Alegerea unui provider de hosting

Alegerea unui host potrivit este una dintre cele mai grele alegeri pe care o poti face. Pretul nu reflecta intotdeauna calitatea serviilor iar de cele mai multe ori suntem tentati sa achizitionam un serviciu de care nu avem nevoie.

Eu cand mi-am achizitionat un pachet de hosting am studiat aproximativ toate variantele posibile in Romania si ofertele celor mai mari firme de hosting din lume (pachetele entry-level) si am ales in cele din urma un pachet de hosting din Romania.

Inainte insa de a ma decide daca sa fac pasul de la platforma wordpress.com la self-managed blog.

Avantajele unei platforme gen wordpress.com, blogspot.com sau blogway.ro sunt certe:

1) primele doua sunt gratis dar toate 3 sunt sunt foarte usor de setat,

2) Nu trebuie sa-ti bati capul cu upgrade-urile platformei, actualizarile de plugin-uri, backup-uri, securitatea platformei etc.

3) Nu trebuie sa-ti faci griji pentru limita de trafic ci doar de cea de spatiu (2gb in cazul wordpress, 10gb in cazul blogway),

4) Serverele sunt suficient de sigure incat sa nu ai probleme cu vreun musafir nepoftit, iar in cazul in care acest lucru se intampla, nu-ti face probleme. Lucrurile vor fi reparate in cel mai scurt timp posibil.

5) Nu trebuie sa-ti faci griji ca un anumit plugin poate sa duca la nefunctionalitatea site-ului tau.

Ce nu are o astfel de platforma?

1) Flexibilitate… Nu ai acces la codul sursa ca sa poti sa-ti modifici template-ul dupa dorinta, sau nu ai acces la foldere ca sa ti le aranjezi/denumesti cum vrei.

2) Nu ai acces la toata gama de plugin-uri disponibile.

3) Nu te poti trezi ca serviciul este inchis la un moment dat si trebuie sa iti muti documentele in alta parte (asta in cazul in care firma de hosting nu da faliment).

4) Poti sa faci orice vrei (daca nu incalci TOS-ul firmei): magazin online, download, retea sociala etc.

De asemenea, o astfel de platforma self-managed  necesita mai mult timp dedicat mentinerii site-ului (actualizare platforma, plugins, backup baza de date etc.). Intr-adevar, lucrurile devin din ce in ce mai simple si poti sa actualizezi direct din adminul platformei, dar ce te faci daca solutia de hosting aleasa permite actualizarea doar daca ai folderele cu permisiuni 777,  permisiuni care pot pune in pericol securitatea contului tau. Sigur, poti totdeauna sa intrii pe ftp si sa setezi directoarele de care ai nevoie la 777 si apoi sa le pui la loc 644. Dar dureaza, si cateodata devine chiar frustrant.

Trebuie sa fii atent ca banda de transfer a contului tau sa nu fie consumata aiurea datorita unei erori a scriptului sau vrei sa adaugi un plus de performanta site-ului tau, atunci trebuie sa instalezi o solutie de caching si backup baza de date. Daca ai trafic mult, trebuie facut un update la un pachet superior de hosting sau chiar la achizitionarea unui server.

Trebuie sa fii mai atent cu permisiunile directoarelor sau fisierelor pentru a nu fi tinta hackerilor.

Un serviciu dedicat este de cele mai multe ori mai scump decat un serviciu gen wordpress.com (cu domeniu .ro) si platesti mai ales la inceput, cand nu stii ce inseamna un domeniu self-managed, mult mai mult pentru resurse de care nu ai nevoie (spatiu pe disc, trafic mai mare chiar daca tu nu ai decat 100 de cititori pe zi etc.).

Intre firmele de hosting din Romania, eu recomand MxHost (am 3 site-uri la ei si aproximativ toti prietenii mei sunt hostati tot de ei), Brainhost, Blogway sau Hostway (atunci cand Trilulilu, GSP sau Emag i-au ales pe ei… presupun ca i-au ales pe cei mai buni).

Primul lucru pe care eu il verific mereu este tipul de php utilizat: mod_php, suphp, fastcgi (aici un articol interesant despre ele) si abia apoi restul.

Aleg intotdeaua hosting pe linux – m-am obisnuit deja cu cpanel si mi se pare mai usor de utilizat.

In concluzie:

– alege Blogway daca vrei sa scapi de multe dureri de cap,

– alege Hostway pentru spatiul disponibil si clientii de renume,

– alege MxHost pentru supportul disponibil,

– alege Brainhost pentru ca imi e simpatic Kriogen.name si pentru infrastructura buna.

Cam atat… Daca mai imi vine vreo idee, o sa actualizez acest articol. So, macheaza-l ca preferat :)

Discussion

    • Razvan
    • Razvan
  1. Trackback: Recomandarile mele | Blogatu July 28, 2011

Leave a Reply