Inca o zi, inca o amenintare in Google Chrome Web Store

Baietii destepti de la Bitdefender (fara ghilimele de data aceasta, merita apelativul pentru activitatea asidua pe care o depun pentru descoperirea diferitelor amenintari informatice care ar putea sa ne blocheze activitatea) au descoperit o noua amenintare in Google Chrome Web Store.

Aplicatia buclucasa promite sa schimbe culoarea contului de Facebook, dar captureaza, in schimb, datele de autentificare ale utilizatorului si ii genereaza zeci de bloguri pe Blogger.com, folosind adresa de Gmail a victimei, raspandindu-se, astfel, folosindu-se de identitatea victimei si afiseaza o reclama Google ce directioneaza utilizatorii catre o schema frauduloasa de tipul ’’castiga bani lucrand de acasa’’.

Un click pe respectiva reclama duce utilizatorii catre un site fraudulos de unde le sunt furate informatiile personale.

Blogurile generate prin intermediul acestei scheme frauduloase si folosite pentru a o raspandi au fost vizitate de un numar mare de utilizatori mai ales din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Spania si Romania.

Google Chrome Web Store virus

Aplicatia poate, de asemenea, sa posteze mesaje pe pagina principala de Facebook in numele utilizatorului. Mesajele eticheteaza prietenii victimei pentru a-i atrage pe blogul creat fraudulos. Fiecare mesaj generat de aplicatie pe Facebook-ul utilizatorului contine un link catre unul dintre blogurile autogenerate pentru a evita blocarea escrocheriei.

’’Atacatorii au dat o noua fata escrocheriei ce promitea sa schimbe culoarea paginii de Facebook si urmarea sa atraga utilizatorii pe site-uri periculoase, pentru a le fura datele de autentificare sau alte informatii personale. Prin crearea a zeci de bloguri atasate aceluiasi cont, escrocheria se raspandeste rapid printre prietenii de Facebook ai victimei’’, spune Catalin Cosoi, Chief Security Strategist.

Aceasta amenintare vine la doar cateva saptamani dupa ce peste 80.000 de utilizatori de Chrome au fost infectati cu un virus mascat ca fiind noua versiune a jocului care a dus zeci de mii (daca nu chiar sute de mii) de oameni in pragul dependentei, si anume, Angry Birds – Bad Piggies.

Ce facea acest virus?

The virus is a fake version of a new Rovio Game, Bad Piggies, and can be downloaded for free from the Chrome web store. Once installed, the fake app starts to display extra advertising on some of the biggest websites in the world, including eBay, IMDB and Yahoo. It can also harvest personal data, such as credit card numbers and passwords, leaving Chrome users open to serious fraud and identity theft.

Mai multe detalii despre virusul Bad Piggies.

Cum ne protejam de aceste amenintari din Google Chrome Web Store?

E mai simplu de zis, decat de facut. In general eu evit aplicatiile care:

1) Nu au printscreen-uri

2) Nu au recenzii (deh, e inevitabil ca cineva sa se fi virusat inaintea mea iar cum in afara mentalitatea sa moara si capra vecinului este inlocuita de un simt civic mai dezvoltat…)

3) Nu au detalii (de exemplu aplicatia Customize Your Color prezentata mai jos)

Google Chrome Web Store virus

4) Cer mai multe informatii decat au nevoie

Aceasta extensie poate accesa:
Datele dvs. de pe toate site-urile web
Filele dvs. si activitatea de navigare

De asemenea, utilizez un antivirus actualizat zilnic si aplicatia gratuita Safego ce protejeaza conturile de Facebook si Twitter de escrocherii, spam, virusi si expunerea la furtul de date.

Tu cum te protejezi de amenintari?

Discussion

    • Razvan

Leave a Reply