Citeam zilele trecute un articol din 2011 de pe Romania Actualitati in care era mentionat faptul ca aproape 60 de mii de gospodarii din Romania, amplasate in 2 100 de localitati, nu au curent electric, potrivit datelor pe baza carora executivul de atunci propusese planul de electrificare generala a Romaniei, cu termenul ambitios de punere in practica pana la sfarsitul lui 2012.
Un plan ambitios pe hartie care nu s-a concretizat ca multe alte propuneri si proiecte ale guvernantilor nostri.
Intamplator, in aceeasi zi, am dat peste articolul scris de Cristi despre un sat din Romania, din judetul Hunedoara, care inca nu are curent electric. 15 gospodarii sunt imprastiate pe undeva pe la 1.000 metri, iar cei 50 de oameni, majoritatea varstnici, mentin locul in viata traind printre cetati dacice si biserici de piatra.
Citind articolul, ma tot miram de raportarile la hectar ca in vremea comunismului din urma cu cateva zile, raportari care precizau ca 86% din totalul gospodariilor din Romania se pot conecta la internet prin cablu. Cica retelele fixe permit furnizarea de internet in banda larga si acopera peste 10.200 de localitati din tara.
Asta in timp ce 38% din locuinte au WC-ul in curte, 35% nu au acces la canalizare, iar una din trei case nu este racordata la reteaua de apa.
Conform statisticilor in 3% dintre locuinte, oamenii se pot conecta la internet doar la lumina lumanarii. Cum o fi sa infigi cablul de la computer intr-o luminare si acesta sa porneasca iar monitorul sa fie alimentat de la o roata pe care alearga niste soareci?
Daca paragraful de mai sus este de domeniul SCI-FI, in cazul Ursici exista, fireste, un plan de electrificare dar care a fost abandonat de autoritati.
Solutia pentru Ursici
Daca acum fiecare gospodarie se descurca dupa posibilitati: cu lumanarea, cu lampa cu petrol sau cu generatoare. Acestea, insa, din pacate consuma mult iar carburantul este scump si trebuie adus de la peste 20 de km distanta. Se termina repede si se procura rar, cand vine pensia sau cand cineva coboara in vale si poate aduce o canistra.
Solutia ar fi una destul de simpla, panourile solare. In Cipru, de exemplu, aproape toate casele au panouri solare si rezervoare de apa pe acoperis pentru a-si reduce cheltuielile cu incalzirea apei si energia electrica (ambele foarte scumpe la ei).
Asociatia Free Miorita a demarat in sprijinul acestor oameni campania Lumina pentru Ursici pentru a strange fondurile necesare. Un astfel de panou costa 500 de euro si poate fi montat intr-o perioada foarte scurta de timp. Poti contribui si tu cu o donatie sau poti cumpara obiectele promotionale de pe site-ul Free Miorita.
Imi ofer spatiul de publicitate de pe blog (oricare dintre cele 3 pozitii disponibile) si doua advertoriale despre afacerea/produsul sau campania ta in schimbul unei donatii de 100 de euro in contul initiativei. Bannerul este disponibil pentru o perioada de 60 de zile.
Ii rog pe cei interesati sa ma contacteze pe mail la adresa office at razvanbucur(dot)ro.
Discussion