Tu ce stii despre diamante?

Eu trebuie sa recunosc ca dupa ce am scris articolul despre inelele de logodna in care  am povestit un pic despre diamante, mi s-a facut pofta sa ma documentez mai mult despre aceasta piatra. Mai ales ca unul dintre prietenii mei care a cumparat sotiei sale un inel dintr-o colectie de inele cu diamante si ma tot batea la cap cu claritatea si culoarea lui de grad I. Asa ca m-am pus pe documentat.

Din cate am descoperit, pana in secolul al XV-lea, regii au fost singurii care aveau voie sa poarte diamante deoarece acestea erau considerate a fi un simbol al puterii putere si al curajului. Cei care purtau diamante se credea ca erau invincibili.

Desi diamantele erau purtate la mana inca din Egiptul antic, moda aceasta cu inele de logodna si a bijuteriilor cu diamante a venit abia la inceputul anilor 1900. Daca la inceputuri diamantele erau extrem de scumpe din cauza raritatii lor, acest lucru nu mai este valabil inca din anii 1870 cand au fost descoperite depozite imense in Africa de Sud. Imediat dupa descoperire finantatorii englezi aflati in spatele eforturilor de minerit din Africa de Sud si-au dat seama ca piata o sa fie saturata daca nu vor intreprinde ceva pentru a impiedica acest lucru. Asa ca in 1888 si-au setat doua scopuri de urmarit:

  1. Sa obtina monopolul preturilor la diamante. Si au reusit dupa ce au creat De Beers Consolidated Mines Ltd.
  2. Sa stabilizeze piata aflata in cadere.

In 1938 De Beers au decis sa isi extinda activitatile in SUA asa ca au ales agentia de advertising N.W. Ayer pentru a crea o campanie care sa convinga mai multa lume sa achizitioneze diamante, chiar daca economia se afla in declin. Dupa cateva teste care au avut ca finalitate o crestere a consumului in SUA cu 55%, a luat nastere in 1948 sloganul secolului, asa cum a fost numit de catre AdAge in 1999: A Diamond is Forever. Mai multe detalii aici.

Pana prin anii 1930, diamantele erau notate cu A, B si C, in functie de calitatea lor. Dupa aceasta perioada a fost introdus un nou sistem de notare pe baza culorii si a claritatii, sistem care incepe notarea de la litera D pentru a evita confuzia cu cel anterior. Pentru a va face o idee despre ce inseamna aceasta scara, am imprumutat desenul de mai jos de la Royal Diamante, companie care se afla pe piata diamantelor de peste 35 de ani si care isi confectioneaza singura, intr-un atelier in Londra, toate bijuteriile pe care le comercializeaza.

Royal Diamante

Cum alegem un inel cu diamante?

Trecand peste aceasta introducere, in urma cu cateva luni am cumparat pentru scumpa mea un inel din aur galben, fara diamante, similar cu modelul eternity din sectiunea de inele cu diamante.

inele cu diamante

Cat m-am mai chinuit cu gasirea unei dimensiuni potrivite. Am umblat la mai multe bijuterii si chiar daca foloseau un masurator similar, nu veneau aceleasi dimensiuni. Cautam la unii marimea 18, la altii marimea 15.5, la altii 17. Habar n-am care a fost treaba cu acesta. Ma gandeam ca ar fi trebuit sa existe unul universal valabil.

Am rezolvat problema ducandu-ma cu un inel mai vechi care era cat de cat pe dimensiunea potrivita si l-am achizitionat pe cel care a fost cel mai aproape (in plus) de marimea cautata. Ar mai fi o solutie sa utilizati un masurator din hartie, cum este cel disponibil la download pe site-ul celor de la Royal Diamonds.

sizer1

Gasiti aici bagheta care trebuie trecuta prin gaurile prezente pe macheta de aici.

Atentie! Cu un inel similar cu cel de mai sus trebuie sa umblati cu mai multa atentie decat cu unul obisnuit. Pietricelel de pe margini se pot desprinde relativ usor daca-l loviti de un varf de cheie de masina sau un alt obiect ascutit in timp ce cautati prin geanta/buzunarul pantalonilor.

Nu intru in polemica privind diamantele din Sierra Leone, Angola si din alte tari care se lupta cu razboaiele civile. Puteti sa cititi mai multe despre acest subiect aici.

Sunt curios cat de des trebuie curatat un astfel de inel si care este procedura. Citisem pe undeva, nu mai gasesc link-ul, ca ar trebui dus la bijutier pentru curatare si o inspectare a monturii. Orice link este binevenit.

Leave a Reply