Nu ai bani? O sa mori cu dreptatea-n mana

avocat

Prietenii si cunoscutii mei stiu ca citesc destul de des sentinte sau alte informatii ce tin de domeniul juridic. Cu toate scandalurile care au loc in Romania in ultima perioada am ratat o stire care-mi da niste fiori reci.

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a impus sub pretextul protectiei, mentinerii si stimularii concurentei profesionale in profesia de avocat si dezvoltarii unui mediu concurential normal in Hotararea 272/26.08.2017 onorariile minime pe care trebuie sa le percepa avocatii pentru activitatile profesionale desfasurate, indiferent daca este vorba despre materia civila, de cea penala sau de contencios administrativ si fiscal.

Daca o sa va uitati pe lista tarifelor, o sa vedeti ca o sa scoateti extrem de multi bani daca doriti sa fiti reprezentati de un avocat, chiar si pentru cele mai simple cauze. De exemplu, contestarea unei amenzi de circulatie o sa coste minim 600 lei. O cerere de divort fara minori este de 960 lei iar una cu minori 1680 lei.

Vrei sa apelezi la mediere pentru rezolvarea unei probleme in materie civila sau in contencios administrativ si fiscal? Dai minim 240 lei per sedinta.

In materie penala, studierea unui dosar se tarifeaza cu minim 120 lei in cursul urmaririi in personam, la care se adauga inca 120 lei pentru fiecare faza studiata in plus.

Vrei sa te constitui parte civila intr-un dosar penal pentru a primi despagubiri? Decartezi avocatului minim 840 lei sau 2% din suma ceruta ca despagubire.

O simpla cerere de stramutare a dosarului se tarifeaza acum cu minim 240 lei. Sau o contestatie impotriva executarii silite cu caracter nepatrimonial + reprezentare, minim 2160 lei.

Tarifele de mai sus sunt valabile doar in cazul persoanelor fizice. In cazul persoanelor juridice, a societatilor fara personalitate juridica sau a persoanelor fizice autorizate, onorariile minime se majoreaza cu un procent de 50%.

Ca sa fie siguri ca nu exista nici o modalitate de a strica “piata”, UNBR a strecurat articolele:

Art. 6 – (1) Atunci cand avocatul constata ca perceperea onorariilor minimale poate afecta accesul la justitie, se va sesiza pe calea unui referat decanul baroului care poate incuviinta atat perceperea unui onorariu redus, propus in cuprinsul referatului, cat si perceperea unui onorariu superior celui propus de avocat, dar inferior onorariului prevazut in „Tabloul onorariilor minimale”. Reducerea onorariilor minimale in astfel de situatii nu poate depasi 30% din onorariile minimale.

Art. 4 (3) Omisiunea avocatului de a urmari incasarea si/sau executarea contractelor de asistenta juridica cel putin in limita onorariilor minimale prevazute in Anexa la prezenta Hotarare constituie abatere disciplinara. Daca inspectorii Casei de Asigurari a Avocatilor constata savarsirea aceste abateri vor sesiza obligatoriu consiliul baroului din care face parte avocatul.

Ceea ce inseamna ca poti sa-ti vinzi rinichii de pe acum daca ai ghinionul sa depinzi de sistemul juridic din Romania.

Partea buna, sa-i zicem asa, e ca aceasta lista de tarife nu e privita cu ochi buni de numeroase barouri din tara, unele iesind chiar public cu propuneri de modificare.

Partea nasoala e ca noua grila ar urma sa intre in vigoare la 1 octombrie, daca am inteles bine.

In cazul in care hotararea o sa fie aplicata de toate barourile din Romania, cred ca o sa asistam la o crestere a numarului celor care nu-si vor putea apara drepturile din cauza lipsurilor financiare. Partea urata e ca fara sa ai un proces pe rol, nici nu poti sa faci plangere la CEDO.

Daca aveti timp, va sfatuiesc sa puneti mana si sa cititi cat mai multe informatii din zona juridica pentru a fi capabili sa realizati singuri cererile simple si sa va aparati singuri drepturile.

Leave a Reply

%d bloggers like this: