Este necesara transparentizarea sedintelor CGMB?

CGMB

Sunt fascinat de micile comunitati americane in care au loc intruniri saptamanale/lunare ale consiliului local iar toti cei interesati, pe care ii afecteaza in mod direct deciziile consiliului, isi pot spune parerea fiind avizati cu cel putin 4 zile inainte de agenda sedintei consiliului. Mereu m-am intrebat daca o astfel de abordare nu ar fi utila si in cazul nostru, dar raspunsul pe care il gasesc de fiecare data care implica lipsa dorintei de implicare si participare publica a majoritatii romanilor imi da peste cap orice fel de plan. Multi nu vor sa se implice datorita neseriozitatii politicienilor, ceilalti voteaza pe oricine le da circ si o paine, asa ca ne aflam intr-o situatie fara iesire daca una dintre tabere nu o sa renunte sa mai procedeze asa.

Politicienii de la orice nivel au uitat ca in schimbul votului nostru trebuie sa ne indeplineasca asteptarile si nu propriile lor asteptari. Din pacate mecanismul de control al votului este practic inexistent.

Buturuga mica rastoarna deciziile CGMB. Oare?

Primaria Bucuresti intelege foarte ciudat conceptul de sedinte de Consiliu General “deschise cetatenilor”.

Sedintele de consiliu local sunt publice, conform legii… Sau ar trebui sa fie, conform legii. Primarul general al Capitalei si consilierii generali ai Municipiului Bucuresti au trimis cetatenii care doresc sa participe la sedinte sa le urmareasca la TV in fosta cantina a primariei. Astfel, vocea celor care se opun proiectelor megalomanice care pot costa bucurestenii sume considerabile sau care pot duce la disparitia unor obiective de interes, a fost indepartata fara batai de cap.

In Bucuresti, de jumatate de an, bucurestenilor le-a fost interzis accesul la sedintele Consiliului General al Capitalei. Iata numai cateva dintre cele ce s-au intamplat la adapostul lipsei de transparenta, departe de opinia bucurestenilor:

– se aproba proiectul de hotarare privind constructia autostrazii suspendate: 1,57 miliarde de euro pentru 13 km de autostrada suspendata,

– se aproba proiectul de hotarare privind prelungirea contractului de inchiriere a sediului actual al primariei,

– se voteaza fara cvorum,

– se introduc pe ordinea de zi, in regim de urgenta, proiecte de hotarare pe care nu le-a citit nimeni inainte si care nu reprezinta niciun fel de urgenta (de ex. un proiect de hotarare care viza reduceri de pret pentru consilierii generali la evenimentele organizate pe Arena Nationala).

Cum poti ajuta?

Prietenii mei de la Centrul de Resurse pentru Participare Publica (CeRe) vor sa monteze 3 panouri publicitare in Bucuresti prin intermediul carora bucurestenii sa afle ce decizii ia Consiliul General al Municipiului Bucuresti in spatele usilor inchise si prin care sa le transmita un mesaj clar consilierilor si primarului general, Sorin Oprescu, ca exista cetateni interesati de activitatile lor si de viitorul Capitalei si care stau cu ochii pe ei pentru a le opri eventualele derapaje!

Cu 5000 de lei pot sa monteze cele 3 panouri in zone aglomerate din Bucuresti inaintea sedintei de consiliu din luna ianuarie!

Daca vrei sa afli mai multe despre campania lor prin care incearca sa aduca sedintele Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) la normalitate, poti accesa: http://www.ce-re.ro/campanie_CGMB.

Daca vrei sa sustii aceasta campanie, poti sa donezi acum utilizand:

– Sistemul donatiionline in lei,

Paypal in USD,

Paypal in Euro.

Sursa foto

Discussion

    • Razvan

Leave a Reply