Review si concurs Router TP-Link Archer C5

tp-link archer c5

Prin bunavointa agentiei care se ocupa de brandul TP-Link, am primit sa testez si sa pun la concurs noul model de router dual-band Archer C5 v4.0. Modelul prezentat la East European Comic Con se laudă cu o acoperire mare și o performanță ridicată pentru orice buget, cu performanțe wireless de până la 1.2Gbps, 300Mbps pe banda de 2.4GHz și 867Mbps pe banda de 5GHz.

Cand am văzut cutia, m-am așteptat ca router-ul să fie de dimensiuni mari. În interior, însă, găsesc router-ul cu antenele montate iar aproximativ 50% din cutie fiind goală. Cam mult spațiu irosit, antenele montate ar fi putut fi plasate lângă router. O altă chestie pe care nu am mai întâlnit-o până în acest moment, a fost lipirea instrucțiunilor pentru prima conectare pe folia care protejează cutia.

Avantejele Tp-Link Archer C5 v4.0

În câteva rânduri, câteva dintre avantajele pentru care Archer C5 este un router de luat în calcul în cazul în care ai nevoie de un echipament ok la un preț ok:

 • Conexiuni Gigabit, acoperire completă și stabilitate garantată: Archer C5 asigură o acoperire completă și minimizarea interferențelor prin poziționarea inteligentă a celor 4 antene cu tehnologie avansată, care crește sensibilitatea de recepție.
 • Internet fără întreruperi: Archer C5 oferă un backup în caz de orice, portul USB suportă modemuri USB 3G/4G pentru a asigura conexiunea la internet chiar și dacă nu există internet prin cablu.
 • Port USB pentru tot ce ai nevoie: Archer C5 include pe lângă suportul pentru modemuri USB 3G/4G, funcția de Media Server, suport Samba (Storage) și server FTP pentru a dispune de acces securizat la fișierele tale, de oriunde.
 • Include 5 porturi Full Gigabit, 1 port WAN 1000Mbps și 4 porturi LAN 1000Mbps.
 • Control parental, securitate și funcții avansate: Archer C5 oferă și funcția server VPN (OpenVPN / PPTP), asigură până la 8 rețele Wi-Fi diferite simultan și management securizat local și de la distanță (https). Controlul parental este ușor de utilizat, configurabil în funcție de ore și/sau terminale. De asemenea, se poate prioritiza lățimea de bandă pentru dispozitive, astfel încât conexiunile să fie stabile și fluide.
  Raport preț-calitate și preformanță foarte bun
 • Beneficiază de 3 ani garanție și suport tehnic gratuit

Pentru o perioadă de două săptămâni am înlocuit router-ul meu Huawei primit de la Digi în momentul activării abonamentului. Nu am gigabit asa ca nu am putut testa la capacitate maximă. L-am testat, însă, la maxim din punct de vedere al funcționalităților.

După ce am finalizat testul pot spune ca mi-a plăcut foarte mult liniaritatea pe care o oferă router-ul pe WI-FI în toate camerele. Nu ai fluctuații la download, chiar dacă pereții sunt din beton armat, groși. Cele patru antene își fac treaba cu brio.

În cazul în care rămâi fără internet prin cablu, poți să utilizezi cu încredere portul USB pentru a adăuga un stick. Netul rămâne la fel de stabil, depinzând acum, însă, de semnalul primit.

Pe 2.4 Ghz, WI-FI-ul poate fi setat în 802.11ac/n mixed sau 802.11 a/n/ac mixed. Pe 5 Ghz, avem de ales între 802.11n, 802.11g/n mixed, 802.11b/g/n mixed. Eu am reușit să-mi conectez telefonul doar pe 5 Ghz, refuzând să vadă rețeaua de 2.4 Ghz.

Piticul meu e disperat după filmulețe pe Youtube cu Minecraft. Așa că mai stă înainte de culcare și se mai uită pe telefonul meu sau pe tabletă. Pentru că se tot lungește și plânge că nu dorește să se culce, pe perioada testului am activat funcția de Wireless Time Schedule și am dezactivat automat rețele cu 5 minute înainte de ora de culcare și le-am reactivat dupa o jumătate de ora, timp suficient să adoarmă. Nu am folosit funcția Parental Control întrucât se uită pe YouTube ori pe telefonul meu, ori pe tabletă, ori pe desktop (în funcție de bateria disponibilă).

Am folosit aceeași funcție pentru a dezactiva rețelele pe perioada cât sunt plecat la birou. Am renunțat după 2 zile când am ajuns mai devreme acasă și mă tot învârteam prin casă pregătit să sun la suport digi din cauza lipsei netului. :)

Ce mi-a plăcut cel mai mult la router a fost posibilitatea de a-i conecta un hdd prin usb sau un stick și să poți accesa fișierele prin intermediul internet-ului. Cu hard-urile cu mai multe partiții are ceva probleme (cel puțin cu Samsung-ul meu de 1.5 TB împărțit în 4 partiții), câteodată pot fi accesate, câteodată nu pot fi accesate. Nu mi-am dat seama dacă e din cauza hard-ului sau a soft-ului. Teoretic, suportă până la 32 de volume.

După setarea user-ului și a parolei FTP-ului (atenție să nu le setați identice cu cele ale Windows-ului întrucât apar mici conflicte care împiedică utilizarea FTP-ului), din exteriorul rețelei poți să te conectezi prin browser cu ajutorului:  ftp://<WAN IP a router>:<port 21>. WAN IP este IP-ul alocat de cei de la RDS în momentul setării echipamentului.

O altă chestie mișto e ca poți să rulezi direct de pe USB filme, muzică sau fotografii pe dispozitivele care sunt compatibile DLNA (în funcție de modelul telefonului, la unele e necesar să downloadezi un APK pentru soft din surse externe Google Play).

Din punct de vedere al securității, router-ul are:

 • SPI Firewall,
 • Protecție DoS (Mică, Medie, Mare) pentru  ICMP-FLOOD Attack Filtering, UDP-FlOOD Attack Filtering și TCP-FLOOD Attack Filtering,
 • Service Filtering prin intermediul căruia poți bloca accesul unor utilizatori sau tuturor la anumite servicii,
 • Access Control prin intermediul căruia poți bloca accesul unui echipament la rețea (deși anterior a avut acces) sau poți seta ca doar anumite echipamente să se poată conecta,
 • IP & MAC Binding prin intermediul căruia poți “lega” un IP al unui echipament din casă de adresa MAC, astfel încât să te poți proteja de atacuri ARP spoofing.

Acasă am o priză inteligentă TP-Link HS 100 pe care îmi place să o controlez din când în când de la depărtare pentru a glumi pe seama prietenilor. Am încercat să o conectez în DMZ (Demilitarized Zone) dar nu am văzut-o din afară deși am urmat pașii standard: îi asignezi un IP static, accesezi http://tplinkwifi.net cu userul TP-Link ID și parola setată, apoi din Advanced > NAT Forwarding > DMZ > Enable DMZ iar aici se adaugă IP-ul setat anterior.

Update: Se pare că m-am înșelat. Priza inteligentă poate fi controlată prin intermediul aplicației TP-Link KASA, aplicație pentru Android și iOS. Nu este necesar să deschizi porturi în router sau să pui IP-ul prizei în DMZ. Dacă vrei să te uiți la setările standard, poți urmări acest ghid pentru a configura priza inteligentă.

PPTP VPN-ul implementat în router se mișcă bine de tot, fără probleme.

Pe scurt, unul dintre cele mai bune routere (la acest preț) cu care m-am jucat. Merită atât pentru utilizare acasă, cât și în firme de mici dimensiuni care au nevoie de funcții personalizate și specializate pentru un management de la distanță facil sau pentru furnizarea mai multor servicii simultan.

Singura concurență la aceiași bani care îmi vine în minte este Mikrotik hap ac2. Avantajul lui este că ai acces la încărcarea pe procesor și poți umbla la servicii pentru a le închide sau a-l forța să ruleze la o viteza mai mică.

În acest moment, Archer C5 v4.0 este disponibil pe piață în oferta partenerilor la un preț de aproximativ 240 RON (TVA inclus). De exemplu, la emag poate fi găsit la preț redus de 199.99 RON.

Concurs TP-Link Archer C5 v4.0

Prin bunăvoința agenției pun la bătaie un router, nedesfăcut, pe care îl voi livra prin curier sau personal la adresa voastră în București sau în țară. Pentru a intra în concurs este suficient să lăsați un comentariu în care să precizați ce router aveți acum acasă și care este cea mai atragătoare funcționalitate a router-ului descris mai sus.

Vă puteți inspira și din manualul de utilizare dacă aveți nevoie.

Concursul este disponibil până în data de 30.07.2018, ora 23.59, urmând ca în data de 31.07.2018 să extrag câștigătorul cu ajutorul random.org.

Atenție la e-mail-ul pe care îl lăsați. Trebuie să fie valid și să răspundeți la e-mail-ul de confirmare în maxim 2 zile de la extragere. Dacă nu răspundeți, extrag un nou câștigător, care la fel trebuie să răspundă la e-mail în maxim 2 zile de la extragere.

Extragere castigator

Review-ul a avut 122 de comentarii, 4 dintre ele fiind dublate si nu le-am aprobat. Intrucat sunt 25 de comentarii care provin de la aceleasi IP-uri (unele au si acelasi nume), am decis sa le ordonez alfabetic inainte de extragerea prin random.org. Castigator a iesit comentariul 38 (Dragos Schiopu). Felicitari!

Discussion

 1. Ionut
 2. Ionut
  • Razvan
 3. Coralia
 4. Alex George
 5. Vicențiu Ioan
 6. Claudiu Vecerdea
 7. Sebastian Hotnog
 8. Savescu Marius Gabriel
 9. filip adrian
 10. filip adrian
 11. Apostu Mihail Marin
 12. vasile
 13. Mehedintu Dorin
 14. Rotaru Petru
 15. Marius
 16. Luca Mihai
 17. Carmen Miron
 18. Marcel
 19. Cristi
 20. Chiran Mihaela Daniela
 21. Adriana Micsa
 22. Utrata Negoiță Alina
 23. Avramescu Evelina Mihaela
 24. Flori Dante
  • ionut
   • Razvan
    • Ionut
     • Razvan
 25. Octavian
 26. Rebecca mihaela Caragea
 27. Alina Ene
 28. Mariana Loredana
 29. Ana
 30. Ioana Manole
 31. Ogaru Georgiana
  • Razvan
   • Ogaru Georgiana
 32. Claudiu
 33. ilie madalina
 34. dragusan elena
 35. Ivan Nelu
 36. Lucica Agache
 37. ANDREEA UNGUREANU
 38. Floricau Ramona Stefania
 39. Matei Vasilica Mirabela
 40. Matei Mihail
 41. Santa Akos
 42. Andreea Ioana
 43. Tender Carmen
 44. Rosioru Marilena
 45. Elisabeta Ungureanu
 46. Mirela vero
 47. Dobrovicianu Gianina
  • Razvan
 48. Ramona
 49. Bonea Sorin
 50. UNGUREANU ANDREI
 51. Grigore Florentin
 52. Raicu Mariana
 53. Stancea Elena
 54. Sendea Alexandra
 55. Bogdan
 56. Veronica achim
 57. Iris Maria Achim Bataiosu
 58. Silviu
 59. Manolescu Adela
 60. Mihalache simona
 61. Florin Lungu
 62. Veghe Dalmina
 63. vlasceanu violeta
 64. Rafay Violeta Daniela
 65. Razvab
 66. Baldea Gabriela
 67. misha09
 68. Crenguta
 69. Aileni Flavius
 70. Bogdan
 71. Dan bratu
 72. Mirabela
 73. Muntean Daniel
 74. Claudiu Vecerdea
 75. Sandu
 76. Ionut Florian Rosioru
 77. porumb maria
 78. Cornel
 79. Roxana Ranescu
 80. Constantin Marinita
 81. Gavriloi Adina
 82. Spoiala Dragos Cristian
 83. Pana catalin
 84. Aileni Marian
 85. Jacota Mihai
 86. Mihai Siminciuc
 87. Adrian Luca
 88. Adrian Luca
 89. Puiu George
 90. levente janos
 91. Vlad
 92. Razvan
 93. Adelin Barbu
 94. Ioana-Mariana Bologa
 95. Doldoran Corina
 96. Alexandru Roșcăneanu
 97. Adrian Enaru
 98. Cristina
 99. Ionut

Leave a Reply