Branded PC sau asamblat de noi?

Acum 8 ani, cand locuiam inca in Sibiu, lucram la o editura ca tehnoredactor de carti de informatica si carti de povesti pentru copii.
Intre noi fie vorba, cred ca am citit atunci mai multe povesti decat in intreaga mea copilarie. :)
La birou aveam un computer noname cu procesor PIII 900mhz, 256 rami, 20gb HDD-ul si placa video incorporata.
Acasa, intamplarea a facut ca si eu sa am aproximativ aceeasi configuratie (diferenta era HDD-ul meu de 10gb) doar ca era un DELL Optiplex cumparat second hand.
La un anumit timp i-am facut un upgrade de Hdd :) Am trecut la un Maxtor DiamondMax 10 200gb. Dupa ce l-am cumparat am constatat ca de fapt placa mea de baza nu vedea harduri mai mari de 137gb.
Mii de nervi am avut atunci… Cate zile pierdute cautand pe net la cafe-internet-urile din zona mea (deh, nu aveam net acasa) cum sa fac sa-l vada… Intr-un final am gasit un tutorial si un mic softulet pus la dispozitie de Maxtor, softulet intitulat MaxBlast 4 si incapea pe o discheta.
Offf, amintirile astea… Ce vremuri faine :)
Sa revin la subiect.
Lucrand zi de zi cu ambele computere imi dadeam seama ca Dell-ul nu se bloca atat de des ca noname-ul, raspundea mult mai bine la comenzi, windows-ul se incarca mai repede. Mereu ii spuneam sefului meu: Ce-i domne janghina asta? Arunca-l si ia altul. El nu si nu ca nu si-a scos banii… Nu imi place sa ma despart de lucrurile la care tin si alte asemenea nebunii ilogice pentru mine.
Intr-una din zile i-am aratat ca acelasi joc (tine-ti minte ca aveam aceleasi placi video) se misca mult mai bine pe Dell-ul meu. Ce s-a suparat atunci. Uf, uf… murea de ciuda :)
De atunci, sunt fan PC-uri de firma si in mod special DELL :)
Iar dintre toate Dell-urile sunt mega uber fan AlienWare… Pacat ca-s asa scumpe. Doar daca-ti vinzi un rinichi poti sa strangi 3000 4000 de euro pentru a-ti lua un sistem.
In incheiere iata motivele pentru care mereu as merge pe mana unui sistem branded:

– Arata profesional si bine inchegat – asta-i pentru cei pasionati mai mult de cum arata un computer decat de performante;
– Utilizarea unor componente de calitate
– Cele mai multe vin cu un sisteme de operare preinstalat, astfel incat din momentul in care l-ai scos din cutie si pana la utilizarea efectiva nu trec mai mult de 45 de minute;
– Performante mai bune: cel putin mie asa mi se pare;
– Vine la pachet cu tot felul de softuri si softulete dintre care unele sunt chiar utile, cum ar fi CD-ul de restore;
In acelasi timp, insa aceste sisteme au si cateva dezavantaje:
– Costa mai mult;
– Sunt destul de dificil de upgradat;
– Daca achizitionezi sistemul dintr-un supermarket este destul de greu daca nu chiar imposibil sa iti customizezi configuratia. Faptul ca Dell itipermite sa-ti customizezi configuratia daca faci comanda direct de pe site-ul lor mi se pare nemaipomenit.
Te intrebi daca acum utilizez un sistem PC brand? Nu, folosesc un noname si strang bani pentru un Dell Quad-Core pe care am pus ochii de ceva vreme pe site-ul celor de la Marketonline.ro.
Procesor Intel Core 2 Quad Q9650, 3000 Mhz Asta-i avion domne’
4 giga de rami… cred ca-s suficienti
Dezavantaje
Hard-ul cam micutz… 320 de giga
Placa video shared… cred ca-i suficienta pentru ce jocuri utilizez eu…
Iar restul nu mai conteaza :)
Voi ce parere aveti? Sistem noname sau sistem PC brand?

Discussion

    • Razvan
    • Razvan

Leave a Reply