Articolul de mai jos este scris de Mihai, primul lui guest-post pe acest blog.
Lumea acvatica este una deosebit de frumoasa si plina de mistere, existand o diversitate de specii care populeaza apele lumii. Imi amintesc ca pierdeam ore intregi admirand superbele acvarii detinute de unchiul meu, cu pesti de tot felul, mici sau mari, cu tepi sau viu colorati, care se uduiau prin fata mea oferindu-mi un peisaj de neuitat. Imi amintesc cu placere documentarele pe care le urmaream despre viata marina.
De asemenea, nu pot uita spectacolul cu delfini de la delfinariul din Constanta, unde aceste mamifere inteligente reuseau sa faca un spectacol mai mult decat magic pentru un pusti impresionabil. Trebuie sa va spun ca lumea subacvatica nu este o lume tacuta, chiar daca noi credem asa. O minunata muzica este cantata in adancul marilor. Ganditi-va doar la sunetele pe care le scot delfinii si balenele pentru a vorbi intre ei.
Toti copiii pe care ii cunosc sunt foarte incantati atunci cand sunt dusi sa viziteze un acvariu si admira cu drag creaturile care plutesc prin apa si pe care. in timp, invata sa le recunoasca pe fiecare in parte. Din cate am citit, este foarte benefic pentru copii sa aibe in propriul camin un acvariu cu pesti pe care sa ii ingrijeasca si sa ii hraneasca la timp pentru a fi invatati cu responsabilitatile.
Cu siguranta toti copiii il cunosc pe simpaticul pestisor clovn, Nemo, care a pornit in aventura vietii lui inca de cand a fost prins in plasa de pescuit si a ajuns intr-un acvariu la un magazin de animale. Impreuna cu Mica Sirena, care mi-a deschis intr-un fel ochii spre aceasta lume minunata a adancurilor, au fost desenele animate care m-au facut sa iubesc si mai mult lumea pestilor. Cand am vazut Nemo m-am decis sa am si eu un acvariu pe care l-am amenajat cu tot ceea ce trebuie ca pestii sa se simta cat mai bine si in care vietuiesc pestisori decorativi si dantelati care ii captiveaza pe toti cei care vin in vizita. A devenit o adevarata obsesie incat nici nu ar merita sa mentionez jocurile cu pesti pe care le joc aproape zilnic care te invata sa ingrijesti pestii dar si sa te distrezi de minune.
Imi amintesc cu drag de zilele in care mergeam cu tatal meu la pescuit. Calatoream pe apa cu barca lui cu motor si ne opream la un moment dat intr-un loc linistit unde isi arunca undita ca sa prinda peste. Facea acest lucru din placere, nu pentru hrana, de multe ori prindea pestele si il arunca inapoi in apa dupa ce ii facea o poza si ii admira frumusetea. Mereu si-a dorit sa descopere specii noi, interesante si spera sa prinda unul dintre acei pesti prezenti tot timpul in povestile pescaresti.
Mergeam cu el pe Dunare, in delta si am avut ocazia sa descopar in acest fel foarte multe specii de pesti. Ma bucur ca sunt publicate multe carti cu ilustatii din care poti invata despre pesti si alte vietuitoare marine iar cei mici pot sa descopere, curiosi, o lume pe care o poti vedea doar daca traiesti in apa.
O sa mai revin cu alte articole pe aceasta tema. Sper ca nu v-am plictisit foarte mult.