Cel mai “batran” laptop pe care il detin

Am si uitat cand am cumparat cel mai “batran” laptop pe care inca il detin si functioneaza la parametri optimi. Era o perioada destul de ciudata. Eram in Sibiu de un an sau doi si ma duceam acasa in Slobozia aproape in fiecare luna. Peste 800 de KM facuti la sfarsit de luna in Personal, Sageata sau autocar.

Daca drumul spre casa era floare la ureche, in bagaje neavand decat haine si, ocazional, unitatea computerului, cand ma gandesc cat de greu imi era sa ma tot trambalesc pe drumul spre Sibiu cu inca un bagaj plin cu mancare in plus. Schimba trenul in Urziceni, urca in taxi in Ploiesti Sud si hai in Ploiesti Nord, urca in trenul de Brasov, schimba-l in gara Brasov cu cel care merge la Sibiu… Cred ca s-ar fi potrivit ca proba de World’s Strongest Man.

Dupa cateva vizite mai lungi din partea mamei, vizite in care o ajutam sa tehnoredacteze diferite documente, am decis ca a venit vremea sa ii cumpar un nou calculator. Devenise deja enervat. Ce lucram pe Dell-ul meu in Corel sau Photoshop nu puteam deschide decat foarte greu pe compul de acasa iar documentele tehnoredactate trebuiau salvate pe nspe dischete. Deh, aproape toata lumea/firmele lucrau cu dischete. Cand nimereai pe cineva care iti aducea documente pe CD ziceai mersi.

Asa ca m-am pus pe cautat oferte pentru un computer second hand. Chiar si second, investitia era destul de mare. Daca imi aduc bine aminte, cu salariul meu de atunci puteam sa-mi cumpar doar o parte din unitate. Cand am gasit oferta pentru un laptop Nec ZDS Versa Note cu procesor Intel MMX @ 233MHz, 32MB RAM, HDD de 3GB, display 12,1″ si rezolutie 800 x 600, unitate CD-ROM si discheta, video NeoMagic MagicGraph 128XD, audio ESS Maestro2 ES1968S + microfon incorporat, modem card PCMCIIA – One Platinum Discovery V.90, Windows 98 preinstalat, am zis ca e ce-i trebuie mamei. Bine, nu rezolvam si problema mea cu Corel-ul, dar m-am bucurat imens cand am vazut-o pe mama cand se bucura ca un copil mic care a primit o noua jucarie, cum ii sticleau ochii si cu cat drag a umblat pe el.

Nu conta ca nu era ultimul model de laptop. Nu conta ca nu avea ultimul sistem de operare de la Microsoft. Conta ca era portabil si ca isi putea face treaba mult mai usor, oriunde s-ar fi aflat.

Nici acum, dupa ce i-am dus computerul meu vechi, nu a renuntat la “simpaticul ei prieten” si il utilizeaza zilnic pentru o partida de Solitaire sau a scrie cate un document atunci cand nu e curent. Impresionant este faptul ca si acum, dupa aproape 8 – 10 ani de cand a iesit pe poarta fabricii, bateria inca este functionala si rezista aproximativ jumatate de ora. Oare bateria laptopului meu Asus X52F-EX514D (similar cu acesta) va mai fi functionala peste 10 ani? Oare va mai fi el functional?

Asa cum se vede in pozele de mai jos, “prietenul” mamei a trecut prin multe cazaturi de-a lungul anilor, cazaturi care si-au lasat amprenta asupra carcasei de plastic.

 

Cand am deschis laptop-ul mamei pentru a scrie acest articol despre el, am fost intampinat de o imagine pe care am si uitat-o si care, cu siguranta, va trezeste diferite amintiri mai placute sau mai neplacute.

Mi-a placut tot timpul faptul ca e micut si poate incapea cu usurinta in bagaj.Comparat cu laptopul meu, e cu o treime mai mic. Insa, in acelasi timp, e mai gros si mai greu. Cu incarcator cu tot, greutatea lui cred ca depaseste 5 kg, nefiind din acest punct de vedere tocmai usor de carat.

De asemenea, acesta este singurul laptop pe care l-am vazut cu picioruse in spate pentru o pozitionare mai buna pe birou. Foarte utile atunci cand ai de scris mult si ajuta la diminuarea efectelor sindromului tunelului carpian.  Parol!

Articol scris pentru concursul organizat de evomag si haotik. Mi-ar place sa castig notebook-ul pus la bataie (Lenovo S10) ca sa il pot oferi mamei in schimbul Versa Note-ului care, desi functioneaza impecabil pentru necesitatile ei, e invechit din punct de vedere tehnic iar colaborarea intre noi este foarte greoaie.

La fel de tentant este si premiul pentru locul II: Logitech Z5500, precursorul celebru si demolator de case al lui Z960, unul dintre cele mai bune sisteme de sunet din lume (in plaja entry level).

Va las in continuare sa vedeti alte poze cu “micutul” iar in incheiere vreau sa va intreb care este povestea primului vostru laptop?

Leave a Reply