YouthBank Bucuresti a premiat liceenii pentru implicarea în comunitate

Marti, 19.06.2012, ar fi trebuit sa particip la The Institute festivitatea de inchidere a programului YouthBank Bucuresti din acest an.

Cum n-am putut sa ajung (Bogdan, mersi pentru invitatie :) ) va las in compania comunicatului de presa si a catorva poze de la eveniment.

Implementat pentru prima dată în Bucureşti începând cu ianuarie 2010, YouthBank este un program administrat de către un grup de liceeni cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, care au ca scop crearea unui fond pe care îl investesc apoi în comunitate, sub formă de granturi, pentru proiecte gândite şi realizate de alţi liceeni.

În cea de-a treia ediţie (2011-2012), echipa YouthBank Bucureşti a reuşit să mobilizeze suma de 16.000 lei. Pentru a strânge aceşti bani, liceenii din echipa YouthBank Bucureşti au abordat diverse companii pentru obţinerea de sponsorizări, au vândut felicitări, cu ocazia Crăciunului, către companiile din Bucureşti şi, nu în ultimul rând, au realizat trei evenimente de strângere de fonduri planificate şi organizate de ei înşişi. Suma mobilizată de liceeni a fost dublată de partenerii naţionali ai programului: Asociaţia pentru Relaţii Comunitare şi BCR – Banca Comercială Română.

Din acest fond au fost finanţate 7 proiecte propuse de echipe de elevi din 7 licee din Sectoarele 1 şi 2, care au reuşit să identifice soluţii pentru anumite nevoi din comunitatea lor. Proiectele ating domenii variate: social, educaţie, mediu, artistic/cultural ş.a. Printre acestea se numară: festival de teatru pentru liceeni, crearea unei şcoli de pantomimă, vernisaj cu picturi realizate de liceeni, crearea unei săli de clasă în aer liber, un târg de produse ECO şi altele.

După o experienţă de trei ani ca membru în echipa YouthBank Bucureşti, Paul Crăciun, membru fondator şi elev în clasa a XI-a, povesteşte cum vede el programul:

După trei ani de YouthBank, pot să spun că mă simt pregătit oricând să organizez evenimente, să abordez artişti pentru un eveniment caritabil, să vorbesc cu un director de marketing dintr-o companie importantă pentru o sponsorizare, dar şi să mobilizez comunitatea pentru un lucru în care cred. După anul al doilea, nu credeam că mai sunt lucruri pe care le pot învăţa dar iată că după încă un an pot să spun că YouthBank m-a surprins din nou şi deja văd programul ca pe o sursă interminabilă de resurse”.

Ilinca Macri, Şef Departament Comunicare Internă şi Comunitate, Banca Comercială Română, declară:

Credem în tineri şi în capacitatea lor de a răspunde nevoilor comunităţii din care fac parte. Rezultatele proiectelor iniţiate de ei în cadrul YouthBank ne-au dovedit încă odată că merită să investim pentru ca ei să-şi poata valorifica potenţialul în favoarea comunităţilor. Ne bucură că au îmbrăţişat ideea de a dezvolta iniţiative care au potenţial de a continua într-un mod sustenabil, în spiritul antreprenoriatului social, pe care noi îl încurajăm şi sprijinim”.

BCR susţine YouthBank ca parte dintr-o platformă mai largă de stimulare a antreprenoriatului, inclusiv a antreprenoriatului social: Antrenor de Antreprenor. Platforma reuneşte proiecte sinergice, adaptate fiecărui grup ţintă, prin care BCR catalizează resurse (cunoştinţe financiare, modele de succes, oportunităţi de networking şi finanţare) în beneficiul tinerilor care vor să schimbe în bine comunităţile printr-o abordare inovatoare de business sau care vor să îşi deschidă o afacere clasică.

Victor Ţăpeanu, liderul echipei de liceeni Sertissage, declară:

Programul YouthBank este o adevărată poartă către descoperirea de sine. Am găsit în mine anumite calităţi pe care nu credeam că le am si nici nu ştiam că mă pot descurca în situaţii limită. Să fii un lider nu-i uşor, dar este exact ca în agricultură, rădăcinile sunt amare dar după un timp apare şi rodul muncii tale. Acest program m-a ajutat să plantez şi să culeg roadele muncii mele. Programul oferă şansa tuturor tinerilor de a se vedea în faţa unor situaţii pe care şcoala nu ţi le arată şi în acelaşi timp, te stimulează să cauţi sprijin în comunitate. Prin această şansă înveţi ce înseamnă munca de echipă, organizarea de evenimente, cum faci faţă situaţiilor neaşteptate, ce înseamnă antreprenoriatul, iar la final vezi rezultate palpabile. Şi chiar dacă nu iese mereu cum ne dorim, închei cu sufletul împăcat şi ştii că ai avut curajul nebun de a face ceva într-o societate în care mai toţi vorbim despre ce am face şi mai nimeni nu face. Multumesc YouthBank!

În România, YouthBank are o tradiţie de 6 ani, fiind lansat în Cluj-Napoca în 2006. În prezent, programul există în 7 oraşe: Alba-Iulia, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Odorheiu Secuiesc, Timişoara şi Tîrgu Mureş.

Echipa YouthBank Bucureşti a reuşit în cele trei ediţii ale programului să creeze un fond de investiţii în valoare de 19.500 de euro din care au fost finanţate 31 proiecte iniţiate de elevii bucureşteni.

YouthBank este un program de educaţie si antreprenoriat social, organizat la nivel naţional de ARC – Asociaţia pentru Relaţii Comunitare în parteneriat cu BCR – Banca Comercială Română, coordonat la nivel local de Fundaţia Comunitară Bucureşti. Programul a fost desemnat Cel mai bun proiect educaţional la Gala Premiilor în Educaţie 2010, Cel mai bun proiect de tineret la Gala Voluntarului 2011 şi a fost premiat în doua rânduri la Gala Societăţii Civile la categoriile Tineret şi Comportament Civic si Participare Publică.

Programul este implementat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi susţinut de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

La nivel local, programul este sprijinit de: Coca-Cola Hellenic, Jerry’s Pizza, granturi.ro, eurodesk, British Council, zelist, Cluburile de Film – One World, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, TPU.ro, Gala Societăţii Civile, stiriong.ro, ANBCC, reper 21, Societal, CLTB 1, Fundaţia Leaders, Teen Press, tilllate.com, B365.ro, lumebuna.ro, amdoar18ani.ro, România Pozitivă, România Liberă, IQAds, metropotam şi calificativ.ro.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să ne contactaţi la e-mail: bucuresti@youthbankromania.ro sau la numărul de telefon: 0721 84 85 66.
Site-ul local al programului: bucuresti.youthbankromania.ro
Site-ul naţional al programului: youthbankromania.ro

Leave a Reply

%d bloggers like this: