Confidentialitatea datelor personale – o problema pe Android!

logo BitdefenderConform unei cercetari realizate de Bitdefender, aplicatiile platite de Android prezinta un risc de colectare a datelor personale similar cu cele gratuite. Surprinzator este faptul ca acest lucru se intampla si cu aplicatii bine cotate care au recenzii foarte bune scrise de utilizatori, confidentialitatea datelor personale fiind o problema din ce in ce mai intalnita.

Aplicatiile gratuite sunt recunoscute ca instrumente care livreaza utilizatorului reclama si colecteaza informatii personale. Cumpararea aplicatiei ar trebui sa elimine ambele actiuni, insa, acestea inregistreaza in continuare locatia, codul unic al terminalului si chiar citesc contacte.

Aplicatii de top care nu asigura confidentialitatea datelor personale

O analiza pe aplicatiile de top din Google Play, care sunt disponibile atat in versiune gratuita cat si cu plata, arata ca principal diferenta intre aplicatiile gratuite si versiunile lor platite din punct de vedere al asigurarii confidentialitatii datelor este ca intruziunea este pur si simplu mai bine ascunsa.

Astfel, jocul Angry Birds Space, produs de Ravio Mobile, monitorizeaza si inregistreaza locatia utilizatorului si transmite catre servere apartinand unor terte parti ID-ul unic al terminalului, chiar si dupa achizitia aplicatiei. Versiunile platite ale Angry Birds Star Wars, SwiftKey Keyboard, SoundHound si Cut the Rope se comporta similar.

confidentialitatea datelor personale

confidentialitatea datelor personale

confidentialitatea datelor personale

Desi principalul argument cu care sunt convinsi utilizatorii sa cumpere aplicatii platite este acela al absentei reclamelor, mecanismul de urmarire a detaliilor personale din acestea ramane activ, chiar daca utilizatorul nu vede propriu-zis banner-ele, utilizatorii oferindu-le dezvoltatorilor de aplicatii platite increderea ca acestea nu incearca sa incalce confidentialitatea datelor personale.

Nota: Aplicatiile analizate au fost prezente in topul aplicatiilor platite din Google Play in perioada 8-12 aprilie.Topul variaza in fiecare saptamana, in functie de tara. Aplicatiile au fost selectate intrucat au disponibile versiuni cu plata si gratuite.

Leave a Reply