106 ani de la primul zbor al unui aparat mai greu decat aerul!

In ziua de 18 martie 1906 la Montesson, langa Paris, aparatul lui Traian Vuia (Vuia I) a zburat pentru prima data. Dupa o acceleratie pe o distanta de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o inaltime de aproape un metru, pe o distanta de 12 m, dupa care elicele s-au oprit si avionul a aterizat.

Multe ziare din Franta, Statele Unite si Marea Britanie au scris despre primul om care a zburat cu un aparat mai greu decat aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie si aterizare.

In “lupta” noastra cu cancan-ul cotidian televizat cand mai importanti sunt chilotii doamnei Udrea sau pantoful rupt al reprezentantului FMI, ma intristez cand vad cata nepasare avem fata de inaintasii nostri, cei care cu adevarat s-au luptat pentru evolutia noastra ca popor.

Un alt mare inaintas a fost Aurel Vlaicu care a plasat Romania pe locul II in lume (dupa Franta) in topul tarilor care au utilizat aeronautica in scop militar. Pe el l-am sarbatorit anul trecut cu un episod pe Percival Comics, episod pe care va invit sa-l cititi.

Leave a Reply

%d bloggers like this: