Zilele trecute discutam la cursul de formatori dacă o persoană îşi poate modifica atitudinea într-un timp scurt (schimbare definitivă nu temporară). Timp scurt în cazul discuţiei în cauză a însemnat 3 săptămâni.
Eu eram de părere că atitudinea, fiind legată atât de subconştient cât şi de conştient, nu este atât de uşor de schimbat într-un mod definitiv iar dacă subiectul nu mai este supus aceloraşi mesaje pe o perioadă îndelungată (minim 3 – 6 luni) el va reveni la atitudinea iniţială. Doi colegi erau de părere că atitudinea poate fi schimbată şi de la o zi la alta, iar schimbarea aceea rămâne definitivă.
Problema era că ai mei colegi nu făceau diferenţierea între atitudine şi comportament şi erau de acord asupra faptului că pentru ei comportamentul era cauza atitudinii (îmi plac prunele pentru că am consimţit să le mănânc). Eu sunt de părere că întreg comportamentul nostru este rezultatul unor atitudini (am consimţit mănânc prune pentru că îmi plac).
Exact pe dos. A ieşit o discuţie extrem de interesantă dar fără finalitate. Fiecare a rămas cu părerea lui.
Lămuriri
Teoria de la care pleacă ei, teoria autopercepţiei (a lui J.D. Bem) este bună până la un punct. Subiectul îşi deduce atitudinile din propriile sale comportamente de care îşi dă seama (constat că mănânc aceste prune nesilit, deci îmi plac). Teoria explică pe deplin formarea unor noi atitudini dar nu reuşeşte să explice schimbarea de atitudine care are loc atunci când un subiect este determinat de unele circumstanţe nu foarte clare, să comită un act care vine în contradicţie cu atitudinea sa. În acest caz, atitudinea şi actul incompatibil constituie cogniţii disonante (teorie destul de interesantă, dar care mi se pare şi ea destul de limitativă).
Subiectul mai poate să recurgă la nişte cogniţii consonante care să îi justifice actul: mănânc aceste prune ca să nu o supăr pe mama, sparg acest geam ca să nu mă lovească „amicii”, caz în care schimbarea nu are loc decât de faţadă.
Încă din copilărie, individul îşi însuşeşte obiceiurile, cunoştinţele, normele, valorile şi atitudinile grupului din care face parte. Astfel, atitudinile devin parte din personalitatea lui. Identitatea fiind sprijinită de apartenenţa la grupuri sau categorii sociale, individul adoptă atitudinile acesteia, fără să mai fie dispus să-şi însuşească atitudinile revendicate de reprezentanţi ai unor grupuri sau categorii sociale cu care nu se identifică.
Voi ce părere aveţi?
Emilia Pop
Parerea mea este ca schimbarea de atitudine intr-un timp atat de scurt e posibila, dar nu va fi reala de la inceput, va fi ceva fortat si artificial. In primul rand cel care face asta trebuie sa-si doreasca foarte mult… altfel nu are nicio sansa… la primul atac al fostului eu va ceda… Cred ca momentul cel mai sigur in care putem face asta este atunci cand suntem speriati de ceva… sau cand suntem fortati de imprejurari. Atunci lucrurile pe care ne faceam ca nu le vedem inainte vor capata alta importanta pentru noi. Iti dau un exemplu simplu. Beau de ani de zile Coca-Cola sau Pepsi. Citesc zilnic despre ele si despre faptul ca nu-s bune din niicun punct de vedere… cu toate astea continui sa beau, in timp ce privesc imagini cu efectele dezastruoase ale acestor bauturi asupra organismului… pana intr-o zi… cand vad o radiografie care ma sperie… a mea… din clipa aia nu mai beau un strop de Pepsi… Am dat exemplul asta si poate o sa ti se para ca nu e vorba despre atitudine aici… dar eu zic ca are legatura. Bine, mai am si alte exemple, dar probabil ca ti-as scrie un roman… as putea vorbi despre obiceiuri proaste, despre caracter… poate altadata…
admin
:) bine ai venit pe blogul meu.
Esti in asentimentul meu. Schimbarea asta temporara de atitudine nu se poate realiza decat in anumite cazuri fortate: ti se pune la cap un pistol, esti la un eveniment si nu vrei sa superi pe cineva etc. Imediat ce individul nu mai primeste stimuli in directia respectiva, acesta va reveni la atitudinile antioare care sunt adanc inradacinate in fiinta sa.