Iti aduci aminte de ceasurile pe care le-ai avut?

Tin la lucrurile primite de la rude sau de la prieteni, mai ales daca sunt chestii cu adevarat utile sau cu o semnificatie aparte, indiferent daca primesc un magnet de frigider de la un prieten care l-a adus special pentru mine din afara tarii sau daca primesc o scoica sau o piatra adusa din calatorii, toate sunt pastrate in locuri aparte. Am multe de povestit despre pietrele primite, conurile de brad, cartile postale sau despre cele 8 ceasuri stranse de-a lungul anilor.

Un loc aparte in inima mea il ocupa ceasurile primite de-a lungul anilor sau achizitionate de mine.

Primul meu ceas adevarat (exclud ceasurile de plastic care erau la moda acum 20 de ani), l-am primit, intr-o zi de decembrie 1992 – zi de mare tristete pentru familia mea, de la bunicul din partea mamei in timp ce era pe patul de spital in urma infarctului suferit la locul de munca.

Mi-a inmanat ceasul pe care il purta el, un ceas Pobeda vechi de aproximativ 20 de ani si la care tinea foarte mult dintr-un motiv pe care din pacate nu mai am cum sa-l aflu, mi-a spus ca ma iubeste si ca trebuie sa am grija de mama cand voi creste mare.

N-am bagat de seama tonul trist cu care mi-a spus aceste lucruri, i-am multumit pentru cadou si am trecut la discutii despre notele de la scoala, despre jocul meu de sah, ce cadou imi doresc de ziua mea (intr-o saptamana urma sa fie ziua mea) etc.

Cand am plecat, l-am lasat in pat citind ziarul. La 5 minute dupa ce am ajuns acasa, mama a primit un telefon ca bunicul a decedat. Si acum, dupa aproape 20 de ani de la trecerea lui in nefiinta, nu mi s-a sters din minte imaginea bunicului meu purtand acest ceas.

La un timp dupa deces, eu si varul meu, am primit fiecare cate un ceas Doxa Antimagnetique, ceasuri aflate in colectia bunicului meu.

Un alt ceas din colectia mea l-am primit de la bunica din partea tatalui – nu mai tin minte ocazia, un Wostok negru – 18 jewels. Foarte fain ceasul. A trecut saracul prin multe de-a lungul timpului: cazaturi pe suprafete dure, cazaturi in apa, zgarieturi, nisip si totusi, inca functioneaza.

Un alt ceas, un minunat Doxa Antimagnetique de buzunar il am de la bunicul din partea tatului, bunic care numai astfel de ceasuri a purtat intreaga lui viata. Astfel de ceasuri dau o eleganta aparte fiecarui posesor. Parca te si astepti sa poarte monoclu, joben si un baston cu capat de fildes.

Din pacate, socurile la care l-am supus (da, l-am purtat si eu la pantaloni cand eram mai tanar) si apa in care l-am scapat au facut ravagii: minutarul a sarit din locul lui, geamul este crapat in mai multe locuri, o parte din scrisul de pe ecran e sters.

Colectia de ceasuri vechi este completata de un ceas Raketa – 16 jewels care mi-a ramas tot in urma unui eveniment neplacut despre care inca imi vine greu sa vorbesc, desi s-a intamplat 2006.

Primul ceas pe care mi l-am cumparat a fost un Sharp Quartz. Mi l-am cumparat in generala si m-a servit ani buni fara probleme pana nu mi s-a desfacut bratara metalica si l-am scapat in apa. Nu-l am la mine ca sa-i fac poze, dar il pastrez in continuare acasa.

Candva poate ca il voi repara, impreuna cu ceasurile de mai sus, sa le readuc la gloria de odinioara.

Acum cativa ani am achizitionat un ceas ieftin, o marca turceasca necunoscuta (Ieke) cu gandul de a-i lua bratara pentru o pune unuia dintre ceasurile primite de la bunicul din partea mamei. Surpriza insa, bratara este mai lata decat permite ceasul asa ca, a ramas in colectia mea.

Un alt ceas, l-am primit de la niste prieteni foarte buni cu ocazia zilei mele de nastere de acum 2 ani, un ceas Spazio24 cumparat din Italia, caruia nu am ce sa-i reprosez. Functioneaza impecabil.

Scriind acest articol ca raspuns pentru leapsa lansata de Blogatu la concursul dedicat bloggerilor organizat de Crystalzone.ro, nu pot sa nu ma intreb pe care dintre cele doua ceasuri puse la “bataie” l-as alege.

Daca ati fi in locul meu, intre un Ceas Diesel si un Ceas Police, ce ati alege?

Discussion

Leave a Reply