Dupa cum stiti, ma lupt si in concursul Blogwars iar prima tema primita (sper sa nu fie si ultima) imi cere sa selectez unul dintre noile modele ASUS K si sa argumentez alegerea.
Asa ca… iata articolul.
De cateva saptamani sunt mandrul posesor al unui laptop ASUS din seria X52 si sunt placut impresionat de el. Inainte de a-l castiga, insa, la concursul organizat de Playtech, ma tot uitam pe net dupa unul si programasem achizitionarea unui laptop Asus cu procesor i7 Sandy Bridge.
Pe site-ul Koyos.ro am gasit exact ce-mi trebuia si cred ca as fi facut o alegere buna daca achizitionam un Asus K53SV-SX535D pe post de desktop replacement.
De-a lungul anilor, m-am aflat in concedii destul de des in situatia de a avea nevoie de pe desktop-ul de la munca de un anumit soft pe care nu-l puteam rula pe laptop sau trebuia sa export un film din Adobe Premiere/Photoshop sau Blender si sa pierd ore intregi pana termina exportul sau sa nimeresc celebra eroare “Out of memory”.
La ce l-as fi utilizat?
1) Editare video – Adobe Premiere sau Adobe After Effects, softuri care solicita destul de mult procesorul, ramii si placa video
2) Editare 3D – modelare, texturare, animatie in Blender
3) Layouts – Corel, Photoshop, Pagemaker, Quark, Publisher, Scribus – softuri mari consumatoare de rami
4) Webserver – Xampp prin intermediul caruia imi testez diferite modificari aduse layoutului blogului meu sau al altor prieteni
5) Internet surfing – Chrome si Firefox ruleaza in acelasi timp pentru ca e-mailul/blogul/alte functionalitati de la job le tin deschise in Chrome iar e-mailul/blogul/analytics etc. personale le tin deschise in Firefox pentru a nu ma trezi ca trimit e-mailuri aiurea, postez pe celalalt blog sau pe celalalt cont de Twitter. Filezilla pentru FTP
6) Office – OpenOffice pentru contracte, scrisori oficiale, prezentari etc., Notepad pentru articolele de pe bloguri, Notepad++ atunci cand trebuie sa codez diferite chestii sau Nitro PDF reader
7) Audio/Video – Winamp sau Windows Media Player care ruleaza in permanenta la job avand setate cateva posturi de radio agreate impreuna cu ai mei simpatici colegi sau redau o mica parte din colectia mea de CD-uri originale pe care le-am strans de-a lungul a 10 ani. Nu prea ma joc jocuri recente asa ca nu pot sa apreciez la adevarata valoare placa video.
8) Antivirus – ca deh, trebuie sa fim protejati impotriva amenintarilor informatice
9) Yahoo Messenger, Yoono sau Tweetdeck – pentru a tine legatura cu prietenii
Dupa cum vedeti in lista de mai sus, orice combinatie de softuri (din toate cate unul, cel putin) ar ingenunchia majoritatea laptopurilor mai slabe sau le-ar face sa reactioneze foarte greu la comenzi. Laptopul ales si in urma testelor gasite pe internet ar face fata cu brio.
Imi place ca are o tastatura “chiclet” foarte bine finisata si rezistenta la praf, iar pentru mine, ca posesor de pisica cu par lung pot spune ca e o alegere faina faina si sper sa nu mai trebuiasca sa curat tastatura in fiecare luna. Un alt punct in plus il constituie faptul ca are incorporata tehnologia IceCool care se bazeaza pe amplasarea componentelor interne generatoare de caldura (precum procesorul si nucleul grafic) departe de zona de interactiune cu utilizatorul. Ventilatoarele si heat pipe-urile IceCool racesc notebook-urile din seria K atunci cand sunt utilizate, iar temperatura palm rest-ului ramane sub cea a corpului uman, eliminand astfel senzatia neplacuta intalnita in timpul utilizarilor prelungite.
Tehnologia Power4Gears incorporata ii permite, de asemenea, sa fie unul dintre cele mai silentioase laptopuri de pe piata.
Daca ar fi sa schimb ceva la acest laptop, as schimba HDD-ul cu care vine echipat cu un SSD sau un SSH pentru un spor de performanta. Dar asta doar ca sa fiu carcotas si doar daca as avea cu adevarat nevoie, desi, inclinand in balanta spatiul disponibil (750GB) vs SSD/SSH de maxim 256GB, prefer hardul actual.
Editarea video “mananca” totusi destul de mult spatiu iar cum pe el trebuie sa tin atat proiectele actuale cat si cele incheiate (in cazul in care clientul doreste sa mai faca modificari)…
Sa nu-mi spuneti ca exista harduri externe care ar putea suplimenta spatiul disponibil. Stiu, dar ar insemna sa mai car inca ceva dupa mine.
Mno, acestea sunt motivele pentru care am ales laptopul mai sus mentionat :).
Wish me good luck!
P.S. Am uitat sa va spun ca prefer dualboot: Windows+Ubuntu sau Ubuntu + Windows rulat intr-o masina virtuala, caz in care ai nevoie de un computer cat mai puternic daca vrei sa se mai si miste.
Nota: Articol scris pentru prima etapa a concursului Blogwars.
Discussion