Review Fujifilm HS10

Saptamana trecuta am primit de la Evomag, prin bunavointa lui Mihai Patrascu, un aparat foto de test… mai exact un aparat Fujifilm HS10 cu obiectiv + card de 4 gb.

Detaliile tehnice le gasiti pe site-ul Evomag si nu are rost sa le reiau aici.

In prima seara dupa ce l-am primit, am studiat toate functionalitatile incorporate si am fost profund impresionat. Pentru un aparat foto bridge, e super ok atat ca functionalitati (ISO pana la 6400, fotografiere panoramica, filmare full HD, rezolutie de 10megapixeli… stabilizator de imagine integrat, o distanta focala 24-270mm – reprezentand un factor al zoom-ului de 30x si mai multe optiuni decat poate folosi un utilizator obisnui) cat si ca pret.

Am plimbat aparatul 500km in weekend-ul care a trecut, pana la Craiova si inapoi si am incercat sa folosesc toate optiunile disponibile. In drum spre Craiova m-am oprit pe dealurile de pe langa popasul Saru, mai exact la vreo 10 km departare in comuna Comanesti. Stiam ca pe acolo sunt fazani, cotofene, iepuri de camp “fara numar, fara numar” si mi-am zis ca ar fi fain sa apuc sa fac ceva poze cu mai interesante. Din pacate animalele si pasarile salbatice nu au fost prea receptive si s-au ascuns cat mai adanc in padurea din zona.

Asa cum puteti vedea si in pozele de mai jos, culorile pozelor sunt vii, contrastul este foarte bun iar nivelul de noise este aproape imperceptibil.

Obiectivul cu zoom optic de 30X ofera posiblitatea focalizarii manuale, direct cu ajutorul unui inel mecanic pe obiectiv, exact ca si la obiectivele pentru DSLR-uri si trebuie sa recunosc ca e super uber fain sa poti invarti de inel atat cat iti trebuie spre deosebire de aparatele normale la care trebuie sa apesi pe buton si sa tot testezi pana fixezi cat de cat cadrul.

Aparatul vine dotat atat cu un mini blitz destul de puternic (cred ca 2 metri e distanta optima pentru poze clare) cat si cu patina pentru a-i fi atasat un blitz profi daca avem nevoie si un ecran rabatabil de 3 inch (7.6 cm). Imaginile prezentate se vad bine, doar in zone insorite e destul de greu sa faci o poza utilizandu-l si trebuie sa folositi vizorul. La apropierea vizorului de ochi, ecranul se inchide automat si da voie astfel sa fie utilizat vizorul.

Ecranul poate fi rabatat pana la 90 de grade pentru poze facute in picioare cu aparatul tinut mai jos sau 45 de grade cu aparatul tinut deasupra capului. Eu fiind obisnuit cu fostul aparat, un Canon PowerShot S2 IS care are ecranul rabatabil si pe orizontala, pot sa spun ca m-am obisnuit mai greu doar cu cel vertical. In plus, datorita faptului ca e tot timpul descoperit mi-a fost frica sa nu-l zgarii.

Aparatul a venit cu un card de memorie de 4gb SDHC A-data cred (notasem modelul exact dar am suprascris randul respectiv) class 4 sau class 6. As fi preferat un model class 10, viteza de scriere fiind net superioara.

HS10 va ofera posibilitatea de a face o serie de 7 poze ale aceluiasi cadru printr-un singur click de buton. Vedeti mai sus cele 7 poze identice.

Pozele de interior au fost facute in No Limit Pub din Craiova utilizand blitzul aparatului. Multumesc Neydamn pentru gazduire si cafea :)

Poza asta e facuta prin parbrizul masinii in timp ce conduceam la viteza mica pe un drum de tara (maxim 5-10km la ora). A iesit fain gugustiucul, nu?

Am testat si functia panoramica, aparatul fiind capabil sa pozeze atat pe orizontala (de la dreapta la stanga sau de la stanga la dreapta), cat si pe verticala (de sus in jos sau de jos in sus) si banuiesc ca ar fi vorba de un unghi de 180 de grade acoperit. Iata ce a iesit. Am testat doar pe orizontala, de la stanga la dreapta. Click pe poza pentru marire.

Tip: daca vreti sa prindeti mai multe detalii atunci cand faceti o poza panorama, tineti aparatul perpendicular pe zona dorita (via http://www.cameratips.com)

Posibilitatile de filmare nu le-am testat la capacitate maxima,  Chetroni facand acest lucru mult mai bine decat as fi putut face-o eu, fapt pentru care va indemn sa-i cititi review-ul si sa vizualizati cele 5 filmulete facute de el.

HS10 este capabil sa filmeze pana la rezolutia FullHD (1920X1800) dar, sincer, nu se merita sa filmati FullHD. Diferentele fata de HD (1280X720) fiind insesizabile. Filmand HD puteti avea mai mult spatiu pe card pentru poze si alte filmulete.

Pe mine m-a interesat mai mult partea de inregistrare audio si pot sa zic ca am fost profund impresionat. Microfonul inclus este exceptional. Prinde cele mai mici zgomote si le prinde foarte clar, asa cum puteti auzi in filmuletul acesta.

Si da, se aud si gaini :)

Minusuri: carcasa pare a fi facuta dintr-un plastic ieftin dar care se simte fain la atingere. N-am avut ocazia sa scap aparatul si nu pot sa spun cat de rezistent e plasticul dar nici n-am dorit sa testez.

Nu stiu daca acumulatorii utilizati (4 acumulatori GP 2700 mAh) au avut ceva probleme dar nu am reusit sa scot mai mult de 30 de poze cu ei desi cu celalalt aparat, Canon PowerShot S2IS pot sa fac cam 80-100 de poze. Pentru acest motiv, mi-ar fi placut un acumulator propriu de capacitate mare care sa reziste la cel putin 100 de poze sau poate daca as fi utilizat acumulatori de 3600mAh ar fi rezistat mai mult. Maybe next time.

Plusuri: “fara numar, fara numar”, de la filmare FullHD, senzor CMOS, grip aderent in partea dreapta (mi-a permis sa nu-l scap din mana desi era sa cad de cateva ori pe deal), obiectiv incorporat etc. Prea multe plusuri pentru a fi enumerate aici. Acest aparat merita sa fie descoperit si iubit de catre proprietarii lui caci isi va face treaba mai mult decat exemplar si cu o intretinere buna, un filtru UV pentru protejarea lentilei si o gentuta cu protectie la socuri, mai mult ca sigur HS10 va ajunge sa va serveasca si peste 10 ani la fel de bine.

Danke Mihai pentru test.

Leave a Reply