Cautarea unui job, din punctul meu de vedere, nu trebuie sa se rezume doar la trimiterea unor CV-uri. Trebuie sa ai disponibilitatea, daca esti la inceput de cariera, sa pornesti de jos, sa iti faci un portofoliu “beton” – daca vrei un job de copywriter, sa muncesti gratuit intr-un ONG sau in cadrul unui internship la vreo agentie pentru a capata experienta.
Acest lucru, insa, trebuie sa inceapa cu redactarea unui CV dedicat pentru fiecare job in parte. De ce ai trimite la un job de PR junior un CV plin de limbaje de programare sau softuri de DTP? De ce ai trimite la un job de copywriter un CV plin cu evenimente organizate de tine sau la care ai participat?
Esti liber sa faci cum te taie capul, dar sa nu te astepti la rezultate.
Vrei un job in social media? Trimite un CV care sa contina cat mai multe date relevante despre activitatea ta in social media: linkuri catre conturile tale, linkuri catre cele mai bune articole scrise etc.
Vrei un job in PR? N-ar strica sa trimiti in CV link-uri catre campanii la care ai luat parte (si in care sa-ti apara numele pentru o verificare mai usoara), link-uri catre comunicate de presa etc.
Sa presupunem ca ai un CV realizat ca la carte. Cum il trimiti? Alaturi de o scrisoare de intentie sau fara? Iti zic din proprie experienta ca ar fi bine sa adaugi o scurta scrisoare de intentie de maxim o pagina, in care sa explici ce realizari ai avut in trecut, ce te recomanda pentru acel job si cine te poate recomanda. Mai multe detalii poti sa gasesti aici.
Daca aplici pentru un job care nu cere detalii despre nivelul de salarizare dorit de tine, ar fi bine sa elimini acea mentiune din scrisoarea de intentie.
Cand trimiti CV-ul si scrisoarea de intentie, trimite-le de pe o adresa de e-mail de forma prenume.nume@ce_tip_de_serviciu_de_e-mail_doresti. Nu trimite de pe adrese de genul: pinky1986@yahoo.com, ankutzaaa@yahoo.com, darkdevil@gmail.com etc. Denota lipsa de profesionalism si exista posibilitatea ca cei care trimit de pe astfel de adrese sa nu fie chemati la interviuri.
De asemenea, scrie si ceva in nenorocitul ala de e-mail. Nu trimite doar CV-ul si scrisoarea de intentie fara a specifica in e-mail pentru ce job aplici, unde ai vazut anuntul si cine esti. Eu cand primesc asemenea e-mailuri le sterg instant.
In infograficul de mai jos sunt explicate cinci greseli de redactare a CV-ului, greseli care te pot costa un job.
Vrei sa stii cum sa-ti creezi un CV fain? Citeste articolele acestea sau articolul acesta.
Acum, la final, iti urez multa bafta.
Mihai, daca citesti aceste randuri, sa stii ca n-am glumit cand ti-am spus ca nu esti bun de copywriter.