Lumina s-a aprins la Ursici

Cu mare respect pentru oamenii de la Free Miorita si indeosebi pentru Iulian (un om minunat pe care ti l-ai dori ca prieten) sunt mandru sa “raportez” ca proiectul initiat de Asociatia Free Miorita si sustinut de UniCredit Tiriac Bank, Lumina pentru Ursici, a fost dus la bun sfarsit. Free Miorita si-a propus sa aduca lumina in casele locuitorilor din Ursici, iar acum batranul sat din judetul Hunedoara este singurul din Romania iluminat cu panouri solare.

Dupa ani de zile in care ursicenii au asteptat ca satul sa fie electrificat, in doar 9 zile, 24 de voluntari din toata tara au instalat 14 panouri solare, 70 de becuri cu led-uri, 14 invertoare si au tras 1.000 de metri de cablu pentru ca satul uitat in Evul Mediu sa se bucure de simplul gest de a aprinde lumina. Totul a fost posibil cu sprijinul UniCredit Tiriac Bank si al blogosferei romanesti, care a promovat cu succes cauza si astfel a redus timpul de implementare a proiectului.

In proiectele guvernamentale electrificarea satului ar fi costat cateva milioane de lei. Noi am reusit cu aproximativ 9.000 de euro sa aducem lumina in casele acestor oameni simpli. E drept, instalatia nu sustine un consum mare de energie electrica, dar ursicenii au acum parte de lumina in casa, fara facturi, fara drumuri in comuna pentru a cumpara petrol lampant si fara generatoare. Lumina pentru Ursici este un proiect care mi-a dat speranta ca o mana de oameni, ambitiosi si increzatori intr-o actiune precum aceasta, poate sa faca lucruri minunate, cu impact real asupra unei intregi comunitati. Ursici nu este un sat mare, dar acei cativa oameni care traiesc acolo au primit un dar pe care il asteptau de mult prea mult timp”, a spus Iulian Angheluta , fondator al Asociatiei Free Miorita.

Desi datorita contributiei financiare a UniCredit Tiriac Bank proiectul a putut fi realizat, credem ca meritul cel mare este al voluntarilor – angajatii bancii si ceilalti participanti. Le multumim si noi pentru implicare si ne bucuram ca impreuna cu ei am aprins lumina la Ursici.”, a declarat Anca Nuta, Director Identity & Communication, UniCredit Tiriac Bank.

Ursici este o asezare de la poalele Muntilor Sureanu, la 450 de km de Bucuresti, care face parte din comuna Bosorod din judetul Hunedoara. 14 gospodarii sunt imprastiate pe culmi de munte, la peste 1.000 metri altitudine iar oamenii, majoritatea varstnici, mentin locul in viata traind printre cetati dacice si biserici de piatra. Nu sunt saraci, dar muncesc enorm ca sa-si ingrijeasca vitele si sa cultive culmea muntelui. Nu se vaita si nu cer nimic, au invatat sa se gospodareasca si sa se descurce cu ce le ofera pamantul.

Oricine poate sustine in continuare proiectele desfasurate de Free Miorita donand o suma de bani in contul Asociatiei Free Miorita, cumparand unul dintre produsele promotionale aflate pe website-ul asociatiei (http://www.freemiorita.ro/promotionale/) sau participand ca voluntar la actiunile Free Miorita.

Free Miorita este o miscare non-guvernamentala de rezistenta si actiune contra fatalismului mioritic.

Despre UniCredit Tiriac Bank

UniCredit Tiriac Bank este parte a grupului UniCredit, banca europeana de top cu reteaua cea mai extinsa din Europa Centrala si de Est, cu operatiuni in 22 de tari si cu o strategie de responsabilitate sociala bine dezvoltata. De altfel, pentru a reuni intregul grup UniCredit sub umbrela responsabilitatii sociale si pentru a creste valoarea donatiilor voluntare in bani, in favoarea entitatilor non-profit sunt derulate anual programe de voluntariat cu implicarea angajatilor si cu sprijinul financiar al Fundatiei UniCredit. Banca isi desfasoara activitatea deplin constienta de responsabilitatea pe care o are fata de societate si fata de mediu. UniCredit Tiriac Bank se implica activ in comunitate, continuand astfel traditia grupului si sprijinind pana in prezent numeroase proiecte  sociale (Migrations, Scoala Mamelor), de educatie si cultura (Concursul de Debut Literar UniCredit, Festivalul International George Enescu, Bienala Internationala de Arta Contemporana), de mediu (Cicloteque) si in domeniul intreprinderilor sociale, prin intermediul parteneriatului cu Fundatia NESsT Romania.
www.unicredittiriac.ro | www.facebook.com/UniCreditTiriacBank

Info despre Free Miorita si proiect:
Iulian Angheluta / iulian@freemiorita.ro / 0722.234.727
Oana Logigan / oana@conanpr.ro/ 0756.16.55.99
www.freemiorita.ro & www.facebook.com/freemiorita

Lumina pentru Ursici

Discussion

Leave a Reply