Din seria actelor inutile: certificatul de inspectie tehnica periodica

Certificat de inspectie tehnica periodica

Am facut sambata dimineata inspectia tehnica periodica (ITP) si m-am trezit la final, pe langa inscrierea verificarii in talon, cu o hartie pe care trebuie sa o car dupa mine atunci cand vreau sa ies din tara.

Se pare ca s-a schimbat legislatia incepand cu 1.1.2014 si ai nevoie de hartia respectiva doar la vama noastra.

Ce contine acel Certificat de inspectie tehnica periodica?

Contine o dublura a datelor din talon: seria sasiului, numarul de inmatriculare, data la care a fost facuta inspectia (se poate deduce din talon utilizand data pana la care trebuie facuta urmatoarea verificare), numarul de kilometri la data inspectiei, orasul in care a fost facuta, clasa autovehicolului, in ce stare tehnica se afla, compania care a facut inspectia si numarul de ordine in registrul RAR al inspectiei.

In locul unor astfel de hartii, nu mai bine ar obliga furnizorii unor astfel de servicii sa inregistreze video tot procesul de verificare pentru a-i controla mai usor? Asa am scapa de o mare parte din harburile care ne pun in pericol si care sunt inca aflate pe sosele. Stiu, se pune problema spatiului si a personalului care sa urmareasca aceste clipuri. Raspunsul meu e ca daca se doreste cu adevarat siguranta rutiera se pot inventa metode de verificare bune. Iar spatiul in conditiile tehnologice de astazi nu mai reprezinta o problema.

Modelul certificatului il gasiti aici iar explicatia oficiala a RAR o gasiti aici.

Ce acte ai nevoie pentru ITP?

Pentru a efectua inspectia tehnica periodica puteti apela la orice statie autorizata RAR, indiferent de judetul in care este inmatriculat autoturismul, unde veti prezenta urmatoarele documente:

  • Certificatul de inmatriculare al autovehiculului sau autorizatia provizorie de circulatie;
  • Cartea de identitate a autovehiculului (in cazul in care, masina este in leasing sau apartine unei societati comerciale, se accepta o copie dupa cartea de identitate a masinii, stampilata de proprietar, pe care sa apara si mentiunea “conform cu originalul”);
  • Cartea de identitate a conducatorului auto care prezinta autoturismul la inspectie;
  • Polita RCA, valabila la data la care se efectueaza ITP.

Ce risti daca circuli cu ITP expirata?

Potrivit Codului Rutier, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de santiuni, aceasta fiind si cea mai mare amenda prevazuta de legislatia rutiera pentru persoanele fizice iar cum valoarea unui punct de amenda este de 85 de lei amenda riscata este cuprinsa intre 765 si 1700 de lei.

De asemenea, politistul rutier poate retine si certificatul de inmatriculare al masinii si, in schimb, va elibera o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile.

Pentru a afla data la care expira valabilitatea inspectiei tehnice periodice, puteti verifica certificatul de inmatriculare al masinii, la rubrica “ITP valabil pana la data de…“.

Un lucru util facut de cei de la RAR este posibilitatea de a verifica online daca un autoturism are o inspectie tehnica valabila cu ajutorul unei aplicatii disponibile pe site-ul lor si pe care o puteti accesa aici.

Leave a Reply