Recenzie GoClever Orion 102

GoClever Orion 102

Trebuie sa incep aceasta mini recenzie cu o confesiune. Am acasa doua tablete de 7 inch, o tableta Asus MemoPad ME172V (achizitionata anul trecut) si o tableta Allview AX4 Nano (anul acesta), tablete cu care m-am obisnuit foarte mult si care imi fac viata mai usoara. Utilizandu-le intens si obisnuindu-ma cu ele, este posibil ca parerea mea pentru tableta GoClever Orion 102 sa fie influentata de aceasta comparatie si de usurinta de utilizare.

Sa incepem cu inceputul si sa va descriu un pic tableta primita in teste. Este vorba de o tableta cu o diagonala de 10.1 inch, ecran capacitiv multitouch – IPS LCD cu rezolutia de 1280×800, vine cu Android 4.2.2, un procesor Quad Core Rockchip la 1.6GHz, un GPU Mali 400MP4, 1GB RAM DDR3 si 16GB stocare interna de tip MLC NAND flash, capacitate ce poate fi marita cu ajutorul unui card MicroSDde maxim 32 Gb. MicroSD-ul nu este protejat si daca este atins din greseala, poate fi pierdut destul de usor.

Cand am deschis cutia (trebuie sa precizez ca nu am cautat pe net sa vad cum arata cand m-a anuntat agentia ce imi trimite), am descoperit o tableta care arata foarte misto, cu spate din aluminiu iar tinand cont de dimensiune aceasta are o greutate acceptabila de aproximativ 900 grame.

Mi-a placut ecranul, culorile se vad bine, mai are ceva probleme la nuantele de gri inchis si cu zonele mai intunecate din videoclipuri dar e acceptabila problema. Cred ca majoritatea tabletelor au aceasta problema. Pe de alta parte, unghiurile de vizualizare sunt destul de largi si nu necesita sa stai cu ea in brate ca sa te poti uita la un film. Textul se vede usor incetosat si trebuie sa utilizezi zoom de aproximativ 110% si un font cu font mai mare daca vrei sa scrii ceva.

Sunetul este destul de slab, difuzorul este amplasat pe spate in partea stanga a ecranului. La volum maxim se aude ascutit iar daca vrei sa asculti muzica rock la tableta, mai bine iti pui casti.

Am testat tableta utilizand unul dintre cele mai cunoscute jocuri, si anume Angry Birds, eu fiind mai mult curios cum se vad culorile. Jocul a rulat exemplar (procesorul grafic este mai mult decat ok, Antutu a raportat un scor de 19361 puncte) dar experienta de a ma juca pe o tableta atat de mare nu a fost prea ok. Probabil m-as obisnui daca as detine-o dar cred ca ar fi foarte greu de utilizat in cazul jocurilor in care trebuie sa ajungi cu degetele in diferite locuri de pe tableta, greutatea si dimensiunea ei fac acest lucru mai dificil. Conform ZonaIT, tableta scoate aproximativ 30 fps-uri in Asphalt 8, pe traseul Tokyo, cel mai solicitant traseu.

Iata cateva printscreen-uri cu rezultatele testelor

Tastatura cu care vine in pachet este foarte utila daca folosesti tableta ca inlocuitor de laptop sau doresti sa ai un birou cu adevarat mobil. Mi-a placut ca se poate conecta prin Bluetooth la aproape orice device. Am testat conexiunea cu ambele tablete si a mers fara mari probleme. Cand am incercat cu telefonul (HTC Aria) nu am reusit sa o fac sa mearga. Acum, dupa ce am stat mai bine si m-am gandit, posibil ca antivirusul pe care il am pe telefon sa fi refuzat conexiunea.
Aceasta se incarca prin USB atat de la tableta, cat si de la alte dispozitive (baterie externa, telefon sau calculator), are spate din aluminiu, cantareste foarte putin si se poate folosi ca protectie pentru ecranul tabletei. Insa, exact acele colturi care prind tastatura de tableta (dupa cum se pot vedea in pozele de mai jos) pot zgaria ecranul in cazul in care tableta este aruncata in rucsac si nu este pus un elastic pentru bani peste ca sa o tina in loc. Aici am simtit lipsa unor capse sau ceva similar care sa fixeze tastatura mai bine. De asemenea, tastele au un mic lag fata de momentul in care ai apasat pe ele si momentul in care apare ceva pe ecran.

Din punct de vedere al conectivitatii tableta dispune de un mini HDMI 1.4 fullHD, mini-jack de 3.5mm pentru casti, un port microUSB/OTG, Bluetooth si Wi-Fi (802.11 b/g/n). Am conectat tableta fara probleme la router sau la hotspot-ul de pe telefon / tableta Allview. Viteza este mai mult decat ok, cu o medie de aproximativ 20mbps (probabil nand-ul utilizat este de o calitate mai buna). Nu am intampinat probleme cu conexiunea prin casa. Ce nu mi-a placut si il consider un mare dezavantaj este faptul ca nu poti incarca tableta prin portul USB, aceasta avand un DC 2.5mm 5V 2A pe care trebuie sa-l cari dupa tine, adaugand aproximativ 100g la greutatea tabletei.

Bateria fiind de 6000mAh, conform producatorului ar trebui sa tina pana la 6 ore in conditii de utilizare normala. In urma testelor realizate, in cazul in care citesti de pe tableta carti si umbli un pic la luminozitate + inchizi din aplicatiile din fundal, bateria te tine aproximativ 8 ore si jumatate. In cazul in care te joci jocuri solicitante (cum e Asphalt 8) si stai pe internet urmarind videoclipuri, bateria o sa te tina in jur de 4 ore.

Camera foto principala de pe spate este de slaba calitate chiar daca beneficiaza de 2mpx, tinand, insa, seama de celelalte componente, trebuiau sa faca rabat undeva pentru a mentine pretul jos. Camera de pe fata, foarte utila in cazul convorbirilor pe Skype, este de 0.3 mpix si are nevoie de lumina destul de puternica in camera pentru a face o poza clara.

Poze camera spate indoor + 1 poza camera fata + 1 poza outdoor seara (punctul luminos se vrea a fi un stalp de iluminat public).

Per total, tableta este una decenta care poate fi utilizata cu succes de oricine doreste un inlocuitor de laptop cu ecran mare si care cauta alte materiale in afara de plasticul obisnuit. Mie, insa, nu mi se pare la fel de practica in mediul in care utilizez eu tabletele: metrou si mijloace de transport in comun in care ai nevoie de o tableta de dimensiuni mai mici.

Nu va spun nimic despre pret pentru ca in momentul in care am testat-o putea fi achizitionata la pretul de aproximativ 800 lei, astazi cu greu mai poate fi gasita in stocul magazinelor de profil.

Poze GoClever Orion 102

In incheiere, va las sa rasfoiti pozele facute de mine tabletei.

Leave a Reply