Weekend in Cartierul Creativ – program petreceri si evenimente

weekend in cartierul creativ program

În zilele de 19 și 20 mai, Bucureștiul va avea parte de unul dintre cele mai efervescente weekend-uri din an, prin organizarea unor evenimente menite să atragă atenția asupra dezvoltării urbane prin proiecte valoroase și a modului prin care capitala poate fi poziționată pe harta orașelor creative din Europa. Aceste acțiuni vor avea loc în Cartierul Creativ, în cadrul Romanian Design Week 2018 (RDW).

La această ediție, festivalul își propune să demonstreze potențialul creativității de a deveni un instrument de coeziune comunitară, un ingredient util în procesele de regenerare urbană, dar și o resursă pentru strategiile de dezvoltare economică.

Pentru a susține acest discurs, RDW include mai multe formate în 2018, formate care urmăresc să sublinieze dialogul dintre diferite discipline, dar și oportunitatea abordărilor complementare în design. Festivalul cuprinde, de asemenea, și o serie de evenimente conexe, care vor trasa harta spațiilor și a inițiativelor care promovează și încurajează dezvoltarea designului și a industriilor creative locale, precum și acest weekend dedicat Cartierului Creativ.

Weekend în Cartierul Creativ are drept scop încurajarea utilizării responsabile, inteligente și creative a spațiului public, precum și generarea de dialog și coeziune între diverși actori implicați în industriile creative locale. Prin manifestările ce vor avea loc în cadrul lui, cei aflați în București vor avea acces la un oraș plin de energie creativă, de contraste și de proiecte valoroase, precum și la oamenii și organizațiile din spatele acestora.

Weekend-ul Cartierului Creativ ar trebui să fie o dovadă a faptului că Bucureștiul își permite să se poziționeze ca un oraș creativ și că poate deveni o destinație culturală relevantă pe harta Europei. Evenimentul va fi o mică mostră a ce pot însemna industriile creative locale, concentrate în 48 ore și în perimetrul definit de Cartierul Creativ – cel mai nou și probabil cel mai ambițios proiect și pariu asumat de către The Institute”, a declarat Andrei Borțun – CEO The Institute.

Cu această ocazie se va lansa și primul număr al ziarului Cartierul Creativ, gazeta comunităţii creative din zona Cișmigiului și totodată ghid în descifrarea și familiarizarea cu spaţiile și artiștii ce activează în perimetrul Berzei – Calea Griviței – Calea Victoriei.

Cartierul Creativ Hub + Store

În cadrul weekend-ului 19 – 20 mai, participanții vor putea vizita și Cartierul Creativ Hub + Store, un proiect susținut de Startarium. Spațiul, situat pe Calea Victoriei 46, va prezenta o selecție de produse curatoriate care s-au remarcat de-a lungul ultimilor ani prin fezabilitate și succes pe piață. De la obiecte de mic mobilier, decorațiuni, cărți, accesorii, bijuterii, până la postere, papetărie și produse pentru copii, magazinul va expune și va promova peste 50 de designeri și artiști români. De asemenea, Victoria 46 va fi, pe toată perioada Romanian Design Week, gazda unui program dedicat industriilor creative și tinerilor antreprenori, ce va cuprinde conferințe, întâlniri și workshop-uri organizate în parteneriat cu instituții și branduri ce împărtășesc aceleași valori cu cele ale Cartierului Creativ.

Programul evenimentului Weekend in Cartierul Creativ

Programul va fi completat de o serie de petreceri și de evenimente organizate și găzduite de organizațiile care definesc și compun Cartierul Creativ. Lista lor poate fi gasita mai jos.

19 mai

REPUBLIC OF ARCHITECTS – MEET THE NEIGHBORHOODS
Theodor Burada 7, ap 1
10:00
Republic of Architects și Asociația „Încotroceni” speră să poată concluziona, împreună cu invitații lor, asupra modalităților prin care implicarea comunitară poate deveni un bun cultural, social sau politic care să îmbogățească viața tuturor.

CZVL 12 – CZVL 12@ WEEKEND ÎN CARTIERUL CREATIV
Luigi Cazzavillan 12, etaj 1
10:00 – 24:00
Open Minds deschide ușile casei începând cu orele 10:00. Printre activitățile desfășurate se numără o expoziție de branduri 100% românești, plăci de skateboard reciclade de Bewise, DJ set și live mapping, bar și balcon.

BAZA. DESCHIDEM ORAȘUL – OPEN DOORS
Berzei 48 A, interfon 1
11:00 – 16:00
BAZA deschide ușile biroului și ne așteaptă să schimbăm idei la o cafea fierbinte și/ sau o bere rece.

EARTH FOOD – CSIKI SOR FERMENTATĂ 100 DE ZILE
Știrbei Vodă 78
12:00 – 21:00
Earth Food vă invită să simțiți gustul timpului în berea nepasteurizată CSIKI SOR fermentată pe o perioadă de 100 de zile și să vă bucurați de ultimul sortiment de bere meșteșugărească din Harghita, fără enzime și fără aditivi, doar apă, malț din orz și hamei.

DIZAINĂR X IOANA CIOLACU – PETRECERE DE CARTIER
Puțul cu Plopi la intersecția cu Berthelot
16:00 – 22:00
Un eveniment-circuit ce va reuni artele, designerii și comunitatea în seara de 19 mai 2018, la colțul dintre străzile Berthelot și Puțul cu Plopi – un nucleu deja cunoscut de toți cei ce caută design românesc, fie el de produs (Dizainăr) sau vestimentar (Ioana Ciolacu). Don’t miss it!

ONE NIGHT GALLERY la TEATRUL ODEON – LOVE RALUCA BĂRARU
Calea Victoriei 40 – 42
22:00 – 03:00
A 5-a ediție are loc la Teatrul Odeon, pe 19 Mai, și prezintă lucrările Ralucăi Băraru, artist vizual și ilustrator. Vernisajul combină expunerea materială cu spațiul virtual, încurajând artistul să folosească noi instrumente de storytelling și publicul să interacționeze în moduri diferite cu arta.

BEANS&DOTS STORE – AFTER HOURS
Palatul Uiversul // Brezoianu 23 – 25
11:00 – 23:00
Beans&Dots store este un “concept store” curatoriat, cu o serie de obiecte de design precum bijuterii, piese vestimentare, cosmetice, cărți, reviste și albume de artă. Magazinul prezintă atât design local cât și străin precum: Adelina Ivan, Optimef, Carla Szabo, Touchskindeep, Fabrik, Noah, Nalu Underwear, Royal Republiq, Verduu Perfume, etc.

GALERIA GALATECA – REMAINS OF THE FEAST by ASSAMBLAGE
C.A. Rosetti 2-4
11.00 – 00.00
Remains of the feast este o instalație interactivă, în care bijuteria contemporană și noile media devin oglinzi ale unei societăți de consum și risipă. Într-un decor luxuriant, descoperim ce lăsăm în urma unui “ospăț” în care am epuizat toate resursele.

SHOWROOM MOBILA DALIN – KITRA PERSONALIZEAZĂ LIVE CANAPEAUA FLOW
Ion Brezoianu 40-42
15:00 – 22:00
KITRA va personaliza LIVE canapeaua Flow la showroom-ul MobilaDalin. Evenimentul este public și va avea loc pe acoperișul showroom-ului, iar layer-ul de SilentDisco va fi asigurat. 3 canale de muzică, până la ora 22:00. Accesul este gratuit.

J’AI BISTROT – PIGPAINTERS DAY
Calea Griviței 55
10:00 – 20:00
Evenimentul anunță lansarea platformei online pe care artiștii și designerii pot trimite propuneri de proiecte construite în jurul emblemei J’ai Bistrot – porcul zburător. Pe 19 mai, creioanele colorate și planșele vor transforma grădina în spațiul preferat al pasionaților de desen.

SOLEMN – DESIRAT
Știrbei Vodă 140
19:00 – 23:00
Un eveniment simbolic pentru adiția adusă de SOLEMN conceptului de “guerilla gardening” în București. O instalație cu structură socială menită să stârnească emoție colectivă în Grădina Solemn. O manifestare estetică a mult desiratelor noi viziuni urbane, deșirată din simbolistica românească.

Cartierul Creativ Hub + Store – SWEDISH FASHION AND DESIGN STORIES
Calea Victoriei 46
10.00 – 23.00
Ambasada Suediei la București, în parteneriat cu Institutul Suedez prezintă expoziția de imagine și text ’Swedish Fashion and Design Stories’, esența scenei suedeze de design din ultimii 15 ani. În cadrul ei sunt prezentați designeri deschizători de drum și reprezentanți ai generației de designeri tineri care duc mai departe povestea artei, a măiestriei și a conștiinței sociale.

ARTICHOKE COFFEE SHOP – EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE – HORAȚIU ȘOVĂIALĂ
Calea Victoriei 45
9.30 – 00.00
Expoziția de fotografie explorează tranziția unui spațiu est-european și teme precum izolarea și identitatea.

GALERIA CONTEMP – THE SILENCE OF THE SOUND
George Vraca7
18:30 – 23:30
Galeria CONTEMP vă invită la vernisajul expoziției “THE SILENCE OF THE SOUND”. Curatoriată de criticul de artă Mihai Plămădeală, expoziția prezintă lucrări de pictură și sculptură ale artiștilor Octavian POPESCU PILAT și Giani

AMARANDEI. – HUB A – ONSET MARATON
Sfântul Constantin 32
Brunch: 11:00 // Conferințe Onset: 12:00 // Open Talk: 16:00 // Reset Party: 18:00
Onset Maraton este un eveniment dedciat tinerilor arhitecți și studiourilor de arhitectură care marchează închiderea seriei pilot Onset – prezentări formale și Reset – petreceri informale, desfășurate în ultimele luni la Hub A.

ART SAFARI, EDIȚIA A 5-A – PAVILIONUL DE ARTĂ BUCUREȘTI
Piața George Enescu
12:00 – 24:00
Art Safari București va găzdui o expoziție de artă contemporană organizată de Hervé Mikaeloff (curatorul Louis Vuitton Foundation, Paris) și una dedicată artei românești, curator Alina Șerban. Pavilionul expozițional este semnat de arhitectul Attila Kim, comisar la Bienala de la Veneția.

20 mai

GALERIA CONTEMP – THE SILENCE OF THE SOUND
George Vraca 7
10:30 – 20:00
Galeria CONTEMP vă invită la vernisajul expoziției “THE SILENCE OF THE SOUND”. Curatoriată de criticul de artă Mihai Plămădeală, expoziția prezintă lucrări de pictură și sculptură ale artiștilor Octavian POPESCU PILAT și Giani AMARANDEI.

CARTIERUL CREATIV HUB+STORE – SWEDISH FASHION AND DESIGN STORIES
Calea Victoriei 46
10.00 – 22.00
Ambasada Suediei la București, în parteneriat cu Institutul Suedez prezintă expoziția de imagine și text ’Swedish Fashion and Design Stories’, esența scenei suedeze de design din ultimii 15 ani. În cadrul ei sunt prezentați designeri deschizători de drum și reprezentanți ai generației de designeri tineri care duc mai departe povestea artei, a măiestriei și a conștiinței sociale.

CARTIERUL CREATIV HUB+STORE – TALK CURAJ (K-OURAGE) ȘI MODĂ
Calea Victoriei 46
11.00
Ambasada Suediei la București, în parteneriat cu Institutul Suedez prezintă K-OURAGE: un nou brand din Stockholm care pune accent pe modul în care putem face modă luând în același timp atitudine în privința egalității la toate nivelurile: gen, etnie, clasă socială, religie, etc., precum și punând în discuție perspectiva societății asupra frumuseții și aspectului. K-OURAGE este de părere că lumea modei trebuie să ia atitudine, să conteste și să-și apere valorile, și că totul are la bază curajul.

ENERGIEA – PARCUL URANUS by HATCH COLLECTIVE
Ion Brezoianu 4
12:00
Putem fi democrați în casa și în curtea lui Ceaușescu? Proiectul “Parcul Uranus” propune deschiderea terenului din jurul Casei Poporului, acum un adevărat oraș interzis către cetățeni. O Românie democratică are nevoie de spații publice deschise si incluzive.

ARTICHOKE COFFEE SHOP – EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE – HORAȚIU ȘOVĂIALĂ
Calea Victoriei 45
9.30 – 00.00
Expoziția de fotografie explorează tranziția unui spațiu est-european și teme precum izolarea și identitatea.

GALERIA GALATECA – REMAINS OF THE FEAST by ASSAMBLAGE
11.00 – 19.00
C.A. Rosetti 2-4
Remains of the feast este o instalație interactivă, în care bijuteria contemporană și noile media devin oglinzi ale unei societăți de consum și risipă. Într-un decor luxuriant, descoperim ce lăsăm în urma unui “ospăț” în care am epuizat toate resursele.

DIZAINĂR X UBIKUBI – ROMANIAN DESIGN YARD SALE
Puțul cu Plopi 17
12:00 – 20:00
Romanian Design Yard Sale este un eveniment dedicat produselor imperfecte. Așa cum nimeni nu este perfect, nici produsele de design nu ies mereu din producție ca la carte. Dizainăr & Ubikubi le mai dau o șansă acestora și pentru o zi le expun cu un mare discount față de frații lor super perfecți.

SOLEMN – DESIRAT
Știrbei Vodă 140
19:00 – 23:00
Un eveniment simbolic pentru adiția adusă de SOLEMN conceptului de “guerilla gardening” în București. O instalație cu structură socială menită să stârnească emoție colectivă în Grădina Solemn. O manifestare estetică a mult desiratelor noi viziuni urbane, deșirată din simbolistica românească.

ART SAFARI, EDIȚIA A 5-A – PAVILIONUL DE ARTĂ BUCUREȘTI
Piața George Enescu
12:00 – 24:00
Art Safari București va găzdui o expoziție de artă contemporană organizată de Hervé Mikaeloff (curatorul Louis Vuitton Foundation, Paris) și una dedicată artei românești, curator Alina Șerban. Pavilionul expozițional este semnat de arhitectul Attila Kim, comisar la Bienala de Veneția.

Leave a Reply