Reteta este primita de la Don Caruso, unul dintre maestrii gratarului – campion mondial, care a participat week-end-ul acesta la Grill Champions Tour Ed. II-a. Daca gatiti aceasta reteta, astept un feedback din partea voastra.
Ingrediente pentru marinadǎ :
- 50 g busuioc proaspat
- 85 ml ulei de mǎsline
- 1 lingurǎ oţet din vin alb
- sare
- piper negru proaspǎt mǎcinat
- 4 fileuri din piept de pui, fǎrǎ os şi piele
Ingrediente pentru risotto cu hribi :
- 25 g hribi (mânătărci) uscate
- 750 ml fond de supǎ de pui fierbinte
- 2 şalote mici, tǎiate mǎrunt
- 40 g parmezan ras fin
- 50 g unt
- 200 g orez pentru risotto
- 50 ml vin alb
Prepararea marinadei :
Faceţi cu robotul de bucǎtǎrie un piure din frunze de busuioc, ulei de mǎsline, oţet din vin alb, sare şi piper. Crestaţi cu un cuţit de 5-6 ori fiecare dintre fileurile din piept de pui. Puneţi carnea cu partea crestatǎ in sus, într-un castron plat, turnaţi încet peste ea marinada şi întindeţi-o cu o pensulǎ, sǎ pǎtrundǎ în crestǎturi. Acoperiţi totul cu folie de aluminiu şi lǎsaţi-o sǎ stea în frigider minimum 4 ore.
Preparare :
Pentru risotto, puneţi la înmuiat timp de 30 minute hribii uscaţi în 300 ml apǎ fierbinte, clocotitǎ. Între timp, pregǎtiţi toate ingredientele pentru risotto: încǎlziţi fondul de supǎ de pui, tocaţi mǎrunt şalotele şi radeţi fin parmezanul. La sfârşitul duratei de marinare, preparaţi risotto. Scurgeţi apa în care s-au înmuiat hribii şi adǎugaţi-o la fondul de supǎ de pui. Tǎiaţi mǎrunt hribii şi aduceţi fondul de supǎ la fierbere, apoi puneţi şalotele tocate fin într-o tigaie mare, cu 25 g de unt topit. Lǎsaţi-le sǎ se încingǎ 3-4 minute, pânǎ când ceapa se înmoaie.
Dupa aceea, adǎugaţi hribii şi orezul şi tineţi-le sǎ se încǎlzeascǎ cca. 1 minut, pânǎ cand orezul apare translucid.Adǎugaţi vinul şi lǎsaţi sǎ fiarbǎ în continuare la foc mare, pânǎ când lichidul se reduce aproape complet. Acum adǎugaţi un polonic plin de fond de supǎ fierbinte, care trebuie sǎ se afle la fierbere în momentul adǎugǎrii. risotto trebuie lǎsat sǎ scadǎ, amestecându-l din când în când, din ce în ce mai tare, pânǎ când, aproape cǎ nu mai existǎ lichid.
Dupǎ aceasta, adǎugaţi din nou un polonic plin de fond de supǎ fierbinte, scǎdeţi-l în continuare şi amestecaţi-l, pânǎ când lichidul aproape dispare. Scǎdeţi-l mereu, pânǎ când se consumǎ aproape în întregime fondul de supǎ, iar risotto are o consistenţǎ delicatǎ, dar grosuţǎ şi umedǎ. Aceasta poate sǎ dureze circa 20 minute.
Pe la jumătatea duratei de fierbere a risotto-ului, scoateţi din marinadǎ fileurile din piept de pui şi îndepartaţi de pe ele marinada rǎmasă. Frigeţi pe grill, cu încǎlzire directǎ, fileurile din piept de pui, cca. 10-12 minute. Untul şi parmezanul care au rǎmas, adǎugaţi-le la risotto şi amestecaţi continuu, pânǎ când se topesc complet.
Eventual, condimentaţi din nou risotto, dar tineţi cont cǎ sǎrarea suplimentarǎ depinde de continutul de sare al fondului de supǎ şi al parmezanului. Împǎrtiţi risotto pe 4 farfurii şi serviţi cu fileurile fripte din piept de pui.
De retinut: Este important, ca risotto să fie servit imediat, pentru că altfel îşi pierde umiditatea.