Fondul social european (FSE)
– Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD)

Aceste fonduri suplimentare vor fi puse la dispoziție în perioada 2021-2022 din NextGenerationEU, iar în 2020 printr-o revizuire punctuală a cadrului financiar actual.

NextGenerationEU va suplimenta în același timp fondurile pentru alte programe sau fonduri europene, cum ar fi Orizont 2020, InvestEU, dezvoltarea rurală sau Fondul pentru o tranziție justă (JTF).

Ce reprezinta NextGenerationEU?

NextGenerationEU este un instrument temporar de redresare în valoare de 750 de miliarde EUR, menit să contribuie la repararea daunelor economice și sociale imediate provocate de pandemia de coronavirus. După pandemia de COVID-19, Europa va fi mai verde, mai digitală, mai rezilientă și mai bine pregătită să facă față provocărilor actuale și viitoare.

Mai multe detalii despre Mecanismul de redresare si rezilienta gasiti pe site-ul Comisiei Europene.

Leave a Reply