Sherlock Holmes – eternul detectiv

In weekend-ul care tocmai a trecut m-am uitat la cele doua sezoane ale serialului care reediteaza povestea oarecum romantioasa a celebrului detectiv Sherlock Holmes (puteti sa-l vedeti online daca va intereseaza). Aventurile nu mai sunt plasate in epoca victoriana (in jurul anilor 1890) ci sunt plasate in prezent si, trebuie sa recunosc, sunt destul de captivante.

Pentru mine a fost destul de straniu sa vad un Holmes care foloseste telefonul mobil, laptop-ul si in acelasi timp sa utilizeze si un fel de lupa, la fel ca personajul original.

Nu voi intra in detalii despre episoade, va las pe voi sa le urmariti. Sa disecam, insa, fiecare personaj mai important in parte.

1) Mycroft Holmes, fratele mai mare al lui Sherlock, isi pastreaza imaginea de om care le stie pe toate al guvernului britanic. Nu se specifica nici acum care este functia acestuia, dar este capabil de a intra in cele mai bine pazite locuri si de a organiza diferite “evenimente”. Am putea spune ca seful spionajului englez.

2)  Sherlock (nu-mi place actorul care-l joaca, chiar daca o face destul de bine), isi pastreaza caracterul maniaco-dependenta, de nicotina de data aceasta, si este in continuare capabil sa-si puna viata in pericol pentru a demonstra ca este cel mai bun. Pe alocuri pare gata gata sa pice in episoade psihotice de furie si ramane in continuare virginul absolut indragostit de femeia fatala, Irene Adler.

3) John H. Watson, fost doctor intr-unul dintre teatrele de razboi in care este implicata Anglia, revine in tara dupa ce este ranit la umar. Rana ii provoaca si un usor schioptat, pe fundal mental, schioptata de care scapa inca de la inceputul “relatiei” cu Holmes. Este prietenul pe care trebuie sa-l ai in preajma ta atunci cand esti inconjurat de inamici. Tintas de exceptie, ii salveaza viata lui Holmes in timpul descoperirii unui taximetrist criminal in serie, este, in acelasi timp, omul pe care il va utiliza Holmes drept cobai in unele dintre experimentele sale.

4) Irene Adler, femeia fatala din cartile lui Doyle se transforma in FEMEIA, Dominatoarea, cea care stie sa-i faca pe barbati sa-i ofere tot ce doreste, unealta perfecta a lui James Moriarty pentru a-l atrage pe Sherlock. Cine a spus ca persoanele cu un caracter diferit de a-l celuilalt se atrag, a nimerit-o in cazul de fata. Tensiunea sexuala exploziva se pastreaza de-a lungul episoadelor si nu poate decat sa te puna pe ganduri referitor la ce copil ar fi putut iesi dintr-un geniu al binelui si o unealta simpatica si sexi a raului.

5) James Moriarty, inamicul decretat al lui Sherlock, este pe alocuri instabil din punct de vedere mental, este criminalul absolut. Nimic nu-i sta in cale. Daca in cartea lui Doyle, acel Napoleon al crimei, acel Godfather care ii proteja pe toti criminalii din Anglia in schimbul unui procent din activitatea lor, era un profesor geniu, in interpretarea moderna el este acel om bun la toate, indiferent daca vorbim de o lovitura de stat, un asasinat sau de un furt.

Pe mine m-a captivat cu desavarsire serialul. Abia astept sa fie lansat sezonul 3.

Daca vrei sa-l urmaresti, este imperios necesar :) astept de multa vreme sa pot introduce asa ceva intr-o conversatie sau articol pe blog, sa ai suficient timp la dispozitie. Fiecare episod dureaza aproximativ 80 de minute.

poza.

Discussion

Leave a Reply