Bitdefender te scapa de virusul ’’Politia Romana’’

De origine ruseasca, virusii de tip ’’Ransom’’ reprezinta o clasa de software periculos ce blocheaza accesul la computerul infectat solicitand bani in schimbul eliminarii restrictiilor.

Cunoscut in Romania sub denumirea de ’’virusul Politia Romana’’, troianul Ransom.IcePol acuza victimele de piratarea de muzica, software si videoclipuri, solicita plata unei sume de 100 de dolari sau 300 de lei pentru deblocarea calculatoarelor.

Virusul intimideaza utilizatorii cu mesaje localizate ce par a veni de la birourile de politie din tari precum Romania, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Austria si Olanda. Pagini ca acestea:

bitdefender

Bitdefender to the rescue!

Utilizatorii infectati cu soft-ul periculos Trojan.Ransom.IcePol pot instala instrumentul furnizat de Bitdefender, pentru a sterge virusul din computere prin accesarea linkului urmator si rularea uneltei in Safe Mode.

Puteti accesa Safe Mode in trei feluri:

1) Daca ai computerul pornit, restarteaza-l, iar imediat dupa ce trece de verificarile de memorie/hdd apasa F8 si selecteaza Safe Mode.

2) Daca nu ai reusit, in momentul in care se incarca Windows-ul, apasa pe butonul de restart. Dupa ce se restareaza computerul, vei putea selecta din meniul afisat Safe Mode.

3) O alta metoda, recomandata doar celor care stiu sa lucreze cu MSCONFIG, poate fi gasita aici.

Cum functioneaza virusul?

’’Virusul verifica adresa de IP a victimei, ii spune ca mesajul este din partea politiei si o acuza de un delict pe care l-ar fi putut comite si fara sa-si dea seama. Fata de amenintari similare mai vechi, care trimiteau « amenzi » pentru pornografie si zoofilie, aceasta pune accentul pe infractiuni de piraterie. Si este extrem de eficienta’’, explica Alexandru Balan, Chief Security Researcher, Bitdefender.

Mai multe detalii despre aceasta amenintare si despre modul in care poate fi rulata aplicatia de eliminare a virusului gasesti aici.

Tinand cont de toate explicatiile de mai sus, oare cat de creduli sunt oamenii care au dat si banii ceruti? Oare fac parte din acelasi tip de oameni care pica si in plasa scrisorilor nigeriene?

In alta ordine de idei, ma intreb daca n-ar fi fost mai simplu din partea celor de la Bitdefender sa realizeze o aplicatie care sa ruleze singura de pe stick in cazul in care in Safe Mode nu se mai poate intra? Cum erau vechii antivirusi fara interfata grafica.

Se pune PC-ul ca in loc de HDD sa booteze de pe stick…  Aplicatia porneste automat, detecteaza partitia de Windows, dezinfecteaza, adauga un fisier pe desktop cu informatii despre ce a fost sters si, bineinteles, o oferta de a testa antivirusul Total Security si apoi restart.  Cum suna ideea?

Leave a Reply

%d bloggers like this: