O noua provocare marca Chinezu

Blogger chibzuit Unilever

Dupa ce Chinezu lansa, in urma cu aproximativ 2 luni, o provocare-experiment tuturor bloggerilor care doreau sa invete cum sa devina mai chibzuiti, iata ca marele maestru in ispravi 2.0 revine cu o noua provocare pornita de la un experiment facut de Unilever.

Experimentul Unilever

Experimentul social efectuat in aceasta toamna in Romania de Unilever South Central Europe si compania de cercetare 360Insights a avut loc in casele a 7 familii de romani, cu profile demografice diferite, timp de 9 saptamani. Participantii au monitorizat cantitatea de mancare aruncata zilnic si consumul de apa din gospodarie, oferind astfel o imagine de ansamblu asupra gestionarii resurselor intr-o gospodarie. Studiul a fost realizat pentru a raspunde consumatorilor la intrebarea „Ce putem face pentru a avea un stil de viata mai sustenabil?”, prin oferirea unor solutii simple si eficiente.

In urma recomandarilor primite de la specialistii implicati in acest proiect, cei 7 participanti au facut mici schimbari in stilul de viata al familiei pentru a reduce deseurile alimentare si consumul de apa. Printre recomandarile primite din partea Unilever, pentru un stil de viata mai sustenabil, se numara: planificarea saptamanala a meselor, efectuarea cumparaturilor pe baza de lista, congelarea si refolosirea resturilor alimentare, marirea frecventei dusurilor, in detrimentul bailor, oprirea apei in timpul spalarii pe dinti, planificarea eficienta a spalarii hainelor.

Rezultatele experimentului Unilever

1) Adoptarea unui stil de viata sustenabil poate aduce economii, lunar, in medie, de 17,5% la bugetul de care dispune o familie.

2) In cele 6 saptamani de implementare a recomandarilor, participantii au economisit pana la 8 metri cubi de apa si au redus aproape in totalitate cantitatea de mancare aruncata la gunoi.

Deși au avut un program aglomerat, iar implementarea tuturor recomandărilor a fost, inițial, o provocare, participanții au realizat că treptat și-au schimbat stilul de viață. Efortul nu a fost, în final, atât de mare cum părea, fiind compensat de economii financiare. Astfel, participanții la studiu au reușit să nu mai arunce deloc mâncare și au făcut economii considerabile la apă.

Risipa de apa si alimente, o problema tot mai acuta. 2014 – Anul european de lupta impotriva risipei alimentare.

In fiecare an, in Uniunea Europeana sunt aruncate 90 de milioane de tone de alimente (cca. 180 kg./locuitor), iar in Romania cantitatea depaseste 5 milioane de tone. In cazul apei, la nivelul intregii planete, doar cca. 2% din toata cantitatea de apa a planetei este apa dulce, iar cererile concurente pot duce, pana in 2030, la un deficit estimat al aprovizionarii cu apa pe plan mondial de 40%. Conform unui raport publicat de Comisia Europeana, cresterea populatiei si nevoile concurente ale consumatorilor de apa vor duce la o crestere a cererii de apa la nivel mondial cu 35-60% pana în 2025, cu posibilitatea dublarii pana in 2050.

Mai mult, conform cifrelor publicate de Comisia Europeana, gospodariile, restaurantele si supermarketurile arunca in prezent pana la 50% din mancarea buna de consum.

Oare cat arunca americanii? Ca doar ei desi reprezinta doar aproximativ 4% din populatia globului, consuma aproximativ 50% din resursele de pe glob. Stiu ca exista un studiu pe undeva pe aceasta tema, nu-l mai gasesc, insa, acum.

Problema risipei de resurse a ajuns si in atentia Parlamentului European, care a solicitat adoptarea unor actiuni ce vor duce la injumatatirea risipei de mancare pana in 2025 si declararea anului 2014 Anul european de lupta impotriva risipei de alimente.

Sfaturi pentru reducerea cantitatii de resturi alimen-tare aruncate

1. Faceti o planificare saptamanala a meselor familiei

a. Decideti ce veti gati pentru a stabili exact ingredientele si cantitatile de care veti avea nevoie
b. Estimati numarul de mese, eventual gustari, pe care le veti avea in saptamana urmatoare
2. Intocmiti o lista de cumparaturi
a. Cumparati doar produsele de care aveti nevoie
b. Monitorizati produsele care sunt pe terminate
3. Congelati resturile alimentare – nu le aruncati, le puteti folosi ulterior, economisind astfel timp, bani si resurse
4. Gatiti cu resturile de mancare ramase – exista o multitudine de retete care va pot ajuta să fiti creativi in bucatarie si sa nu aruncati mancarea ramasa.

Sfaturi pentru reducerea consumului de apa

1. Faceti dusuri scurte, durata optima a unui dus este de 4 minute
2. Invatati modul corect /eficient de a spala vase si rufe (planificarea unei zile/saptamana pentru spalarea hainelor), dar si de a va spala pe dinti (spre exemplu, trebuie sa opriti apa in timpul periajului)

Daca esti blogger si doresti sa raspunzi provocarii lui Chinezu, te poti inscrie printr-un comentariu la acest articol. Spanac, te bagi? Daca nu esti blogger dar doresti sa ne sustii, o poti face cu un simplu share la articolului meu sau al lui Chinezu sau cu un comentariu la articol, comentariu in care sa ne povestesti cum ti-ai redus tu cheltuielile.

Muchisimas gracias!

Leave a Reply