Hai la Targul de Initiative Cetatenesti

Targul de Initiative Cetatenesti, eveniment organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publica, se desfasoara pentru a doua oara sambata, 20 iunie 2015, intre orele 16.00 – 20.00, la Gradina Verona a Librariei Carturesti. La acesta si-au anuntat participarea paisprezece grupuri de initiativa cetateneasca si zece organizatii neguvernamentale.

Vizitatorii targului vor avea prilejul sa-i cunoasca pe bucurestenii care incearca, prin presiune asupra autoritatilor publice, sa rezolve diverse probleme cu impact asupra orasului si a locuitorilor sai.

Printre subiectele aflate pe agenda grupurilor de initiativa cetateneasca prezente la targ se afla cateva teme care ma preocupa:

 • defrisarea parcurilor si a spatiilor verzi dintre blocuri,
 • constructiile ilegale sau la limita legii care nu respecta minime reguli de mediu si urbanism,
 • lipsa de transparenta decizionala a autoritatilor publice fata de cetateni etc.

Implicarea civica nu este o sintagma goala de continut si ca „se poate” – Nicoleta Chirita, Coordonator Proiecte – CeRe

Nicoleta crede ca se poate sa iei atitudine in fata unor abuzuri ale administratiei si sa ai castig de cauza, se poate sa iti unesti eforturile cu ale vecinilor pentru un scop comun, se poate sa iti pese de ce se intampla dincolo de usa apartamentului nostru. Ii putem arata ca are dreptate participand la acest targ.

Ultimii ani ne-au aratat ca din ce in ce mai multi bucuresteni sunt interesati de modul in care este administrat orasul, de calitatea vietii, de cheltuirea banului public. Mai mult decat atat, multi au devenit constienti ca de unii singuri nu vor reusi sa schimbe ceva si au mobilizat oameni si resurse pentru a se face auziti.

Ne dorim ca toate aceste energii civice locale sa se coaguleze intr-un efort comun pentru a produce acele schimbari fara de care deciziile alesilor si ale administratiei vor fi luate in continuare fara bucuresteni sau chiar impotriva intereselor acestora. –  Nicoleta Chirita, Coordonator Proiecte – CeRe

Din programul targului:

 • Sesiuni de prezentari ce vor fi sustinute de grupurile cetatenesti si organizatiille participante
 • Lansarea primului numar al ziarului “Cetateneste-te! “- scopul ziarului este de a le oferi bucurestenilor povesti de succes, informatii practice si inspiratie in legatura cu felul in care pot actiona impreuna pentru un interes comun. Prin acest ziar, comitetul de redactie, format din membri a patru grupuri civice din Bucuresti, doreste sa incurajeze formarea altor initiative cetatenesti”
 • Activitati pentru copii facilitate de Asociatia Komunitas.

Peste 20 de grupuri civice informale actioneaza acum la nivelul Capitalei pentru a-si apara drepturile si a imbunatati conditiile de viata in cartierele in care locuiesc – Nicoleta Chirita, Coordonator Proiecte – CeRe

La targ vor participa 14 grupuri de initiativa cetateneasca din Bucuresti:

1. Asociatia Salvati Cartierele Damaroaia si Bucurestii Noi ia atitudine fata de autoritatile locale care permit distrugerea celor doua cartiere prin acceptarea a sute de constructii care incalca legile urbanistice si de protectie a mediului.
http://ascdbn.ro // contact.ascdbn@gmail.com

2. Grupul de initiativa civica Lacul Tei – Ne-a adus impreuna dorinta de a crea cartierul pe care ni-l dorim. In acest moment, cele mai importante probleme care ne preocupa sunt aflarea cauzelor reducerii nivelului apei lacului din Parcul Circului si combaterea acestora si imbunatatirea circulatiei mijloacelor de transport in comun din cartier.
Grupul a fost infiintat prin programul de organizare comunitara derulat de Centrul de Resurse pentru participare publica.
http://laculteiinfo.wordpress.com // initiativalacultei@gmail.com

3. Cruciada Locatarilor – un grup de locatari din B-dul Nicolae Grigorescu nr. 18 care lupta pentru a salva 8.000 mp de spatiu verde si parcari din fata blocului lor, iar acum organizeaza lunar plimbari alaturi de consilieri locali si deputati pentru a discuta despre problemele cartierului.

4. Initiativa Favorit – Suntem impreuna datorita oamenilor din cartierul bucurestean Drumul Taberei care inca din anul 2010 si-au exprimat dorinta reabilitarii cinematografului Favorit si transformarii acestuia intr-un centru cultural comunitar multifunctional.
Grup infiintat prin programul de organizare comunitara derulat de Centrul de Resurse pentru participare publica.
http://initiativafavorit.blogspot.ro/ // initiativa.favorit@gmail.com

5. Grupul de initiativa Cartierul Floreasca – un grup de oameni inimosi care locuiesc in Cartierul Floreasca si care au hotarat sa ia atitudine impotriva modului in care autoritatile locale distrug cu buna stiinta cartierul, in beneficiul unor grupuri de interese imobiliare.
http://grupulfloreasca.wordpress.com // grupulfloreasca@gmail.com

6. Grupul “Salvati Parcul Tineretului” – Militam pentru salvarea celor 17 ha din intregul perimetru al Parcurilor Tineretului si Lumea Copiilor si apoi 6,8 ha din Parcul Lumea Copiilor de pe strada Pridvorului sector 4, care au fost transformate in proprietati private, in timp ce jocurile pentru copii, utilitatile, bancile si mobilierul urban au fost scoase si parcurile au devenit teren de constructii.
Facebook: SalvatiParculTineretului2012
Tineretului.org
grup.parcul.tineretului@gmail.com

7. Youth Voice Romania
Tineri din 5 licee (I. L. Caragiale, Gh. Lazar, Tudor Vianu, Matei Basarab si Viilor) se intalnesc saptamanal sa rezolve probleme din comunitate. Cu ei lucreaza organizatorii comunitari ai Fundatiei Parteneri pentru Dezvoltarea Locala, initiatorii miscarii Youth Voice Romania.
fpdl.org
https://www.facebook.com/youthvoiceromania

8. “Cetatean Sector 3” este un grup civic care doreste sa fie un vigilent observator al vietii cetatenilor acestei comunitati, cu privire la toate aspectele ei (economice, sociale, politice, culturale) si la toate nivelurile, realizand si bilanturi ale indeplinirii promisiunilor electorale. Isi propune salvarea Parcului IOR de constructia salii multifunctionale, iar acum ne opunem toaletarii barbare a copacilor din sectorul 3 si sustinem si alte nemultumiri ale oamenilor.
Blog: http://cetateansector3.blogspot.ro/
Facebook: Cetatean Sector 3
https://www.facebook.com/groups/CetateanSector3
Email: sector3cetatean@gmail.com

9. “Lupta pentru strada ta” este un grup de oameni de pe str. Luncsoara, din sectorul 2, care se opune constructiei unui bloc de 10 etaje in vecinatatea lor, care afecteaza spatiile verzi si locurile de parcare ale rezidentilor.
Facebook: Lupta pentru strada ta
Email: luptapentrustradata@gmail.com

10. Grupul de inititiva civica “Tudor Vladimirescu” – Ne-a adus impreuna nevoia de a avea un parc, strazi, trotuare, parcari si locuri de joaca pentru copii amenajate corespunzator. Zona Drumul Taberei.
http://initiativatv.blogspot.ro
https://www.facebook.com/pages/Initiativa-Civica-Tudor-Vladimirescu/200005126821197
initiativatv@yahoo.com

11. Initiativa Prelungirea Ghencea – Cerem autoritatilor sa amenajeze corespunzator strada Prelungirea Ghencea, cu trotuare, piste de biciclete, statii RATB, 4 benzi de circulatie si pasaj suprateran peste Soseaua de Centura. Intre timp, ne-am dat seama ca zona noastra are nevoie de o dezvoltare urbanistica armonioasa, ca avem nevoie si de un parc, ca avem nevoie sa socializam si sa devenim o comunitate in adevaratul sens al cuvantului.
https://www.facebook.com/InitiativaDinPrelungireaGhencea
initiativa.ghencea@yahoo.com

12. Grupul “Salvati Parcul Drumul Taberei” a fost infiintat ca grup facebook in a doua parte a anului 2014, ca urmare a lucrarilor de reamenajare a Parcului Drumul Taberei, lucrari care s-au materializat prin defrisari de arbori si construirea unor spatii expozitionale care au redus in mod considerabil suprafata spatiului verde din parc. Militam pentru desfiintarea constructiilor ilegale, inutile si inestetice din Parcul Drumul Taberei si din Strandul Drumul Taberei si pentru replantarea arborilor in locul acestor constructii.
https://www.facebook.com/groups/salvatiparculdrumultaberei/

13. Incotroceni – Oameni, Idei, Povesti – Suntem un grup de locuitori din cartierul Cotroceni, care ne-am propus sa facem din Cotroceni un spatiu mai bun de locuire, un cartier mai primitor si mai armonios pentru toti locuitorii sai. Scopul nostru este ca locuitorii Cotroceniului sa se cunoasca mai bine si sa se identifice cu spiritul comunitatii unde traiesc si astfel calitatea vietii sa creasca. https://www.facebook.com/incotroceni

14. Grupul Civic ” Luptam pentru Aleea Lunguletu” lupta impotriva construirii ilegale a unui imobil de 8 etaje in Aleea Lunguletu, in mijlocul altor blocuri de 10 etaje.
asocd14@gmail.com

Organizatiile neguvernamentale care sustin prezentari in cadrul targului:

 • Agentia de Monitorizare a Presei,
 • Ordinul Ahitectilor din Romania,
 • Asociatia Salvati Bucurestiul
 • Asociatia Peisagistior din Romania,
 • Asociatia Pro.Do.Mo,
 • Buna dimineata, Bucuresti!,
 • Funky Citizens,
 • URBOTEECA,
 • studioBASAR,
 • Bucurestii Vechi si Noi.

Partenerii targului: Carturesti, Asociatia Komunitas, studioBASAR

Mai multe detalii despre eveniment: https://www.facebook.com/events/431940926986101/
Pentru informatii suplimentare: Silvia Boeriu / Manager Comunicare CeRe / tel. 0721 215 260 / silvia@ce-re.ro

Ce este CeRe?

Centrul de Resurse pentru participare publica este organizatia care incurajeaza cetatenii si ONG-urile sa aiba o voce puternica in fata autoritatilor publice, sa ia atitudine si sa se implice in decizii cu impact direct asupra lor sau asupra comunitatilor pe care le reprezinta.

Mai multe detalii despre CeRe gasiti pe www.ce-re.ro si https://www.facebook.com/participare

Targul de Initiative Cetatenesti

Leave a Reply