Saptamana trecuta am fost la vizionarea in avanpremiera a ultimului film din seria Transformers – Age of Extinction sau cum a fost tradus in romana, Exterminarea.
Inainte a citi mai departe te atentionez ca o sa mentionez cateva chestii care s-ar putea sa-ti strice placerea vizionarii daca faci parte din categoria persoanelor care nu doresc sa afle informatii inainte de vizionare.
Pentru a scrie acest articol a trebuit sa revad Transformers 3 – Dark of the Moon pentru ca mi-a dat peste cap tot ce asteptam de la noul film.
Citisem ca Shia LaBeouf (Sam Witwicky) o sa lipseasca din film dar ma gandisem ca o sa aiba macar o aparitie temporara pentru a face legatura intre filme, mai ales ca distrugerea partiala a orasului Chicago a creat o adevarata problema autobotilor si eram curios sa vad daca s-a casatorit cu Rosie. Dar n-am avut eu norocul asta. Imi place foarte mult Mark Wahlberg dar lipsa lui Shia se simte. Imi lipseste prietenia dintre Bumblebee si Sam.
Au inlocuit-o pe Rosie Huntington-Whiteley, care, dincolo ca arata intr-un mare fel, stie sa si joace, cu Nicola Peltz care e doar o fata frumoasa si atat. Mai are de lucrat la actorie.
In schimb, am dat peste doua roluri foarte misto: al lui Stanley Tucci si al lui Kelsey Grammer.
Filmul incepe cu prezentarea unui proces de terraformare a pamantului in perioada cretacicului, proces initiat pentru a obtine materialul necesar din care sunt construiti transformerii. Apoi se muta planul pe descoperirea in Antartica (cred) a unor dinozauri transformati in acel material.
Se muta iar planul pe Cade Yeager (Wahlberg), un inginer / inventator care traieste impreuna cu fiica lui intr-o zona rurala din Texas, cheltuind ultimii bani pe diferite obiecte pe care le-ar putea reconditiona si pe care spera sa le vanda cu un pic de profit. Achizitioneaza dintr-un teatru parasit o epava de camion plina de gauri de cartuse / mortiere pe care spera sa o dezmembreze si sa o vanda bucata cu bucata. Isi da seama in timp ce lucra la ea ca de fapt a descoperit un transformer, in speta pe Optimus Prime.
Si asa incepe actiunea filmului.
Agentul CIA Harold Attinger (Grammer), care este insarcitat la nivel oficial cu distrugerea tuturor autobotilor, afla ca Yeager stie unde se afla Optimus Prime si trimite o echipa de distrugatori. Attinger, insa, are propriile lui planuri, dincolo de insarcinarea oficiala. Doreste sa se retraga dupa cei 25 de ani de munca cu un cont bancar plin, fapt pentru care il ajuta pe Joshua Joyce (Tucci) sa creeze o noua rasa de transformeri care sa poata fi controlati de catre compania lui, KSI.
Ce nu stiu ei e ca incercand sa invete din programarea lui Megatron, nu fac altceva decat sa creeze o noua echipa de Decepticoni iar lui Megatron sa ii creeze un nou corp, Galvatron.
Attinger este ajutat in tentativa lui de a distruge toti tranformerii de o alta echipa de transformeri condusa de Lockdown, echipa care are insarcinarea de a-l aduce inapoi creatorilor pe Optimus Prime. Intortocheata este aceasta relatie, nu?
Plin cu glume de autobaza, filmul are norocul ca este foarte dinamic, cu scene de urmariri, distrugeri iar actiunea se muta din SUA in China. Dialogurile din film sunt simple, poate mult prea simple dar care se potrivesc atat tiparului american, cat si unui film bazat pe efecte speciale si picioare lungi de femei. Bine, nici nu te uiti la un film produs de Michael Bay pentru dialogurile intense.
Transformerii au parte de o grafica mai buna ca in versiunea trecuta, liniile sunt mai moi, oarecum mai umane si nu mai par atat de rautaciosi.
Au aparut in peisaj si 3 dinoboti care erau tinuti captivi de Lockdown si echipa lui. Ii putem vedea in actiune pe Grimlock, Slag si Swoop, trei dintre cei mai puternici transformeri.
Filmul merita sa-l vizionezi daca esti fan Transformers sau daca vrei sa iesi din rutina. Din punctul meu de vedere, merita nota 7.5 din 10.
Sper ca v-am trezit curiozitatea! Astept cu interes parerile voastre dupa ce il vizionati si va las in loc de incheiere sa urmariti trailer-ul oficial: