Daca as fi ghid in Romania

Noua proba a concursului Superblog 2011 (concurs la care particip prin intermediul acestui articol) consta in realizarea unui scurt periplu prin tara, periplu in care trebuie sa-mi imaginez ca sunt ghidul unui prieten strain care vine pentru prima data in Romania. Masina utilizata pentru aceasta calatorie imaginara este un Duster 4×4 de la Autonom.

Asa ca, here it goes.

Primul obiectiv turistic la care l-as duce ar fi Casa Poporului. Mai mult ca sigur va ramane impresionat de cladirea care ocupa locul 2 in lume ca dimensiune, dupa cladirea Pentagonului si a intrat in cartea recordurilor de 3 ori, fiind cladirea cu cea mai mare greutate din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume dar si cea mai mare cladire administrativa folosita in interes civil.

Am apucat sa o vizitez intr-un tur privat si trebuie sa recunosca ca este cu adevarat impresionanta cu cele aproximativ 1000 de camere, 2 parcari subterane si sala pentru concerte.

Cum poti sa nu fii impresionat de o asemenea minunatie?

301.ro

radupress.files.wordpress.com

Apoi l-as duce pe acel drum despre care Jeremy Clarkson a spus ca “fiecare curba a fiecarei mari piste de curse din lume a fost innodata pentru a crea o mare funda a perfectiunii automobilistice“.

Da, e vorba despre despre Transfagarasan care trece peste 830 podete, 27 viaducte si trece prin cel mai lung tunel din Romani, tunelul Balea. Are ce vedea: Cetatea Poenari, hidrocentrala de la Vidraru, barajul Vidraru, cascada Capra, rezervatia naturala Golul Alpin, lacul glaciar Balea si cascada in trepte Balea, cea mai mare de acest fel din Romania.

Iata o vedere panoramica de la Balea Lac spre nord a Transfagarasanului:

Wikipedia

Apoi l-as duce in locul cu cea mare insemnatate istorica din tara: Sarmisegetuza Regia, loc in care se poate ajunge in patru feluri:

– pe jos, dar fara sanse de intoarcere in aceeasi zi,

– cu o masina de teren si cu multe cunostinte de off-road,

– cu unul dintre camioanele care urca zilnic dupa lemne sau

– cu Nunu (Vladimir Brilinsky), redactorul sef al revistei Dacia Magazin.

I-as arata blestemul care apasa pe umerii nostri din mosi stramosi (blestemul tradarii marelui rege dacic Decebal) si nepasarea statului roman fata de monumentele istorice. L-as lasa pe Nunu sa-i povesteasca cum ai intrat buldozerele intre sanctuare si ne-au tavalit istoria.

L-as lasa sa povesteasca cum si-au instalat arheologii corturile in zona sacra si si-au intins rufele pe stalpii templelor.

L-as lasa sa povesteasca cum a strans in saci gunoaiele menajere, pe care aceiasi arheologi le ingropasera in incinta sacra si le-a pus la usile oficialitatilor. L-as lasa sa povesteasca cum a protestat atunci cand arheologii au ridicat o cabana cu brau de piatra desprinsa din zidurile si templele dacice.

L-as lasa sa povesteasca cum padurile dacilor sunt doborate fara judecata iar cautatorii de comori dezgroapa mii de monede de aur si bijuterii dacice fara egal in lumea asta, care iau calea pribegiei.

Wikipedia

Wikipedia

I-as arata ca Romania este o tara a contrastelor: pe de o parte plina de minunatii ale naturii si ale istoriei, bogatii nemaipomenite si in acelasi timp, o tara care nu-si respecta stramosii, o tara iubitoare de tehnologie si o tara in care inca unii oameni nu au lumina electrica.

Discussion

    • Razvan

Leave a Reply