Ghid de securitate – Booty calls in siguranta pe Tinder

Reteaua Tinder, una dintre cele mai populare aplicatii de intalniri si booty calls din lume, a inceput sa devina din ce in ce mai utilizata si in Romania.

Aplicatia este apreciata datorita principiului foarte simplu de functionare: daca doi utilizatori isi exprima in mod independent interesul unul fata de celalalt prin apasarea butonului ’’Imi place’’ (o inimioara verde), ei isi pot trimite mesaje.

Inevitabil, popularitatea Tinder a atras atentia si celor care incearca sa castige bani prin mijloace ilegale. Iar unul dintre grupurile preferate pentru scam-uri e exact grupul de varsta care inregistreaza o crestere a numarului de utilizatori, adica 13-17 ani.

In Romania, insa, spre surprinderea mea, numarul discutiilor despre Tinder este relativ redus (conform Zelist Monitor) iar numarul discutiilor pe Ask.fm (o retea utilizata de foarte multi tineri) este aproape inexistent.

tinder

Pentru a evita plasa intinsa de persoanele rau intentionate, trebuie sa urmati sfaturile specialistilor Bitdefender:

1. Fereste-te de profilurile false

Profilurile false sunt din ce in ce mai frecvente pe aplicatiile de dating. Pe Tinder poti seta distanta maxima la care se afla persoanele ce iti vor fi afisate, dar pentru a tinti utilizatorii dintr-o anumita zona escrocii pot falsifica locatia.

Nu acorda incredere celor cu care vorbesti pe Tinder, doar pentru ca par a locui foarte aproape de tine. Acceseaza butonul ’’i’’ pentru a vedea daca aveti prieteni sau interese comune.

Aplicatiile de tip bot incepde obicei conversatia intreband utilizatorii daca au mai vorbit inainte. Sunt vizati mai ales barbatii care uita mai usor de securitate in fata unei fotografii atragatoare.

Nu accesati niciodata link-uri primite pe Tinder. Foarte rar acestea sunt ceea ce se pretind a fi.

2. Fii atent la ingineriile sociale

Faptul ca Tinder este legat de profilul de Facebook si scaneaza lista de contacte si interese ale utilizatorilor este o sabie cu doua taisuri. Este posibil ca prietenii pe care ii ai in comun pe reteaua sociala sa nu fi blocat accesul la optiunea ‘cauta prieteni’, astfel incat oricine poate sa-ti gaseasca ID-ul real de Facebook, numele de familie si alte detalii personale pe care le-ai distribuit pe Facebook, LinkedIn, Twitter si alte forumuri.

3. Evita sa impartasesti in mod excesiv poze sau informatii

Aceasta regula nu se aplica doar la Tinder, ci si la celelalte aplicatii pe care le utilizezi. Daca lasi putine urme online, escrocii nu vor avea informatii pe care sa le foloseasca impotriva ta. Revizuieste-ti obiceiurile pe Internet punandu-te in locul escocilor. Incearca sa cauti informatii despre tine pe motoarele de cautare. Cate lucruri poti afla?

4. Fii atent la hartuitori

Acest sfat functioneaza in ambele sensuri. Evita sa placi pe cineva pe Tinder daca nu ai nimic in comun cu acea persoana. Nu iti face publice locatia si alte detalii personale inainte de a te intalni cu persoana respectiva in viata reala si a incepe o relatie.

5. Nu deschide linkuri dubioase!

Pe langa aplicatiile de tip bot care raspandesc URL-uri periculoase in conversatii, este posibil sa fii pacalit si daca accesezi link-uri din sectiunea About. Cele mai comune descrieri includ moto-uri si diverse detalii, dar altele promoveaza link-uri catre bloguri sau site-uri personale care pot ascunde virusi. Asigura-te ca ai actualizat solutia de securitate pentru mobil atunci cand deschizi linkuri in browser.

6. Evita sa publici fotografii cu copiii tai

Astfel de poze te-ar putea ajuta sa-ti gasesti o bona, dar nu neaparat un partener. Evista sa postezi fotografii cu copiii tai, pentru ca ar putea fi folosite in scopuri murdare. Pe langa pericolele ridicate de pedofili si hartuitori, escrocii informatici ar putea sa le foloseasca in campanii de spam, in scop comercial.

7. Creste-ti gradul de anonimitate

Pentru a fi cat mai anonim atunci cand flirtezi pe Tinder, conecteaza-te cu un cont de Facebook dedicat unde ai distribuit doar cateva poze. Furnizeaza cat mai putine detalii posibil si foloseste un pseudonim in locul numelui tau real. Pentru a-ti proteja identitatea, foloseste un cont de email alternativ in loc de cel curent sau de serviciu.

8. Revizuieste permisiunile pe care le solicita aplicatia

Tinder nu este singura aplicatie care comunica cu profilul de Facebook. Asigura-te ca stochezi in mod privat fotografiile si informatiile personale. Verifica mereu ce permisiuni solicita aplicatiile pe care le instalezi.

9. Citeste Termenii si conditiile

Acest sfat este valabil pentru toate aplicatiile si serviciile online. Tinder admite ca distribuie informatii despre utilizatori catre terte parti precum companii de analiza de date sau de publicitate.

10. Ia in calcul bresele de securitate!

Inainte de a-ti gasi perechea, ia in calcul riscurile la care te expui. Aceste aplicatii pot suferi brese de securitate. In august 2013, site-ul de dating OK Cupid a fost expus unei probleme de securitate care a permis oricui sa acceseze alte conturi. Tinder a expus, de asemenea, involuntar, locatia utilizatorilor.

Lansat in 2010, Tinder a devenit popular peste tot in lume datorita sistemului usor de formare a perechilor pe baza aprecierii fotografiilor celorlalti.

In aprilie anul acesta, o serie de aplicatii de tip bot au invadat Tinder distribuind download-uri de Castle Clash, dupa ce ademeneau utilizatorii cu fotografii ale unor femei atragatoare.

Leave a Reply