Nu sunt un fan inrait al revistei Biz, dar de fiecare data cand imi pica in mana o citesc cu placere. Interviurile sunt reusite, informatiile foarte interesante iar realizarea grafica si tiparul sunt exemplare.
De curand, Marta a lansat o provocare tuturor bloggerilor: “Tu cum ai promova Revista si brandul Biz?” prin intermediul Blogal Initiative, asa ca am zis sa ma gandesc si eu la cateva modalitati de promovare.
La inceput m-am lovit de lipsa informatiilor privind:
1) Cine sunt cititorii? Inteleg ca target-ul sunt managerii cu varsta intre 25-45 de ani, dar cati dintre acestia citesc efectiv revista si nu cumva o cumpara si uita de ea intr-un sertar al biroului.
2) Sunt 4600 de abonamente de la firme/persoane fizice dar restul de 6000 de exemplare cine le cumpara?
3) In ce orase, judete sau regiuni este mai citita/achizitionata Revista Biz?
4) Care sunt obisnuintele acestor cititori: ce site-uri citesc, ce canale de stiri urmaresc etc.
Ma intreb aceste lucruri pentru ca la fosta editura la care am lucrat stiam ca cei din Ardeal si in special zona Timisoara – Arad sunt mari amatori de carti, fapt pentru care primul tiraj al oricarei carti era intotdeaua promovat in acea zona. Si nu greseam. Stiam ca cei care cumpara cele mai multe carti sunt in zona medie a salariului, asa ca aveam preturi mici. Insight-urile de genul pentru noi cel putin s-au dovedit a fi extrem de utile.
Trecand peste lipsa acestor informatii, m-am gandit la cateva lucruri care ar putea imbunatati vizibilitatea revistei si a brandului BIZ, generand acel Holy grail dorit de orice companie/manager – sales metrics.
In primul rand as modifica site-ul. In momentul de fata, articolele adaugate nu sunt scrise pentru web. Sunt scrise ca pentru print: fara linkuri catre alte articole ale publicatiei sau sa citeze un articol sursa, fara videoclipuri (daca exista imi cer scuze, dar nu am nimerit articolul) si alte genuri de continut interactiv.Problema noastra, a tuturor celor din online, este ca nu reutilizam suficient de bine continutul deja creat. Dupa ce l-am adaugat, incepem sa adaugam alt continut si alt continut si uitam de cel mai vechi care, este posibil, sa-si fi pastrat si dupa un an/doi/trei valabilitatea.Daca articolele de pe site sunt similare cu cele din print, chiar daca sunt adaugate cu intarziere de o luna (am practicat la fostul job o asemenea tactica), vor duce la disparitia print-ului. Print-ul in viziunea mea ar trebui sa beneficieze de sustinerea online-ului prin utilizarea unor mici coduri QR in cadrul fiecarui articol, coduri care ar trebui sa duca catre un continut exclusiv, inaccesibil fara acel QR sau fara link-ul din QR.
Aducand discutia in zona continutului exclusiv, teoria spune ca ar trebui sa avem continut exclusiv pentru fiecare dintre conturile social media pe care le utilizam pentru a fideliza fanii/followerii etc. Deci, continut exclusiv. Stiu, e mult de munca. Dar pentru o perioada de o luna sau doua, timp in care iti dai seama daca strategia e buna sau nu, ar merge.
In al doilea rand, pentru ca tot am vorbit de reutilizarea continutului deja creat, ar trebui create diferite mini ebooks pe teme diverse care sa abordeze teme de interes general: de ce sa activez in social media sau de ce n-ar trebui sa activez in social media, care sunt cele mai interesante studii de caz, evolutia brandurilor etc. sau care raspund anumitor intrebari
specifice: cum calculez ROI-ul unui fan pe Facebook, cum lansez o campanie de succes in social media din Romania, cum imi calculez un buget pentru social media… Toate beneficiind de insight-uri locale.
Sincer sa fiu, m-am cam saturat de aceeasi eterni vorbitori la evenimentele romanesti despre social media. Biz ar beneficia de alaturarea unor speakeri internationali recunoscuti: Brian Solis, Jay Baer, Jeremiah Owyang etc., speakeri care pot oferi o viziune noua despre social media.
As tipari o editie de buzunar de marimea unei cutii de bete de chibrit sau a unei carti de vizita, doar din QR codes, fara revista Biz pe coperta, fara nici un element de identificare. Doar un QR pe fiecare pagina in parte. Carticelele le-as imparti cu ajutorul unor tineri imbracati in tricou rosu, fara element de identificare Biz, tunsi scurt si cu un cod QR in par, cod care sa poata fi scanat.
Daca tot am ajuns la editii, ce-ar fi daca ar crea o editie speciala cu ajutorul cititorilor: articole de pe bloguri sau subiecte supuse la vot pe Twitter/Facebook, invitatii pentru cativa dintre fani sa participe la brainstorming-ul fiecarei editii, la realizarea pozelor etc.
S-a mai incercat pana acum, nu este o noutate, dar as cumpara cu placere Revista Biz daca ar veni la pachet cu unele dintre cele mai interesante carti despre social media din lume. O intelegere s-ar putea face cu editurile care detin drepturile de editare. Ghiduri gen All you need to know about social media marketing sau Mini dictionare cu explicatiile termenilor noi aparuti, dictionare cum erau cele de la The Economist (Da, am cateva acasa) de prin 1997.
Il stiti pe Homer Simpson, personajul principal al serialului animat american The Simpsons? Cum i-ar sta cu gura deschisa la baza scarii rulante de la metrou iar pe trepte sa fie trecute cuvinte definitorii pentru revista iar la fiecare 6 7 8 trepte sa fie trecuta Revista Biz (un print cu intreaga revista, nu doar sigla) sau un afis de genul celui de mai jos.
Ca sa nu va chinuiti, iata rezolvarile anagramelor:
revista —- ievrastBiZ — ibz
business — iusbesns
afaceri — raciaef
manager — nergama
Concluzia este ca m-as baza mult mai mult pe continut pentru a promova revista.