Cipru – pe urmele zeitei Afrodita (II)

In hotel n-am stat mult. Doar cat ne-am lasat bagajele, am facut cateva poze si hopa sus cu noi in microbuz spre Agia Napa pentru a lua masa si pentru a ne plimba cu o barca cu fund de sticla. Iar seara urma sa ne intoarcem iar la hotel ca sa ne schimbam si sa mergem la prezentarea Paravion.

Cipru – Agia Napa (Ayia Napa)

Agia Napa (Ayia Napa) este un fel de statiune a petrecaretilor. Apare prezentata in multe ghiduri din Europa si din lume si este celebra printre turisti pentru apele calme, sigure, turcoaz si mai ales pentru grotele marine Cavo Greko.

Nota mea: Daca va aflati in zona, nu ezitati sa apelati la turul gratuit oferit de CTO (Cyprus Tourism Organization), care care ilustreaza legatura istorica dintre Agia Napa si mare. Turul incepe cu un drum la Cavo Greko si o plimbare pana pe “tigani” (tigaie in romaneste) unde o sa prezinte cateva date arheologice din zona si o sa faca legatura cu frumusetea ei. Apoi, ghidul o sa va duca la Agioi Anargyroi, o capela din nordul Cavo Greko. Plimbarea se continua cu o pauza de cafea in port (limanaki in cipriota) si cu un drum spre situl arheologic Maronissos si biserica Agia Thekla. Pentru a confirma turul gratuit puteti suna la numarul pus la dispozitie de CTO: 23 72 17 96.

De apreciat este faptul ca municipalitatea este determinata sa pastreze arhitectura urbana veche, chiar daca in centrul orasului se desfasoara activitati comerciale. Putem spune acest lucru despre Bucuresti? Din pacate, nu!

Prima oprire a fost la Vassos Fish Taverna pentru a servi pranzul. Si ce pranz! In Romania n-am nimerit la un restaurant creveti, calamari proaspeti sau scoici la care sa nu simti gustul acela sarat de apa din mare. In Cipru nu ma mai saturam. Aici am mancat pentru prima data calamar prajit si asezonat cu scortisoara. Delicios!

La inceput am crezut ca o sa mergem cu o barca cu fundul din sticla ca sa ne uitam la pesti. Pana am mancat, cat ne-am mai fatait prin zona, am pierdut barca. A plecat cu un alt grup de turisti. Asa ca… ne-am urcat pe o barca care avea fundul ca un submarin, barca al carei capitan mi se parea extras din povestile cu batrani lupi de mare, aproape de microromanul lui Hemingway.

Cateva cadre surprinse de Spanac

Si cum eram noi in apa si ne balaceam cu spatele catre vas si fata catre stanci, aud dintr-o data cateva lovituri de tun si vad un vas negru, mare, o replica a Black Pearl. Daca ar fi avut velele desfacute & condusa cu ajutorul vantului si cativa skeleti agatati de catarg ca un semn de raspuns pentru cei care vor sa se revolte impotriva capitanului, barca ar fi fost senzationala.

Dupa aproximativ o ora de balaceala, ne-am urcat frumos pe vas si ne-am intors in port pentru a ne intoarce la hotel. In timp ce ocoleam o stanca, am vazut repetitiile pentru o nunta care ar trebui sa aiba loc pe marginea tarmului.

 

Daca vreti sa va plimbati cu o barca ca un submarin va recomand sa testati Nemo Submarine. Arata mult mai bine decat cel cu care am fost noi iar in pliant geamurile par sa fie mult mai mari. Nu cred ca exista o diferenta din punct de vedere al costurilor intre cele doua.

Pentru ca am uitat sa va zic in primul articol, va povestesc acum. Larnaka ofera in timpul iernii :D (daca poti sa numesti iarna cateva saptamani cu temperaturi de minim 12 grade) un loc minunat pentru iubitorii de fotografie si anume, lacul sarat de langa aeroport, lac care devine iarna casa a mii de pasari migratoare si indeosebi, casa a mii de flamingo roz. Chiar langa lacul sarat se afla si Hala Sultan Tekke (moscheea lui Umm Haram), un loc important pentru pelerinajul musulman, a treia moschee dupa Mecca, Medina si Al Aqsa din Ierusalim.

Lordos Beach Hotel este certificat EN ISO 14001: 2004 + Cor. 2009, ELOT 1801:2008 si EN ISO 22000:2005 de catre TUV Hellas, certificari care garanteaza calitatea serviciilor oferite. Si nu, TUV nu ofera certificatele pe banda rulanta, ci le ofera pe bune, daca hotelul respectiv chiar indeplineste toate conditiile de certificare. Mai multe detalii despre aceste certificari puteti obtine de la ASRO, Organismul de Certificare Sisteme de Management al Calitatii (OC – SMC), Mihaela Moescu, Tel: 021.313.55.16, Fax: 021.316.77.28.

Mi-a placut foarte mult scrisoarea personalizata cu scris de mana pe care am primit-o in momentul in care m-am cazat. O idee faina care ar putea fi implementata si la noi.

 

Seara am fost la un dineu cu multi membri ai CTO si am urmarit cateva prezentari foarte, foarte interesante. Habar n-aveam ca romanii formeaza al patrulea grup etnic de pe insula, dupa ciprioti, turci si rusi, cu peste 50.000 de persoane. In fiecare an peste 20.000 de romani aleg pentru unul dintre urmatoarele

10 motive pentru a-ti petrece concediul in Cipru

1) Cipru este un bun punct de plecare catre alte destinatii din Orientul Mijlociu datorita apropierii.

2) Ai sute de lucruri pe care le poti face, de la relaxare pe malul marii pana la safari pe camila si magar.

3) Este una dintre cele mai vechi regiuni din Europa si poti sa gasesti o multitudine de vestigii. De exemplu, asezarea neolitica Choirokitia este cea mai veche civilizatie descoperita in Cipru.

4) Cea mai curata si sigura apa din Europa, Cipru avand aproximativ 40 de plaje cu steag albastru in timp ce Romania nu are nici o plaja care sa fi primit o astfel de distinctie.

5) Desi este o tara moderna, cu autostrazi, cladiri ultramoderne, parcuri de eoliene, Cipru nu si-a pierdut caracterul.

6) Diversitatea culturala este fascinanta. Gasesti un mix adorabil intre biserici bizantine, moschei, magazine cu branduri celebre, workshop-uri de olarit, restaurante si discoteci moderne sau taverne traditionale in care vin seara si se relaxeaza familiile.

7) Agroturismul este foarte dezvoltat iar cu 2Euro/zi cat costa biletul pentru transportul public cu autobuzul, poti sa testezi ospitalitatea cipriota din satele traditionale.

8) Epave pentru scufundari de nivel mondial. De exemplu, epava Zenobia, aflata la o adancime de aproximativ 40 de metri, este una dintre cele mai bune epave pentru scufundari din Mediterana si din lume.

9) Un climat excelent. Cipru se bucura de aproximativ 340 de zile insorite pe an iar apa atinge 28 de grade vara, putandu-se face baie in mare de la sfarsitul lui mai pana in luna octombrie.

10) Mancarea foarte buna :)

Paravion Cipru

In incheierea primei zile, nu uitati! :D

Discussion

  1. Trackback: Concurs #filieracipriota - Razvan Bucur July 12, 2013

Leave a Reply