O noua provocare marca Chinezu – part 2

Am povestit aici despre studiul facut de Unilever in colaborare cu 360Insights. Acum a venit randul sa va spun care au fost rezultatele mele.

Pentru mine, aceasta propunere a fost o provocare destul de grea pentru ca a trebuit sa fiu mult mai atent la multe chestii marunte dar care au un impact destul de mare asupra bugetului familiei. Prima si cea mai dificila a fost micsorarea consumului de apa, consum ridicat dat in primul rand de timpul mare petrecut la dus. Mie imi plac dusurile lungi, de aproximativ 20 de minute, dusuri cu apa fierbinte de sub care ies roz ca un rac.

O alta provocare a constat in a ma obisnui sa inchid apa atunci cand ma spal pe dinti sau atunci cand spal vasele.

Rezultatele mele

O parte dintre sfaturile prezentate in acest articol le utilizez deja de mai mult timp pentru a-mi reduce cheltuielile si a reduce cantitatea de mancare aruncata dar nu-mi iese mereu. De exemplu, de multe ori am lista de cumparaturi stabilita deja si cand sunt in supermarket ma trezesc ca mi se face pofta de dulceata de ghimbir facuta in casa. Si ghiciti ce fac? Imi cumpar cate o jumatate de kg de ghimbir, un kilogram – doua de portocale, zahar, o sticluta mica de rom. Pana ajung, insa, acasa, imi trece toata pofta iar ghimbirul ajunge dupa doua – trei saptamani de stat in frigider in cosul de gunoi. Si asta e doar un mic obicei prost la care as vrea sa renunt.

Ca sa n-o mai lungesc mult, iata rezultatele mele din cele aproape doua saptamani de test:

  1. Total bani economisiti:100 lei / saptamana
  2. Total apa economisita:1 metru cub de apa calda si aproximativ 2 metri de apa rece
  3. Total mancare aruncata:aproximativ 5 kg

Este mult? Sau este putin? Pentru bugetul meu, orice ban salvat este binevenit.

Cel mai rau imi pare de faptul ca am fost fortat sa arunc doua galetuse cu iaurt pe care am uitat ca le-am cumparat cu o saptamana inainte si pe care le-am uitat in portbagaj impreuna cu niste banane, cartofi si rosii.

Ce am facut mai exact pentru a-mi reduce cheltuielile?

Raspunsul e simplu.

  • Am micsorat timpul petrecut la dus.
  • Am schimbat garniturile la robinete pentru a evita sa consum aiurea apa.
  • Am marit gradul de incarcare al masinii de spalat.
  • Fructele pe care nu am apucat sa le consum le-am feliat si le-am adaugat in cutii goale de inghetata, cutii pe care la randul lor le-am adaugat in congelator.
  • Fructele care nu au incaput in congelator au ajuns fie compot, fie dulceata, procese care, spre surprinderea mea, nu au durat foarte mult.
  • Am pastrat ce nu am putut consuma la micul dejun sau seara si mi-am facut niste sandwich-uri delicioase, evitand sa mai dau bani si pe mancarea de la serviciu.

As mai avea cateva idei despre cum mi-as mai putea optimiza bugetul, dar despre astea o sa va povestesc cu alta ocazie.

Leave a Reply