Asa cum va spuneam in articolul acesta, necesitatea existentei unui UPS intr-un birou sau acasa este reala. Indiferent daca vorbim de o disparitie temporara a tensiunii, o scadere sau o crestere brusca a acesteia aparatura noastra este protejata de efectele negative.
Acest lucru am aflat-o pe pielea mea, dupa ce datorita unei suprasarcini in reteaua de electricitate a blocului mi s-au umflat doi condensatori pe placa de baza a vechiului meu Dell Optiplex despre care v-am povestit aici si dus a fost. Am fost nevoit sa schimb placa de baza si sursa.
La fostul loc de munca (ASRO) aveam UPS-uri produse de branduri necunoscute (nu mai retin numele) care, datorita retelei subalimentate in timpul verii, sunau in prostie si picau cand iti era lumea mai draga. Nu tineau nici macar cele 5 minute necesare pentru a-ti salva documentele deschise.
Pentru servere aveam un mega UPS APC de vreo 120kg care necesita atunci cand trebuia scos din rack, sa fie manevrat de cel putin 4 persoane (model asemanator cu acesta) si care si-a facut meseria ireprosabil. Atunci cand erau conectate toate cele 4 servere si unitatea ZIP, daca imi aduc aminte bine, UPS-ul tinea aproximativ 10 minute. Cand era pus doar cel mai puternic server, UPS-ul tinea aproximativ 25-30 de minute.
Momentan nu am nevoie de UPS (deh avantajele laptopului) dar m-am gandit totusi ca un pic de protectie suplimentara nu strica asa ca m-am hotarat sa-mi cumpar de la Azerty prelungitorul de mai sus. Are protectie si pentru suprasarcina pe retea, cablu tv sau telefon.
In caz ca situatia din filmuletul de mai jos nu va e straina, atunci va indemn sa va luati un UPS. Daca nu v-ati hotarat, gasiti mai multe detalii aici.
Articol scris pentru campania Stii ce este un UPS si la ce ajuta?